Προστατίτιδα – Πως αντιμετωπίζεται ο εχθρός της ανδρικής υγείας

Μιλώντας για προστατίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή του προστάτη, η οποία σχετίζεται άμεσα σε κάποιο μικρόβιο, το οποίο έχει προσβάλλει τον αδένα.

Η εκδήλωση της πάθησης αφορά κυρίως νέους άνδρες, επηρεάζοντας κυρίως την ποιότητα της ζωής τους και την ερωτική τους συνεύρεση με το άλλο τους μισό. Αν η προστατίτιδα δεν θεραπευτεί νωρίς μπορεί να εξελιχθεί σε μία χρόνια κατάσταση, η οποία θα επιβαρύνει κι άλλο τον άνδρα και την καθημερινότητά του.

Κλασικά συμπτώματα προστατίτιδας

  • Ανάγκη συχνής ούρησης
  • Δυσκολία στην ούρηση
  • Τσούξιμο στην ούρηση και στην διαδικασία εκσπερμάτισης
  • Πυρετός που συνοδεύεται από ρίγος και μπορεί να φτάσει 40
  • Άλγος τους όρχεις
  • Πόνος στην κοιλιά που χτυπά πίσω στη μέση

Αντιμετώπιση

Ο ουρολόγος-ανδρολόγος συστήνει αγωγή με αντιβίωση και φαρμακευτική αγωγή που ανακουφίζει τα διάφορα συμπτώματα. Επίσης προτείνει να πίνετε αρκετά υγρά, ώστε μέσω των ούρων να απομακρύνονται τα μικρόβια από τον οργανισμό.

Χρόνια προστατίτιδα

Εμφανίζει όλα τα παραπάνω συμπτώματα εκτός από πυρετό. Αφορά κυρίως άνδρες μέσης ηλικίας και με αντιβιοτικά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο άνδρας συνήθως ανταποκρίνεται θετικά στην αγωγή.

Χρόνια μη μικροβιακή προστατίτιδα

Η θεραπεία της χρόνιας μη μικροβιακής προστατίτιδας είναι αρκετά δύσκολη, αφού πρόκειται για φλεγμονή που οφείλεται σε άτυπα μικρόβια, τα οποία δεν μπορούν να εντοπιστούν από ειδικές εξετάσεις.

Προστατοδυνία

Πολύ συνηθισμένη μορφή προστατίτιδας, η οποία εμφανίζει όλη τη συμπτωματολογία με κύριο χαρακτηριστικό τον πόνο στο περίνεο. Οι ουρολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να οφείλεται και σε ψυχογενείς παράγοντες, ιδιαίτερα σε άτομα αγχώδη. Είναι πασιφανές ότι η θεραπεία σε αυτήν την περίπτωση είναι αρκετά δύσκολη, αφού δεν υπάρχει κάποιο μικρόβιο.

Τους ασθενείς βοηθούν πολύ τα ζεστά μπάνια αλλά οι διατροφικές αλλαγές που συνιστά ο γιατρός.