Πρόσφυγας ετών 116(!) ζει στο καταυλισμό των Σερρών

Πρόσφυγας ετών 116(!) ζει στο καταυλισμό των Σερρών

Σ’ ένα μικρό δωμάτιο στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων των Σερρών, όπου διαβιούν Γεζίντι, μία ηλικιωμένη γυναίκα, τυλιγμένη μέσα σε μια κουβέρτα, μονολογεί.

Ζητεί από τον Θεό να την αξιώσει να δει τα παιδιά της στη Γερμανία, προτού κλείσει τα μάτια της.

Η Ζεριφά Μπαρακάτ, η οποία -κατά δήλωση των συγγενών της- είναι 116 ετών (!) ταξίδεψε από το μακρινό Σιντζάρ, στο βόρειο Ιράκ, ως την Ελλάδα, με πολύ μεγάλη δυσκολία («την κουβαλούσαμε πολλές φορές στα χέρια» λέει ο γιος της), προκειμένου να ξεφύγει από το μένος του ISIS, που κυνηγά με μανία τους Κούρδους Γεζίντι.

Η Ζεριφά είναι από τους «τυχερούς» πρόσφυγες που δεν μένουν σε σκηνές, όπου η διαβίωση, με τον χειμώνα να έχει αρχίσει σιγά σιγά να δείχνει τις άγριες προθέσεις του, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Μεταφορά προσφύγων σε ξενοδοχεία

Ηδη όμως βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες, προκειμένου οι δομή φιλοξενίας να καταστεί ικανή -κατά τους ιθύνοντες- να κρατήσει τους πρόσφυγες ζεστούς τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια. Εως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής και τοποθέτησης των οικίσκων, οι Γεζίντι από το κέντρο φιλοξενίας των Σερρών θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

Ολοι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, αναμένουν κάποια από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, να τους ανοίξει την αγκαλιά της…

Η μεταφορά των προσφύγων σε ξενοδοχεία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου οι σκηνές, που στήθηκαν πρόχειρα -όταν εν μία κυριολεκτικά νυκτί έπρεπε να μεταφερθούν οι Γεζίντι από το κέντρο της Νέας Καβάλας, λόγω των «δυσκολιών» στη συνύπαρξη με τους υπόλοιπους πρόσφυγες του camp- να αντικατασταθούν από οικίσκους.

Ο χρόνος παράδοσης του έργου έχει ορίζοντα 60 ημερών και το κέντρο θα φιλοξενεί αποκλειστικά Γεζίντι.

Επίσκεψη Ευρωβουλευτών στον καταυλισμό

Άλλωστε, την ανάγκη η κοινότητα των Γεζίντι, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, να παραμείνει ενωμένη κυρίως κατά τον χρόνο παραμονής της στην Ελλάδα αλλά και μετέπειτα, κατά τη μετεγκατάστασή της σε άλλη χώρα της Ευρώπης, τόνισαν και οι ευρωβουλευτές Γιόζεφ Βάιντενχολτσερ και Άννα Γκόμες, οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα το κέντρο φιλοξενίας και συνομίλησαν με τους πρόσφυγες, οι οποίοι τόνιζαν: «Δεν χρειαζόμαστε τρόφιμα και ρούχα, αυτό που χρειαζόμαστε ενόψει χειμώνα είναι μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας».

Με τους δύο Ευρωβουλευτές να τους διαβεβαιώνουν πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η φωνή τους ν’ ακουστεί στις Βρυξέλλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

(στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

One Response to "Πρόσφυγας ετών 116(!) ζει στο καταυλισμό των Σερρών"

  1. Nancy Miliou   23 Νοεμβρίου 2016 at 13:32

    116?!