Πρόωρες εκλογές στις 25(;) Ιανουαρίου! Ραγδαίες εξελίξεις μετά την παράταση του Μνημονίου για 2+4 μήνες

Πρόωρες εκλογές στις 25(;) Ιανουαρίου! Ραγδαίες εξελίξεις μετά την παράταση του Μνημονίου για 2+4 μήνες

No 587807Η επέκταση του Μνημονίου, επισήμως για 2 μήνες, που σύμφωνα με οικονομικούς συντάκτες των διεθνών πρακτορείων οδηγεί μετά βεβαιότητας σε πρόσθετη επέκτασή του για άλλους 4 μήνες, μέχρι τον Ιούνιο του 2015, οδήγησε την κυβέρνηση στη δραματική απόφαση να επισπεύσει τις διαδικασίες για την προεδρική εκλογή, εντός του Δεκεμβρίου.
Όπως ανακοινώθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου.
Αύριο ημέρα Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα έχει νέα συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και στη συνέχεια αναμένεται να απευθύνει μήνυμα προς τον ελληνικό λαό για την απόφασή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίσπευση της προεδρικής εκλογής.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στις 17 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία στην οποία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 για την εκλογή προέδρου. Δηλαδή 200 βουλευτές. Στις 23 του μήνα θα πραγματοποιηθεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η δεύτερη ψηφοφορία στην οποία και πάλι απαιτούνται τουλάχιστον 200 βουλευτές. Η τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία στην οποία θα απαιτηθούν 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα.
Πλέον, ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, από τη στιγμή που θα συγκροτηθεί προεδρική πλειοψηφία, προβάλλει η Κυριακή 25 Ιανουαρίου, με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες να διευκολύνεται στον πολιτικό σχεδιασμό της, καθώς θα χρειάζεται μόλις 151 βουλευτές για να εκλέξει τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Σοφία Βούλτεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμό.
Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.
Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015.
Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας.
Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους.
Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014».

Στον απόηχο των δραματικών εξελίξεων στις Βρυξέλλες, με τους δανειστές της Ελλάδας να επιμένουν στη σκληρή γραμμή, και να δρομολογούν αρχικά τη δίμηνη, τεχνικής φύσεως επέκταση του Μνημονίου, ώστε στη συνέχεια να επεκτείνουν το πρόγραμμα μέχρι τον Ιούνιο του 2015, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η κυβέρνηση να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, από τη στιγμή που είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν αφήνει πίσω της τις δανειακές υποχρεώσεις, αλλά αντιθέτως δεσμεύεται και η επόμενη κυβέρνηση, με τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο 2016-2017, που θα πρέπει να ψηφιστούν εντός του 2015, όπως έχει απαιτήσει από την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ.

Η επιμονή της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης, και κυρίως της Γερμανίας, στη σκληρή γραμμή της συνέχισης του Μνημονίου, και της απαίτησης λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, δεν άφησε περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο Αντώνης Σαμαράς να συναινέσει με την εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου να επισπευστεί η διαδικασία της προεδρικής εκλογής, ώστε να λήξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το ελληνικό δράμα.