Πρόσκληση προς τον Πρέσβη της Ρωσίας να τιμήσει με την παρουσία του, τα 100 χρόνια απελευθέρωσης των Σερρών

ΜΚΤ Ρώσος ΠρέσβηςΜετά από αίτημά της η κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, είχε συνάντηση εργασίας με τον Ρώσο Πρέσβη κ. Vladimir Chkhikvishvili, στην Πρεσβεία της Ρώσικης Ομοσπονδίας στην Αθήνα.

Σε δήλωσή της η κα Κόλλια αναφέρει: « Η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Ρωσίας,  ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο για την χώρα μας, αποτελεί  πρώτη προτεραιότητα. Ως μέλος της Επιτροπής Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τη Ρωσία, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν φιλίες και έχθρες μεταξύ των κρατών παρά μόνο συμφέροντα που πρέπει να εξυπηρετηθούν, πιστεύω , ότι υπάρχουν πολλά που μας συνδέουν με τη φίλη Ρωσία, δεσμοί αιώνων που θα πρέπει συνεχώς να επικαιροποιούνται και να ενισχύονται. Υπάρχουν μνήμες πρόσφατες και παλαιότερες που ο Ρώσικος λαός στάθηκε δίπλα μας , όποτε αυτό απαιτήθηκε. Σήμερα , η απόφαση της Ρωσίας να ενισχύσει τον ευρύτερο γεωστρατηγικό της ρόλο, ανάλογο με την ισχύ της, και σε επίπεδο κοινωνίας γίνεται καθημερινά περισσότερο αποδεκτό. Σε όλη τη χώρα έχουν δημιουργηθεί Ελληνορωσσικοί Σύνδεσμοι Φιλίας για να ενισχύσουν περαιτέρω τις καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Κατά τη συνάντηση τόνισα στον κ. Chkhikvishvili, ότι και στο Νομό Σερρών έχουν εγκατασταθεί χιλιάδες ομογενείς (πόντιοι κατά πλειοψηφία),  που θα πρέπει να αποτελέσουν το συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο χωρών.

Ζήτησα, στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερρών, αφού βέβαια είχαν προηγηθεί ανάλογες συζητήσεις με φορείς του τόπου μας που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να επισκεφθεί την Πόλη των Σερρών, το επόμενο διάστημα και παράλληλα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους  να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ενισχύσουν την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεσμών σε όλους τους τομείς της Ελληνορωσικής συνεργασίας, τον Θρησκευτικό Τουρισμό αλλά και τις πολιτιστικές και τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών. Για όλα αυτά θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.

Εντωμεταξύ την Πέμπτη (28/2) η κα Κόλλια είχε συνάντηση με τον κ. Αρβανιτόπουλο,  Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, στον οποίο και τέθηκε  από μέρους της εκ νέου η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει το ΤΕΙ Σερρών και τα Τμήματά του, των φοιτητών αλλά και της Σερραϊκής Κοινωνίας για το μέλλον του Ιδρύματος στις Σέρρες. Οι όποιες ανακοινώσεις , που αφορούν το Ίδρυμα και τον τόπο, ανήκουν δικαιωματικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και στον κ. Αρβανιτόπουλο, και που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Επίσης συναντήθηκε και με τον κ. Λυκουρέντζο, Υπουργό Υγείας, σχετικά με το θέμα δημιουργίας Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στις Σέρρες, για το οποίο προγραμματίστηκε ειδική συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο, ώστε να διευκρινισθούν όλα τα θέματα που προέκυψαν με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την υλοποίησή του.