Η προγραμματική διακήρυξη του υποψηφίου δημάρχου Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρη Νότα

Νοτας Δημήτρης_01008Συμφωνα με το δελτίο τύπου του συνδυασμού, παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Τρίτης 6/5,  στην πλατεία του δημοτικού διαμερίσματος Νεοχωρίου, του δήμου  Εμμανουήλ Παππά, η πρώτη ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρη Νότα, επικεφαλής του συνδυασμού «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ».
Στην ομιλία του, ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Νότας, αναφέρθηκε στο σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής του διευρυμένου δήμου Εμμανουήλ Παππά και στις άμεσες και υλοποιήσιμες προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού.
 
Ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Εμμανουήλ Παππά Δημήτρη Νότα.
Κυρίες και Κύριοι,
Συνδημότισσες και συνδημότες,
Σας ευχαριστώ πρωτίστως γιατί με την ενεργό συμμετοχή σας,  με τις ιδέες και τις προτάσεις σας, με την εθελοντική σας προσφορά, θα καταφέρουμε  να αναδείξουμε το δήμο μας σε έναν δήμο πρότυπο για τον νομό Σερρών, σε έναν δήμο πρότυπο  για την Ελλάδα .
Έχουμε συνδέσει την ανάπτυξη του Δήμου μας με την πλήρη εφαρμογή του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, με το νέο πρόγραμμα έργων και δράσεων για έναν δήμο λειτουργικό, έναν δήμο που εγγυάται καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες του. Με νέες  δομές και πρωτοποριακές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης.
Βασικές αρχές μας είναι:
 Η διαφάνεια.
 Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών.
 Η λογοδοσία των πράξεων της διοίκησης.
 Η ισότιμη μεταχείριση των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου μας.
 Η ανταποδοτικότητα των πόρων.
 Η ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη.
 
