Προκατασκευασμένα σπίτια… πώς καθορίζονται οι τιμές τους;

Προκατασκευασμένα σπίτια… πώς καθορίζονται οι τιμές τους;

prohellas2015-04-14_161054Είναι γεγονός ότι τα προκατασκευασμένα σπίτια  κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην αγορά κυρίως λόγω του κόστους τους και του μειωμένου χρόνο παράδοσής τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σύμφωνα με έρευνες τα προκατασκευασμένα σπίτια παρουσιάζονται κατά 40% πιο οικονομικά, χωρίς να υστερούν σε ποιότητα κατασκευής. Σε κάθε περίπτωση ο αγοραστής πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευαστική εταιρεία που θα επιλέξει.

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία καθορίζουν την τελική τιμή μιας προκατασκευασμένης οικίας και αν επιθυμείτε να προβείτε στην αγορά της στο άμεσο μέλλον, καλό είναι να γνωρίζετε εκ των προτέρων κάποιες σημαντικές πληροφορίες.

Αναλυτικότερα, η τελική τιμή πώλησης μιας προκατασκευασμένης οικίας καθορίζεται από:

  1. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο της οικίας
  2. Τον τύπο κατασκευής
  3. Τον εξοπλισμό της οικίας
  4. Το στάδιο της παράδοσης

Αυτό που πρέπει να αναλύσουμε περισσότερο είναι το στάδιο της παράδοσης. Συγκεκριμένα, αν η προκατασκευασμένη κατοικία παραδοθεί σε ημιτελές στάδιο έπειτα από επιλογή του αγοραστή, ώστε να ολοκληρώσει ιδιωτικά κάποιες κατασκευές που επιθυμεί, τότε αλλάζει και η τελική τιμή της αγοράς.

Από την άλλη, αν παραδοθεί σε ολοκληρωμένο στάδιο, δηλαδή με εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους, με κεραμοσκεπή, σκεπαστές βεράντες, δάπεδα, ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, πλακάκια, είδη υγιεινής, ντουλάπια κουζίνας και ντουλάπες υπνοδωματίων, αντιλαμβάνεστε ότι η τιμή ανεβαίνει.

prohellas2015-04-14_161330Ενδεικτικά, η τιμή για ένα προκατασκευασμένο σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων, όπως επισημαίνουν πολλές κατασκευαστικές εταιρείες φθάνει τα 90.000 ευρώ ενώ όπως υπογραμμίζουν το κόστος κατασκευής γνωστοποιείται από την αρχή στον ιδιοκτήτη και δεν μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Σε κάθε περίπτωση πριν προβείτε στην τελική αγορά μιας προκατ  κατοικίας καλό είναι να επισκεφτείτε όσο το δυνατόν περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες, προκειμένου να σας κάνουν διάφορες προτάσεις αναφορικά με τις τιμές, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και το κόστος των υλικών που θα χρειαστούν για την κατασκευή.