Η πρόταση του Επιμελητηρίου Σερρών για το Εργοστάσιο Ζάχαρης Σερρών προς την ΕΒΖ

συνάντηση με το Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Λάμπρο Χαραλάμπους
συνάντηση με το Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Λάμπρο Χαραλάμπους

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστος Μέγκλας, και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Ι. Κίρπιτσας επισκέφτηκαν την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014 τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Σερρών, και είχαν συνάντηση με το Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Λάμπρο Χαραλάμπους, στον οποίο επέδωσαν την πρόταση του Επιμελητηρίου Σερρών. Οι επιστολές προς τον Πρόεδρο της ΕΒΖ και προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο για το εργοστάσιο Ζάχαρης Σερρών αναφέρουν:

 
   Κύριε Πρόεδρε,    
    Το Επιμελητήριο Σερρών ως επίσημος εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας του Ν. Σερρών και ως κύριος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης  και στην τευτλοκαλλιέργεια στο Νομό Σερρών, και σας καταθέτουμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας για τη συνέχιση της λειτουργίας του  εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών, των οποίων κεντρικός άξονας είναι να αναλάβει το Επιμελητήριο Σερρών τη διοίκηση του Εργοστασίου.
   Προς την κατεύθυνση αυτή, Κύριε Πρόεδρε, πραγματοποιήσαμε ήδη συνάντηση με το Διευθυντή του Εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών, κ. Δημήτρη Γιαννακίδη και με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΒΖ, κο Λάμπρο Χαραλάμπους, στους οποίους παρουσιάσαμε και αναλύσαμε την πρότασή μας, η οποία συνδέεται άρρηκτα με:
  • την αναγκαιότητα άμεσης ανακοίνωσης προς τους αγρότες ανταγωνιστικής τιμής αγοράς από την ΕΒΖ των ζαχαρότευτλων, έναντι άλλων καλλιεργούμενων ειδών, προκειμένου να πειστούν να τα καλλιεργήσουν, δεδομένου ότι είναι ελάχιστες οι ημέρες που απομένουν για την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου των τεύτλων.
  • Το στόχο των 60.000 στρεμμάτων για την εφετινή καλλιεργητική περίοδο στο Ν. Σερρών , ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία του Εργοστασίου Σερρών.
  • Τη διασφάλιση εκ μέρους του Επιμελητηρίου της «επιστράτευσης» όλων των γεωπόνων μελών του, εμπόρων γεωργικών εφοδίων και  των  τευτλοεξαγωγέων που είναι επίσης μέλη του προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των αγροτών, ώστε να καλλιεργήσουν ζαχαρότευτλα και να αυξηθεί άμεσα η τευτλοκαλλιέργεια στο Ν. Σερρών.
  • Την επαφή που πραγματοποιεί το Επιμελητήριο Σερρών με όλους τους εμπλεκόμενους με το θέμα φορείς (παραγωγούς, αγροτικούς συλλόγους, διοίκηση ΕΒΖ, γεωπόνους, εργαζόμενους κ.ά.), ώστε όλοι μαζί να ενεργήσουν για τη λειτουργία του εργοστασίου.
Σας παραθέτουμε συνημμένα την πρότασή μας, όπως την αποστείλαμε στο Διεθύνοντα Σύμβουλο, κ. Λάμπρο Χαραλάμπους, στην οποία περιλαμβάνονται οι θέσεις μας για το εργοστάσιο Ζάχαρης Σερρών και πιστεύουμε ότι θα ανακοινώσετε άμεσα συμφέρουσα τιμή και όχι κατώτερη της περσινής για τα ζαχαρότευτλα προς τους αγρότες, ώστε να λειτουργήσει το εργοστάσιο και να είναι κερδοφόρο επ΄ ωφελεία τόσο των αγροτών τευτλοπαραγωγών και των εργαζομένων, όσο και της συνολικής ανάπτυξης του Νομού, του οποίου η χαμηλή θέση ως προς το ΑΕΠ δεν του επιτρέπει να «χάσει» έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και μάλιστα ενός μονοπωλιακού είδους, όπως είναι η ζάχαρη.
 
Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Μέγκλας

 

H Πρόταση προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΒΖ για το Εργοστάσιο Ζάχαρης Σερρών

   Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε, 
    Το Επιμελητήριο Σερρών ως επίσημος εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας του Ν. Σερρών και ως κύριος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης  και στην τευτλοκαλλιέργεια στο Νομό Σερρών, και σας καταθέτουμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας για τη συνέχιση της λειτουργίας του  εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών, των οποίων κεντρικός άξονας είναι να αναλάβει το Επιμελητήριο Σερρών τη διοίκηση του Εργοστασίου.
    Η πρότασή μας αυτή γίνεται ύστερα και από τη σύσκεψη που συγκαλέσαμε στο Επιμελητήριο το Σάββατο 11.01.2014 μεταξύ των θεσμικών φορέων του Νομού (Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους), με θέμα την ανάπτυξη του Ν. Σερρών και τους στόχους για το 2014, όπου  κυρίαρχο ήταν το θέμα της λειτουργίας του Εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών και ύστερα από τη διαπίστωση της απαξίωσης του εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών, όπως αποτυπώνεται στα αρνητικά αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης, αποτελέσματα τα οποία εκτιμούμε ότι είναι αναστρέψιμα.
 
   

Εργοστάσιο Ζάχαρης της ΕΒΖ στις Σέρρες
Εργοστάσιο Ζάχαρης της ΕΒΖ στις Σέρρες

Κύριοι άξονες των θέσεων και της πρότασης του Επιμελητηρίου Σερρών  είναι:

 
–          Ο Νομός Σερρών υπολείπεται ετησίως ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά  1,63 δις ευρώ από το μέσο όρο της χώρας ή 870 εκατ. ευρώ από το μέσο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ‘ βάσει στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας,  κατατάσσεται μόλις στην προτελευταία θέση μεταξύ των νομών της χώρας ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (στοιχεία 2010, βλ. συνημμένο πίνακα).
–          Η δραματική και διαχρονική μείωση της συμμετοχής του δευτερογενούς τομέα στη διαμόρφωση του ΑΕΠ του Νομού δεν του επιτρέπει να «χάσει» έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και μάλιστα ενός μονοπωλιακού είδους, όπως είναι η ζάχαρη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το εργοστάσιο Ζάχαρης Σερρών δεν πρέπει να κλείσει, τη στιγμή που καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, τόσο από το Επιμελητήριο όσο και από όλους τους φορείς του Νομού για την ενίσχυση και αύξηση της μεταποίησης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, με πιστοποιημένα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
  • Ο εύφορος κάμπος των Σερρών, η μεγάλη ποικιλία καλλιεργούμενων ειδών, οι ενεργειακοί πόροι (ποταμός Στρυμόνας, γεωθερμία, φυσικό αέριο κ.ά.) καθιστούν τον πρωτογενή τομέα κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή για το Νομό Σερρών, αποτελούν το συγκριτικό του πλεονέκτημα – σε συνδυασμό και με τη γεωγραφική θέση – και επιβάλλεται η ενίσχυση του με σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, ώστε να αναπτυχθούν όλες οι δυνατότητές του, προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για το Νομό Σερρών, σε συνδυασμό με τη μεταποίηση και το άνοιγμα σε νέες αγορές.
  • ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ την ανάληψη από το Επιμελητήριο Σερρών της διοίκησης του Εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών, το οποίο με σωστή διαχείριση μπορεί να λειτουργήσει και να είναι κερδοφόρο επ΄ ωφελεία τόσο των αγροτών τευτλοπαραγωγών και των εργαζομένων, όσο και της συνολικής ανάπτυξης του Νομού, δεδομένων ότι:
  • Το Εργοστάσιο Ζάχαρης Σερρών έχει δυνατότητα επεξεργασίας τεύτλων παραγόμενων από τουλάχιστον 50-60.000 στρέμματα, έκταση που καλλιεργούνταν με ζαχαρότευτλα στο Ν. Σερρών τον καιρό της ακμής της τευτλοκαλλιέργειας και της ΕΒΖ (σε σύνολο 708.000,362 αρδευόμενων στρεμμάτων στο Ν. Σερρών)
  • Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με ζαχαρότευτλα στην Ελλάδα μειώθηκαν δραματικά από 390.000 στρ το 2003 σε μόλις 60.000 στρ. το 2013, γεγονός που δείχνει ότι η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα θα σταματήσει, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, και προς την κατεύθυνση αυτή γίνεται και η πρότασή μας που συνδυάζεται με τα εξής: 
 