Νοτας_Νεοχώρι_01007Β) Το όραμα του Συνδυασμού μας, «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ» του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, είναι η εξασφάλιση μίας προοπτικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του  Δήμου.
Στόχοι μας είναι:
Η ολοκλήρωση, αντικατάσταση και επέκταση των βασικών υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλους τους οικισμούς.
Η συντήρηση και η επέκταση δικτύων άρδευσης .
Η εξεύρεση νέων πηγών υδροδότησης για την εξασφάλιση ποιοτικού νερού ύδρευσης.
Η ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες για καθαρό περιβάλλον – ρέματα και προστασία των υπόγειων νερών.
Η κατασκευή κεντρικών βιολογικών καθαρισμών και η εφαρμογή των μελετών που ήδη υπάρχουν.
Η αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών και της ευρύτερης περιοχής με διευθετήσεις και καθαρισμό των χειμάρρων.
Η ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του Δήμου με πρωτοβουλίες που θα αγκαλιάζουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ανήμπορους δημότες.
Η ποιοτική αναβάθμιση υφιστάμενων αθλητικών υποδομών.
Η δημιουργία προϋποθέσεων για εναλλακτικό τουρισμό και στήριξη κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Η ανάδειξη και προώθηση του πολιτισμού και της πλούσιας παράδοσής μας.
Η ανάδειξη και αξιοποίηση ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων όπως του αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Βέργης, του Μουσείου του Αρχιστράτηγου Εμμανουήλ Παππά στην τοπική κοινότητα Εμμ.Παππά, του Λαογραφικού Μουσείου Ν.Σκοπού και του Μουσείου Καπνού Πεντάπολης.
Η ανάδειξη και προβολή των Μοναστηριών και της θρησκευτικής μας κληρονομιάς.
Η αξιοποίηση του ορεινού όγκου και των υδάτινων πόρων με σεβασμό των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.
Η γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη και στήριξη των αγροτών–κτηνοτροφών με έργα υποδομής, όπως αρδευτικά δίκτυα, αναδασμούς, αγροτικούς δρόμους, κ.λ.π., με κεντρικό άξονα την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στην οποία στοχεύουμε.
Βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου μέσα από την εσωτερική του ανάπτυξη, με έμφαση στην αποδοτικότητα και στην αποτελεσματικότητα.
Στο Δήμο μας, χρήζουν αντιμετώπισης μια σειρά κρίσιμων θεμάτων που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής  και  την τοπική ανάπτυξη, απευθύνονται στο σύνολο των δημοτών μας και θα αντιμετωπιστούν κατά την τρέχουσα περίοδο από τον συνδυασμό μας ως εξής:
Νοτας_Νεοχώρι_01003
Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής
1.    Οργάνωση συστήματος συλλογής και διάθεσης απορριμμάτων.
Με δράσεις που θα στοχεύουν κυρίως στην βελτιστοποίηση του συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων, στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης (Μπλε κάδοι) και στον έλεγχο των χώρων περιμετρικά των οικισμών.
2.    Η επεξεργασία και  η  περιβαλλοντικά αποδεκτή διάθεση των αστικών και μη λυμάτων.
Με κύρια δράση την ωρίμανση των μελετών βιολογικού καθαρισμού και αγωγών μεταφοράς λυμάτων και το διαχωρισμό των εσωτερικών δικτύων σε δίκτυα όμβριων και ακάθαρτων λυμάτων. Συμπληρωματικά, ο Δήμος θα αρχίσει να προσανατολίζεται και στην μεταφορά των λυμάτων των οικισμών της «δεύτερης φάσης» προς τον Βιολογικό Καθαρισμό, αλλά και στη διερεύνηση τρόπου επεξεργασίας των λυμάτων των λοιπών Κοινοτήτων.
3.    Η ελαχιστοποίηση της όχλησης των Δημοτών από τα λατομεία.
Με την ωρίμανση των μελετών για την κατασκευή του νέου δρόμου Συκιάς – Κόμβος Πεντάπολης με σκοπό την συγκέντρωση του κυκλοφοριακού φόρτου των βαρέων οχημάτων.
Με την εφαρμογή περιβαλλοντολογικών όρων λειτουργίας των λατομείων και σταδιακά την απομάκρυνσή τους.
4.   Ανόρυξη νέων γεωτρήσεων  και  προστασία των υφιστάμενων πηγών υδροληψίας.
Η εκπόνηση  υδρογεωλογικής μελέτης για τον εντοπισμό νέων θέσεων ανόρυξης γεωτρήσεων και ο καθορισμός της δυναμικότητας του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και η προστασία των υφιστάμενων πηγών υδροληψίας είναι στις πρώτες προτεραιότητες της Δημοτικής Κίνησης Εμμανουήλ Παππά.  Αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Μενοικίου Όρους με την ωρίμανση μελετών για την υποβολή τους στα επόμενα Αναπτυξιακά Προγράμματα.
5.    Ανορθολογισμός Δικτύων Ύδρευσης.
Ενδεικτικές δράσεις είναι ο διαχωρισμός της ύδρευσης από την άρδευση, η εγκατάσταση συσκευών ελέγχου της λειτουργίας και εντοπισμού των απωλειών από διαρροές, αντικατάσταση φθαρμένων παροχών, άμεσα αντικατάσταση αγωγών αμιάντου όπου υπάρχουν.
6.   Κατασκευή προληπτικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των οικισμών και των αγροκτημάτων του Δήμου.
Βασική μέριμνα για τον Δήμο Εμμ. Παππά αποτελεί η προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί εκείνη η μόνιμη υποδομή που θα αναπτύξει δράσεις πρόληψης ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες καθώς και δράσεις κατασταλτικής αντιμετώπισης αναγκών πολιτικής  προστασίας. Φαινόμενα καταστροφών σε Τοπικές Κοινότητες που  βρίσκονται στους πρόποδες του Μενοικίου Όρους, σε περιοχές με έντονες κλίσεις και σε παραποτάμιες   περιοχές (Αγ. Ιωάννη, Μπέλιτσας,Στρυμώνα) πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
7.    Αναπλάσεις, Αστικές παρεμβάσεις.
Στόχος μας είναι η βελτίωση της εικόνας και της λειτουργικότητας των οικισμών  για την αναβάθμιση της καθημερινότητας  των δημοτών,  η ευχάριστη παραμονή των επισκεπτών καθώς  και η ολοκλήρωση ρυμοτομικών σχεδίων στους οικισμούς  του Δήμου.
Συγκεκριμένα:
Σύνταξη μελετών για την απορρόφηση προγραμμάτων που αφορούν στη διατήρηση των παραδοσιακών και πανέμορφων οικισμών του Μενοικίου Όρους.
Η συντήρηση και βελτίωση της εσωτερικής οδοποιίας, των ΦΟΠ, των πεζοδρομίων και του εξοπλισμού καθαριότητας.
Κατασκευή νέων πεζοδρομίων και συντήρηση των υφιστάμενων. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού σήμανσης.
Βελτιωτικές παρεμβάσεις σε όποιους οδικούς κόμβους είναι απαραίτητο.
 
