Προτάσεις και μόνο προτάσεις

Κοτρώνης-Παναγιώτης2011-234x195Αρθρο του Παναγιώτη Κοτρώνη
Υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών- Επικεφαλής «Διάβασης πεζών»

Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου και της πολιτικής και ιδεολογικής κυριαρχίας της αγοράς. Αυτά συνοδεύονται από την απαξίωση των παραδοσιακών δομών οργάνωσης της κοινωνίας και από την ανάδυση νέων ομάδων εξουσίας και νέων υποκειμένων διαμόρφωσης των διεθνών σχέσεων. Ωστόσο και μέσα σ’ αυτή τη νέα παγκόσμια πραγματικότητα οι πόλεις και οι περιφέρειες διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πόλεις και οι περιφέρειες που διαθέτουν ισχυρή συμμετοχική παράδοση, επαρκή θεσμική ικανότητα από διοικητική και πολιτική άποψη και μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών, είναι αυτές που παρουσιάζουν την ισχυρότερη και μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου τα πολύμορφα τοπικά κινήματα, ως εκφραστές του συνθήματος «σκέψου οικουμενικά, δράσε τοπικά», διαδραματίζουν σήμερα και θα παίζουν και στο μέλλον έναν εξόχως σημαντικό ρόλο.

Δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε μείνει έτη φωτός πίσω στο ζήτημα της μεταβίβασης εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση στην περιφέρεια. Έτσι παραμένουμε το πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρώπη, μιας και είναι εμφανής η έλλειψη διάθεσης για ουσιαστική αποκέντρωση, για ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας. Παρά τα δειλά στην αρχή βήματα για την ενίσχυση του πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης, τα τελευταία είκοσι χρόνια μπορούμε να παρατηρήσουμε:

  • Τη χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη στη μεταρρύθμιση του σχεδίου «Καποδίστριας».
  • Τη μεταφορά του Μνημονίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη θεσμοθέτηση του σχεδίου «Καλλικράτης».
  • Την πλήρη απροθυμία για την ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στις τελευταίες άχρωμες και άτολμες αναθεωρήσεις του Συντάγματος.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα κενά, οι καθυστερήσεις, οι δυσλειτουργίες και τα θεσμικά ελλείμματα πρέπει να αναπληρωθούν από την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών.

Στο διάστημα που απομένει μέχρι τις Δημοτικές εκλογές είναι μάλλον βέβαιο ότι θα ανέβουν οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Και θα στηθεί έτσι το γνώριμο σκηνικό, μπροστά όμως σε ένα απίστευτα κουρασμένο εκλογικό σώμα και σε μια εποχή που ο λόγος έχει σχεδόν περισσέψει.

Γι’ αυτό η «διάβαση πεζών» θα είναι φειδωλή. Και θα προσπαθήσει να ξοδέψει το λόγο της φέρνοντας στο τραπέζι του διαλόγου προτάσεις για να συζητηθούν. Γιατί είναι επιτέλους καιρός να ξεφύγουμε από τη στείρα αντιπαράθεση, είναι καιρός να καταθέσει η κάθε Δημοτική παράταξη και ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος τις προτάσεις του. Προτάσεις για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων, αλλά και προτάσεις για να ξεφύγει ο Δήμος Σερρών από τη μιζέρια και την κακομοιριά, από τη φτώχεια και την ανεργία.

Η «διάβαση πεζών» είναι η Δημοτική Κίνηση που λειτουργεί κατ’ εξοχήν με βασικές αρχές τη συμμετοχή των πολιτών και τη άμεση δημοκρατία. Είναι η Δημοτική Κίνηση που φιλοδοξεί με τη λειτουργία της να κάνει το Δημότη να αισθανθεί ότι πράγματι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η εγγύτερη στον πολίτη εξουσία. Αποτέλεσμα αυτής της λειτουργίας είναι η (συν)διαμόρφωση προτάσεων σε όλους τους τομείς που αφορούν μια τοπική κοινωνία, όπως είναι:

  • – Το συγκοινωνιακό
  • – Το πολιτιστικό
  • – Το αναπτυξιακό
  • – Το αγροτικό κλπ.

<

p>Στις εκλογές του 2014 δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και κυρίως στην ανάπτυξη του πρωτογενούς αγροτικού τομέα.

Και ενώ οι άλλες παρατάξεις άρχισαν ήδη να διαγκωνίζονται ασχολούμενες με επουσιώδη θέματα, εμείς θα επιμένουμε να καταθέτουμε συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις, οι οποίες θα αποτυπωθούν πιο ολοκληρωμένα στο Προεκλογικό μας Πρόγραμμα για την περίοδο 2014–2019.