ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ: Σύλληψη όλων των Βούλγαρων Τελωνειακών!!!

ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ: Σύλληψη όλων των Βούλγαρων Τελωνειακών!!!

Σύμφωνα με τα Βουλγαρικά Μέσα Ενημέρωσης,  το απόγευμα της Τρίτης (13/6)  η Βουλγαρική Αστυνομία επέδραμε με 8 περιπολικά και δύο κλούβες στη νεκρή ζώνη στα Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα.

Στη συνέχεια συνέλαβαν όλους τους Τελωνειακούς της βάρδιας (περίπου 23 άτομα) και τους αντικατέστησαν με νέους.

Οι νέοι τελωνειακοί ξεκίνησαν ενταντικούς ελέγχους σε όλα τα λεωφορεία και τους επιβάτες καθώς και στις αποσκευές.

Οι πληροφορίες από τη Βουλγαρική τηλεόραση κάνουν λόγο για εξάρθρωση κυκλώματος διεφθαρμένων τελωνειακών που χρηματίζονταν.

Καταγγελλίες οδηγών

Yπήρχαν καταγγελίες ότι οι οδηγοί φορτηγών που έβγαιναν από τη Βουλγαρία έδιναν «φακελάκι» στους Βούλγαρους τελωνειακούς για να αποφύγουν τους ελέγχους.

Μάλιστα, ήταν τόσο εκτεταμένο το φαινόμενο που, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, έξι μεταφορικές εταιρείες πλήρωναν «συνδρομή» στους βούλγαρους τελωνειακούς για να μην ελέγχονται ποτέ. Οι «συνδρομητές» ήταν γνωστοί ως «VIP» και είχαν ευνοϊκή μεταχείριση. Ωστόσο, είναι απροσδιόριστος ο αριθμός των «μη συνδρομητών», οι οποίοι πλήρωναν κάθε φορά που περνούσαν.

80… έφοδοι σε σπίτια υπόπτων!

Η Αστυνομία έκανε περισσότερες από 80 εφόδους σε σπίτια υπόπτων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και μεταφορείς οι οποίοι κατηγορούνται ότι «λάδωναν». Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Βουλγαρία, από τους 23 τελωνειακούς που συνελήφθησαν, οι τέσσερις έχουν προφυλακιστεί βάσει στοιχείων που βρέθηκαν στα σπίτια τους. Οι άλλοι παραμένουν κρατούμενοι και ανακρίνονται. Αναμένεται ότι ανάμεσα στις κατηγορίες που θα τους απαγγελθούν θα είναι κι εκείνη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η επιχείρηση έγινε μετά από παρακολούθηση ενός έτους, του τελωνείου και των πιθανών εμπλεκομένων. Φαίνεται πως όλα ξεκίνησαν όταν ένας οδηγός νταλίκας από τα Σκόπια έκανε παράπονα ότι του ζητήθηκαν 500 ευρώ προκειμένου να τον αφήσουν να περάσει στην Ελλάδα.

Από … 20 ευρώ η ταρίφα “μη ελέγχου”

Από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που διαθέτουν οι αρχές, διαπιστώνεται ότι οι τελωνειακοί στο συγκεκριμένο σταθμό της Βουλγαρίας έπαιρναν το ποσό τουλάχιστον των 20 ευρώ για κάθε νταλίκα που άφηναν να περάσει χωρίς έλεγχο και χωρίς ζύγισμα.  Όπως ανακοινώθηκε στις βουλγαρικές ειδήσεις, καθημερινά περνούν από το συγκεκριμένο τελωνείο 1.000-1.500 φορτηγά.

“Σιγή ιχθύος” από την Ελληνική πλευρά

Από ελληνικής πλευράς δεν έχει κάποια ανακοίνωση μέχρι στιγμής. Να σημειώσουμε ότι καθημερινά συλαμβάνονται πολλά άτομα για “μικρολαθρεμπόριο” καυσίμων, τσιγάρων και ποτών.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η χώρα μας είναι παραλήπτης των εμπορευμάτων των φορτηγών που πέρασαν χωρίς έλεγχο, θα έπρεπε να μας θορυβήσει.

Εδώ και χρόνια είναι κοινό μυστικό ότι διακινούνται λαθραία καύσιμα, τσιγάρα, τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες. Οι αρχές συλλαμβάνουν, κατα καιρούς και μεγαλοδιακινητές (νταλίκες ή φορτηγά με μεγάλες ποσότητες), όμως η αθρόες συλλήψεις απο τη Βουλγαρική Αστυνομία δείχνει και την έκταση του φαινομένου.