Κοινωνική Πολιτική – Παιδεία – Πολιτισμός – Αθλητισμός
Η εξυπηρέτηση του πολίτη και η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών αποτελούν μία από της κύριες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις που προγραμματίζεται να επιτευχθούν κατά την  τρέχουσα δημοτική περίοδο.
Η στήριξη της εκπαίδευσης αποτελεί επένδυση στο μέλλον.Η συντήρηση των σχολείων, η ενεργειακή αναβάθμιση και η αντισεισμική θωράκιση τους  και ο πλήρης ποιοτικός εξοπλισμός τους αποτελεί βασική μας μέριμνα.
Οι στόχοι μας είναι:
1.   Άμεσες παρεμβάσεις συντήρησης και επισκευής των Σχολικών Μονάδων.
2.    Η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΚΑΠΗ.
    Δράσεις όπως η βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και η προσπάθεια αύξησης των εσόδων του ΚΑΠΗ, χωρίς να επιβαρυνθεί ο πολίτης.
3.    Η λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων κοινωνικής μέριμνας.
Για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ηλικιωμένων, τη διοργάνωση σεμιναρίων και ενημερώσεων από ειδικούς σχετικά με θέματα που αφορούν την τρίτη ηλικία και την παροχή πληροφοριών σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
4.    Η Βελτίωση των υποδομών προσχολικής αγωγής.
   Δράσεις όπως η βελτίωση  και κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών φύλαξης των   παιδιών επιβάλλονται άμεσα.
 5.    Η ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου στα άτομα που ανήκουν  στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών προς τις ευπαθείς κοινωνικές  ομάδες του πληθυσμού αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους υψηλής προτεραιότητας (ενίσχυση προγραμμάτων βοήθειας στο σπίτι, λειτουργία προγραμμάτων  «Σίτισης Δημοτών»).
 6.    Η δυναμική λειτουργία του νέου ενιαίου φορέα διοργάνωσης πολιτιστικών
       εκδηλώσεων («Δημοτική Επιχείρηση»).
Είναι αναγκαία η στελέχωση και λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης η οποία μέσα από τους στόχους που θα θέσει μπορεί να αναβαθμίσει το Πολιτιστικό Προϊόν που παράγεται και προβάλλεται στον Δήμο μας.
7.    Η διάσωση και προβολή της τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η  αξιοποίηση των τοπικών συλλόγων, η προβολή των τοπικών εθίμων και η  διοργάνωση εκδρομών για την ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων.
Συνεχής επαφή με τα Δ.Σ. των Συλλόγων και ισομερής κατανομή επιχορηγήσεων  προς αυτούς.
8.    Η ενίσχυση της Φιλαρμονικής του Δήμου μας και η ανάπτυξη μουσικής παιδείας.
Με την παροχή κινήτρων για την ενασχόληση των παιδιών όλου του Δήμου μας με την μουσική.
9.    Η ενίσχυση και προβολή νέων αθλητικών δραστηριοτήτων.
Ο Αθλητισμός για όλους. Αξιοποιούμε τις αθλητικές υποδομές, εγκαταστάσεις, δημιουργούμε νέες και τις αποδίδουμε στους Δημότες και τους Συλλόγους, ενισχύοντας το μαζικό αθλητισμό.
Δημιουργούμε χώρους άθλησης για όλους, στις γειτονιές και τα χωριά του Δήμου μας
Η δημιουργία εναλλακτικών δράσεων αθλητισμού (στίβος, κωπηλατοδρόμιο, ορειβατικός και περιπατητικός σύλλογος, σύλλογος θεραπευτικής ιππασίας). Ο Δήμος διαθέτει πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις κάποιες από τις οποίες θα μπορούσαν να αναμορφωθούν για να φιλοξενήσουν νέες αθλητικές δραστηριότητες.
 Αξιοποίηση της ελεύθερης έκφρασης, της δημιουργικότητας και του πρωτοποριακού ρόλου της νεολαίας που θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με:
 1.       Την συνέχεια και αναβάθμιση των Πολιτιστικών, Ψυχαγωγικών και Αθλητικών εκδηλώσεων.
 2.       Τη δικτύωση των Εθελοντικών Ομάδων, Φορέων και Ενεργών Πολιτών.
3.       Τη συμμετοχή στις δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και νέων τεχνολογιών.
       