ü   Άμεση ανακοίνωση προς τους αγρότες ανταγωνιστικής τιμής αγοράς από την ΕΒΖ των ζαχαρότευτλων, έναντι άλλων καλλιεργούμενων ειδών, προκειμένου να πειστούν να τα καλλιεργήσουν, δεδομένου ότι είναι ελάχιστες οι ημέρες που απομένουν για την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου των τεύτλων.
ü  Η έκταση των 60.000 στρεμμάτων πρέπει να τεθεί ως στόχος  για την εφετινή καλλιεργητική περίοδο στο Ν. Σερρών, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία του Εργοστασίου Σερρών.
ü  Το Επιμελητήριο Σερρών αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών, θα επιστρατεύσει όλους τους γεωπόνους μέλη του και τους εμπόρους γεωργικών εφοδίων καθώς και  τους τευτλοεξαγωγείς που είναι επίσης μέλη του, προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των αγροτών, ώστε να καλλιεργήσουν ζαχαρότευτλα και να αυξηθεί άμεσα η τευτλοκαλλιέργεια στο Ν. Σερρών. 
ü  Το Επιμελητήριο Σερρών είναι σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους με το θέμα φορείς (παραγωγούς, τευτλοεξαγωγείς, διοίκηση ΕΒΖ, γεωπόνους, εργαζόμενους κ.ά.), ώστε όλοι μαζί να ενεργήσουν για τη λειτουργία του εργοστασίου.
ü  Απώτερος στόχος η δημιουργία ενός κερδοφόρου και ανταγωνιστικού εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών, το οποίο σύμφωνα με έρευνα που έχουμε διεξαγάγει είναι βιώσιμο, μπορεί να σταθεί στο διεθνή ανταγωνισμό, ώστε όχι μόνο να καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα και να μην έχει ζημίες, αλλά να δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας, να αυξήσει το εισόδημα των παραγωγών, καθώς θα τους εξασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές έναντι άλλων – επισφαλών ως προς την τιμή –  καλλιεργούμενων ειδών. 
ü  Το Επιμελητήριο Σερρών εξασφαλίζοντας τα ανωτέρω, δηλαδή την αύξηση της τευτλοκαλλιέργειας στο Νομό Σερρών,  πλαισιωμένο από εκπροσώπους των παραγωγών, των εργαζομένων και επιστήμονες γεωπόνους μέλη του, επιδιώκει και προτείνει την αυτόνομη διαχείριση του εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών, με την προϋπόθεση της ανακοίνωσης άμεσα από την ΕΒΖ συμφέρουσας τιμής, όχι κατώτερης από την περσινή προς τους παραγωγούς και τη δέσμευση από την πλευρά της ΕΒΖ προς το Επιμελητήριο εξασφάλισης
του 1/3 της εθνικής ποσόστωσης να καλυφθεί από την παραγωγή του εργοστασίου των Σερρών
να δοθούν κεφάλαια κίνησης με τους ίδιους όρους που δίνονταν μέχρι τώρα στην ΕΒΖ
της αρμοδιότητας σύναψης συμφωνίας με τους αγρότες σε τοπικό επίπεδο και της επιλογής της καλλιεργήσιμης γης.
της αρμοδιότητας εξεύρεσης των πελατών και σύναψης συμφωνιών πώλησης και σημείων διακίνησης του προϊόντος.
 
Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε, 
    Πιστεύουμε στην πρόταση που σας καταθέτουμε, η υιοθέτηση της οποίας διαβεβαιώνουμε ότι θα συμβάλει – σε συνδυασμό με τις ενέργειές μας για μείωση του κόστους παραγωγήςστην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και στην εξασφάλιση της ποσόστωσης παραγωγής ζάχαρης, που είναι εθνικός πλούτος για   τη χώρα μας. 
    Ευχόμαστε να γίνει δεκτή η πρότασή μας, η αποδοχή της οποίας μπορεί να γίνει απαρχή υιοθέτησης αντίστοιχων προτάσεων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και άλλων στρατηγικής και εθνικής σημασίας για την ελληνική οικονομία προβληματικών επιχειρήσεων.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Μέγκλας