Πρόταση για φιλοξενία 100 προσφύγων στο ξενοδοχείο «Αετόπετρα» των Σερρών

Εγινε στη Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ από τον ιδιοκτήτη – Συνάντηση εκπροσώπου της με το Δήμαρχο Σερρών και εκπροσώπους των Δημοτικών παρατάξεων- Ομόφωνη η στάση των Δημοτικών παρατάξεων

Πρόταση για φιλοξενία 100 προσφύγων στο ξενοδοχείο «Αετόπετρα» των Σερρών

Το απόγευμα της Πέμπτης 27/10 πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, με θέμα τους πρόσφυγες, στο Δημαρχείο Σερρών μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Πέτρου Αγγελίδη.

Αιτία της πρόσκλησης ήταν αίτημα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για συνάντηση εκπροσώπου της με τη Δημοτική αρχή με θέμα τη μεταφορά 100 νέων προσφύγων σε ξενοδοχείο της περιοχής του Δήμου Σερρών, μετά από αίτημα του ιδιοκτήτη του, για τη διαμονή τους εκεί, μέχρι να ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή τους και η χορήγηση ασύλου σε αυτούς.

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης θεωρώντας σωστό κάλεσε  τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων στη σύσκεψη με τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ κ. Ηλία Ανδρεάδη. Από τους αρχηγούς παραβρέθηκε μονο ο κ.Θεόδωρος Μηλίδης ενώ τη παράταξη του κ. Φωτιάδη εκπροσώπησε η κυρία Δέσποινα Ιλανίδου, ενώ τη «Διάβαση Πεζών» εκπροσώπησε η κυρία Τάνια Γεωργούλα, ενώ δεν προσήλθε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Καρύδας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η σύσκεψη διήρκησε περίπου μία ώρα και μετά το πέρας της ο Δήμαρχος και οι εκπρόσωποι των Δημοτικών παρατάξεων έκαναν δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ. Ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ κ. Ηλίας Ανδρεάδης, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις και μας παρέπεμψε στον εκπρόσωπο τυπου της Αρμοστείας.

Ο Δήμαρχος στα δηλώσεις του είπε πως ο κ. Ανδρέαδης τους μετέφερε τη πρόταση που έγινε στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, από τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Αετόπετρα» κ. Νυκτοπάτη για να φιλοξενήσει (έναντι αντιτίμου που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις) στο ξενοδοχείο του (σ.σ. το οποίο είναι κλειστό εδώ και 3 χρόνια) 100 πρόσφυγες, και ήθελε να βολιδοσκοπήσει της προθέσεις του Δήμου για το ενδεχόμενο αυτής της κίνησης.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι κοινή άποψη όλων των παρατάξεων είναι να μην αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων (περίπου 600) στον Δήμο Σερρών, που διαβιούν τώρα σε σκηνές στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΓΕ (και πρόκειται να στεγαστουν σε οικίσκους που εγκαθίστανται σε γειτονικό χώρο), αλλά αν θέλει η Υπατη Αρμοστεία να μεταφέρει από αυτούς 100 άτομα στους χώρους του ξενοδοχείου «Αετόπετρα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την αντίδραση του κ. Ανδρεάδη, στην αντιπρόταση αυτή, ο κ. Αγγελίδης είπε πως τους είπε ότι θα τη μεταφέρει στους ανωτέρους του και ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με το Υπουργείο.

Οι μετανάστες που θέλει να μεταφέρει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είναι Ιρακινοί και Σύριοι, ενώ κλιμάκιό της έλεγξε τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου.

Σε ερώτηση για τη μετακίνηση των μεταναστών από και προς το ξενοδοχείο το οποίο σημειωτέον απέχει 20 χλμ από την πόλη των Σερρών και βρίσκεται σε υψόμετρο 1200μ, ο κ. Αγγελίδης απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της Υπατης Αρμοστείας.

Σε ερώτηση αν ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας, τους έφερε προ «τετελεσμένων γεγονότων» και ότι οι πρόσφυγες θα μεταφερθουν στο ξενοδοχείο όποια κι αν είναι η θέση του Δήμου, απάντησε πως «δεν του φάνηκε κατι τέτοιο». Ενώ στης ερώτηση αν γνωριζε για το αίτημα του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, απάντησε πως το άκουσε για πρώτη φορά από τον κ. Ανδρεάδη.

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις και των άλλων εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, ενώ ο κ Μηλίδης σε ερώτημά μας, αν τους έγινε γνωστό από τον κ. Ανδρεάδη, η ύπαρξη ανάλογης συζήτησης σε άλλους δήμους του νομού, μας απάντησε πως δεν υπήρξε τέτοια ενημέρωση.

Να σημειωθεί πως μετά το τέλος της συνάντησης ο κ.Ανδρεάδης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τη βουλευτρια του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή (η οποία είχε προγραμματισμένη συνάντηση με το Δήμαρχο Σερρών) σε χώρο του Δημαρχείου.