Προφυλακιστέοι έξι (από τους οχτώ) σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας που απολογήθηκαν

Δικαστήρια ΣερρώνΠροφυλακιστέοι κρίθηκαν, την Τρίτη 8/4, μετά τις μαραθώνιες απολογίες, τους ενώπιον της ανακρίτριας Σερρών, έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας (από τους 8 που απολογήθηκαν χθες), οι οποίοι κατηγορούνται για τα βασανιστήρια σε βάρος του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, που είχαν ως συνέπεια τον θάνατό του.
Το κατηγορητήριο που συνέταξε η ανακρίτρια Σερρών Γεωργία Τουτουντζή είναι βαρύ. Σύμφωνα με αυτό οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι υπέβαλαν για πάνω από δύο ώρες τον 42χρονο κρατούμενο «συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια», προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία του συναδέλφου τους Γιώργου Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου.
Καθαρές είναι σύμφωνα με τον ιατροδικαστή οι τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν στον βαρυποινίτη Ιλι Καρέλι ενώ οι ιστολογικές δεν δείχνουν να έχει υποστεί ηλεκτροσόκ. Ωστόσο όπως είπε ο ιατροδικαστής θα μελετήσει τα στοιχεία, θα συντάξει την έκθεση και θα την παραδώσει αύριο. 
Οι έξι διανυκτέρευσαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών. Σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί σε πιο κατάστημα κράτησης θα μεταχθούν. 
 Οι δικηγόροι τους πρόκειται να καταθέσουν αίτηση αναστολής των κλήσεων κράτησης εντός πενθημέρου. 
Για την ίδια υπόθεση απολογήθηκαν στην ίδια ανακρίτρια άλλοι δύο συνάδελφοί τους, από το κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας, οι οποίοι τελικώς αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισή τους στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής διαμονής τους, ενώ στον έναν  επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ.
Οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας, από το σύνολο των 15, που εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση, ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν τμηματικά μέχρι την Μεγάλη Τρίτη.

Δήλωση της Βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Αφροδίτης Σταμπουλή, μετά τη επίσκεψη stiw 8/4 στις φυλακές Νιγρίτας

Η υπόθεση βασανισμού μέχρι θανάτου του Ιλία Καρέλι βρίσκεται πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης.

Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κινηθεί καμία πειθαρχική διαδικασία εις βάρος των εμπλεκομένων. Επίσης, μένει ανοιχτό το θέμα του επιμερισμού των ευθυνών ανάμεσα στα δύο υπουργεία των οποίων οι υπάλληλοι εμπλέκονται (Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Υπουργείο Δικαιοσύνης).

Αυτό για το οποίο η πολιτεία οφείλει να πάρει κάθε μέτρο πρόληψης και ελέγχου είναι να μη θεωρείται συνήθης πρακτική η κακοποίηση κρατουμένων, αρκεί να μην οδηγεί στο θάνατό τους,  είτε κατά την διαμονή είτε κατά την μεταγωγή στις φυλακές.

Μέτρα αποσυμφόρησης, όπως η μείωση των προφυλακίσεων, η εφαρμογή εναλλακτικών μορφών έκτισης της ποινής, η εξασφάλιση επαρκούς πρόσβασης σε προγράμματα απεξάρτησης, ώστε να υλοποιούνται οι ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, είναι μέτρα τα οποία θα μειώσουν την ένταση που συσσωρεύεται στις ελληνικές φυλακές.

Επίσης απαιτείται αύξηση του αριθμού του προσωπικού σ’ εκείνες τις ειδικότητες που θα ασχοληθούν με την υποστήριξη των κρατουμένων, την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους, την παροχή εκπαίδευσης και την διευκόλυνση της επανένταξής τους.

Αντίθετα, τα σχέδια για φυλακές υψίστης ασφαλείας -για ποιους, αλήθεια;- και μηδαμινών δικαιωμάτων για τους κρατούμενους, υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσουν εκρηκτικές καταστάσεις.