Προετοιμασίες από τα κόμματα για… σκληρές μάχες εν όψει των δημοτικών και εθνικών εκλογων

Προετοιμασίες από τα κόμματα για… σκληρές μάχες εν όψει των δημοτικών και εθνικών εκλογων

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε πάρει εδώ και αρκετές μέρες τις αποφάσεις του, καλές οι κακές θα αποδειχθούν στην πορεία και γι αυτό τελείωσε γρήγορα τον ανασχηματισμό. Όπως μάθαμε τα τηλεφωνήματα στους υποψήφιους Υπουργούς και σε όσους θα έφευγαν ή θα άλλαζαν, άρχισαν μετά τις 3 το μεσημέρι και τελείωσαν γρήγορα.

Του
Στέλιου Ρακιτζή

Ήταν πολλοί αυτοί που ειδοποιήθηκαν μετά τις 5 το απόγευμα, χωρίς μάλιστα προηγούμενη προειδοποίηση.

Οι συνεννοήσεις του ανασχηματισμού

Επι της ουσίας αν για κάποιους υπήρξε καθυστέρηση πραγματοποίησης του ανασχηματισμού αυτό ήταν λόγω της μετακίνησης Σκουρλέτη στο κόμμα, καθώς συναντούσε ορισμένες αντιδράσεις και στη συνέχεια διευκόλυνε τον ανασχηματισμό. Το βράδυ της Κυριακής έγιναν οι συνεννοήσεις και με τον Πάνο Καμμένο ώστε να μην υπάρχουν  προβλήματα και καραμπόλες στην συνέχεια.

Κάποιες πληροφορίες  θέλουν την συνεννόηση με την Κατερίνα Παπακώστα να είχε επίσης προηγηθεί, με συνέργεια του Πάνου Καμμένου. Συνεννόηση επίσης υπήρξε και με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , πρόσωπα δηλαδή που ήταν εκτός ΣΥΡΙΖΑ και εκτός κυβέρνησης, άρα έπρεπε να προϋπάρχει ειδική συνεννόηση.

Ο Π. Ρήγας ήξερε βεβαίως ότι θα πάει στην κυβέρνηση και σε ποια θέση, από την ώρα που είχε προηγηθεί η αποχώρηση του από το Κόμμα.
Δεν ήταν  πολλοί αυτοί που γνώριζαν τον ακριβή χρόνο του ανασχηματισμού, οι περισσότεροι μάλιστα πίστευαν ότι θα γίνει την Τετάρτη. Ήταν ελάχιστοι αυτοί που γνώριζαν ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία την Τρίτη το απόγευμα.

Στην κυβέρνηση πολλοί Μακεδόνες και λόγο της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο ανασχηματισμός έφερε στην κυβέρνηση πολλούς Μακεδόνες και λόγο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έφερε και κάποιες γκρίνιες από την την …αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως για τον χαρακτήρα του ανοίγματος προς κεντροαριστερά και κεντροδεξιά.

Κινήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στα Δημοτικά η αποχώρηση του Κώστα Μπακογιάννη, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για τη διεκδίκηση του δήμου της πρωτεύουσας, κάνει τη μάχη  στην πολύ σημαντική αυτή περιφέρεια, αμφίρροπη. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι πως από την πλευρά της ηγεσίας της ΝΔ, εντείνεται η πίεση προς τον βουλευτή και πρώην υπουργό Σίμο Κεδίκογλου, να κατέβει ως υποψήφιος, ενώ και το ΚΙΝΑΛ προσανατολίζεται, επίσης, σε μια ανάλογου βεληνεκούς υποψηφιότητα, εκείνη της πρώην υπουργού Κατερίνας Μπατζελή.

Στον  ΣΥΡΙΖΑ, ακούγεται έντονα το όνομα του νυν γενικού γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρη Αναγνωστάκη, αλλά δυναμικά έχει μπει στη διεκδίκηση και ο νυν δήμαρχος Σκύρου Μίλτος Χατζηγιαννάκης, εκφράζοντας το αίτημα για ανανέωση.

Οργισμένος Μαρκογιαννάκης

Στο μέτωπο της συντηρητικής παράταξης κάθε άλλο παρά συναινετική, όπως θέλησαν να την παρουσιάσουν από τη ΝΔ, είναι η «απόσυρση» του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, από το ψηφοδέλτιο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο νομό Χανίων, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Ο πρώην υπουργός κάνει λόγο, σε μια οργισμένη ανακοίνωση του, για προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία του προκαλεί πίκρα και οργή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Αφού δε κάνει λόγο για «άκαπνους συμβουλάτορες», εξαπολύει «τροχιοδεικτικές βολές» προς την πλευρά της Πειραιώς, δείχνοντας ότι δε σκοπεύει να υποταχθεί αμαχητί, σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση, όπως την περιγράφει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου. Έτσι προβλέπεται εκρηκτική συνέχεια.

Η…πολιτική της Ντόρας

Την ίδια ώρα η Ντόρα Μπακογιάννη χαράζει την δική της πολιτική εν όψει των εκλογών για τη ΝΔ ερήμην του αδελφού της. Δεν θέλει μόνο τους κκ Ψαριανό και Αμυρά στη ΝΔ, αλλά θέλει όλο το Ποτάμι. Και γι αυτό προτείνει την συνεργασία με Θεοδωράκη αλλά και με την Γεννηματά. Βλέπει μάλιστα ότι η συνεργασία μπορεί να προκύψει ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας της ΝΔ (τι αισιοδοξία!).

Μπορεί να μη συμφωνούν όλοι από το Ποτάμι, αλλά η πρόταση Μπακογιάννη απηχεί μια συγκεκριμένη πολιτική. Κτύπημα στην ακροδεξιά του Σαμαρά.