Τοπική Οικονομία, Ανάπτυξη και Απασχόληση
Η τοπική ανάπτυξη μίας περιοχής δεν θα μπορεί να είναι ολοκληρωμένη εάν δεν συνοδεύεται από δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης και την οικονομική ανάπτυξη. Πρόκειται για βασικούς παράγοντες συγκράτησης του πληθυσμού της υπαίθρου η οποία μαστίζεται από την γήρανση και την σταδιακή εγκατάλειψη. Η συμβολή του Δήμου Εμμανουήλ Παππά στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας υλοποιείται μέσα από ένα συνδυασμό υποδομών, δράσεων και υπηρεσιών, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στις προτάσεις των φορέων τους.
Στόχος του ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΜΑΣ είναι να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα ενεργοποιήσουν την τοπική οικονομία
Αναλυτικότερα οι στόχοι είναι:
1.    Η συγκράτηση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού
Δημιουργία Αγροτικού Κέντρου για ενημέρωση και υποστήριξη του αγρότη. Με κύριο κύριο μέλημα την μετάδοση των πληροφοριών στους ενδιαφερομένους, στελεχωμένο από γεωπόνο.
 Υποστήριξη αγροτών για δημιουργία συμπράξεων και σύγχρονων συλλογικών επιχειρηματικών σχημάτων που διασφαλίζουν ποιότητα, τυποποίηση και μέγεθος παραγωγής.
 Διοργάνωση και συμμετοχή σε στοχευμένες εκθέσεις προώθησης τοπικών προϊόντων. Διοργάνωση ημερίδων που συμβάλλουν στην ενημέρωση των αγροτών σε θέματα που αφορούν στον αγροτικό τομέα (νέες καλλιέργειες, προγράμματα ενίσχυσης αγροτών κλπ) Ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ των ωρίμων μελετών κατασκευής αρδευτικών δικτύων σε όλες τις αγροτικές περιοχές του Δήμου.
Βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.
Ανάπτυξη  υπαρχόντων κτηνοτροφικών πάρκων.
2.    Η βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών-με την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.
3.    Η ανάπτυξη Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με τη συνεχή ενημέρωση και τον εμπλουτισμό των εφαρμογών της ιστοσελίδας του Δήμου στην υπηρεσία του δημότη.
4.    Σφαγείο Ν.Σκοπού.
Περαιτέρω ανάπτυξη και στήριξη των  υποδομών  ώστε να συνεχίσει να είναι μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.
5.    Ενίσχυση της Ανθοκομίας και προβολή της ανθοκομικής έκθεσης Μονόβρυσης καθώς και προώθηση καινοτόμων και βιολογικών καλλιεργειών.
 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας μας σήμερα είναι η ανεργία και ιδιαίτερα των νέων
Η συμβολή του Δήμου μας συνίσταται στη :
Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης που θα επιτευχθεί :
 α) Με τα μεγάλα και μικρά έργα που θα εκτελεσθούν το επόμενο διάστημα.
β) Με τις νέες δομές που θα λειτουργήσει ο Δήμος.
Μέσω νέων προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων σε σταθερή βάση εργασίας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης ευπαθών ομάδων.
Με τον αγώνα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Με τη δημιουργία στο Δήμο ειδικού γραφείου υποστήριξης ανέργων.
Με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τις ειδικές κατηγορίες πολιτών (ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κτλ).

 

Κυρίες και κύριοι,
Βασικός στόχος μας είναι ένας δήμος ανοικτός σε όλους, φιλικός και αλληλέγγυος , όπου όλοι οι δημότες  να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.
Να έχουν την κατάλληλη φροντίδα και να βρίσκουν υποστήριξη.
Να νοιώσουν ότι ο Δήμος είναι δίπλα τους και νοιάζεται γι’ αυτούς.
ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ
Για να τον αναβαθμίσουμε, να τον κάνουμε ανταγωνιστικό, να τον κάνουμε παραγωγικό, να τον αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του, την ποιότητα της ζωής όλων μας.
Αυτή είναι  η “εφαρμοσμένη πολιτική”, που έχει υιοθετήσει ο συνδυασμός μας για όλες  τις περιοχές του δήμου Εμμανουήλ Παππά.
Με αυτές τις προγραμματικές θέσεις και άλλες πολλές που θα συγκροτήσουμε όλοι μαζί, θα προχωρήσουμε μαζί με το ψηφοδέλτιο της ελπίδας, της προοπτικής και της δημιουργίας.
Τον συνδυασμό ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ της Δημοτικής Κίνησης Εμμανουήλ Παππά, έναν συμπαγή συνδυασμό που αξιοποιεί την εμπειρία της ωριμότητας και την συμπληρώνει με την τόλμη, τις πρωτοβουλίες, τα οράματα και τις προσδοκίες της νέας γενιάς.
Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την στήριξη του συνδυασμού και την εμπιστοσύνη που  μας δείχνετε.
ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ    ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝΗ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ.
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.