Η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της Π.Ε. Σερρών

Του Νικόλτσιου  Ι. Κωνσταντίνου Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου Της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Με το ψηφοδέλτιο της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ Υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Του Νικόλτσιου Ι. Κωνσταντίνου
Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου
Της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
Με το ψηφοδέλτιο της
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
της
ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ
Υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα του Οικοπεριηγητή, στη Λίμνη Κερκίνης, Ημερίδα με θέμα, οι  «Εναλλακτικές μορφές τουρισμού – Δημιουργία υποδομών και κινήτρων για την τουριστική ανάπτυξη» στην Περιφερειακής Ενότητα Σερρών.

Ο κος Νικόλτσιος Ι. Κων/νος, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, παρουσίασε  τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Περιφερειακή    Ενότητα  Σερρών.

Κυρίες και κύριοι

Πριν παρουσιάσουμε τις σκέψεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών για την ήπια τουριστική ανάπτυξη στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, θα κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις:

 1ον Φυσικό περιβάλλον (1η επισήμανση)
-Αυτό που χαρακτηρίζει την Π.Ε. Σερρών είναι η πεδιάδα της, την οποία  περιβάλλουν δασώδεις οροσειρές. Την πεδιάδα διασχίζουν δύο ποταμοί. (Στρυμόνας, Αγγίτης) και σπουδαίοι  παραπόταμοι που χύνονται στον Στρυμόνα είναι: ο Κρουσοβίτης, των αγίων Αναργύρων του Ελαιώνα της Βροντούς, του Αγκίστρου, ο Κερκινίτης, ο Κοπατσινός των Θερμών, ο Εζοβίτης και ο Καστρινός).  Τα δάση του νομού περιορίζονται σε ορεινούς όγκους και καλύπτουν  820.000 στρέμματα.
– Στην Π.Ε. Σερρών βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους της χώρας μας, η Λίμνη Κερκίνης, η οποία  είναι  προϊόν τεχνικής επέμβασης  και δημιουργήθηκε πάνω στην κοίτη του ποταμού Στρυμόνα.
2ον Γεωγραφική θέση της Π.Ε. Σερρών(2η επισήμανση)
Από την Π.Ε. Σερρών διέρχεται ο κύριος άξονας προσανατολισμού της χώρας μας προς την Βαλκανική, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Η διεθνής πύλη του Προμαχώνα συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία και κατ επέκταση την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Ο οδικός άξονας Προμαχώνα – Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηρισμένος ως Οδικός Πανευρωπαϊκός Διάδρομος IV .
Ο Προμαχώνας είναι η μοναδική σιδηροδρομική πύλη στον Πανευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Διάδρομο IV, (Θεσσαλονίκη, Κωστάντζα, Βουδαπέστη, Μπρατισλάβα, Πράγα, Νυρεμβέργη, Βερολίνο,)
Ο ρόλοςτης Π.Ε. Σερρών  είναι κομβικός στην μεταφορά ανθρώπων,  και εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές, από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
3ον Σύνθεση πληθυσμού (3η επισήμανση)
Η ποικιλομορφία του πληθυσμού, που αποτελείται από Αυτόχθονες, Πόντιους, Θράκες,  Μικρασιάτες, Δαρνάκες, Βλάχους και Σαρακατσάνους, συνθέτει και δημιουργεί μια έντονη πολιτιστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Έχουν καταγραφεί πάνω από 250 πολιτιστικοί, λαογραφικοί, καλλιτεχνικοί, καθώς και θρησκευτικού χαρακτήρα Σύλλογοι. Η Π.Ε. Σερρών διαθέτει Μουσεία, Πινακοθήκες, Θέατρα, Γκαλερί,  κλπ.
4ον Τουριστικές υποδομές  (4η επισήμανση)
Οι ελλιπείς τουριστικές υποδομές, κύρια σε  υποδομές διαμονής, είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα  της Π.Ε. Σερρών.  Το σύνολο των οργανωμένων κλινών (σε ξενοδοχεία) ανέρχονται σε 1.898 κλίνες.
Αναλυτικά: 
  • Το σύνολο των ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων (4****) είναι 4  με 202 δωμάτια και 405 κλίνες.
  • Το σύνολο των ξενοδοχείων τριών αστέρων (3***) είναι 20 με 492  δωμάτια και 956 κλίνες.
  • Το σύνολο των ξενοδοχείων δύο αστέρων (2**) είναι 7  με 167 δωμάτια και 320 κλίνες.
  • Το σύνολο των ξενοδοχείων ενός αστέρα  (1*) είναι 3  με 107 δωμάτια και 217 κλίνες.
5ον Οδικά δίκτυα(5η επισήμανση)
-Τα οδικά δίκτυα που συνδέουν σημεία και περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος είναι πλήρως απαξιωμένα. Σημείωση: Ο οδικός άξονας που συνδέει τη Λίμνη Κερκινης με άλλους τουριστικούς προορισμούς θυμίζει τριτοκοσμική χώρα!
 6ον Θαλάσσιος τουρισμός(6η επισήμανση)
– Η έλλειψη υποδομών για το θαλάσσιο τουρισμό είναι τεράστια!
 7ον Χρήσεις γης/χωροταξικοί χάρτες (7η επισήμανση)
Η ζώνη που προορίζεται για τουριστική ανάπτυξη στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών εντάσσεται στις Αναπτυσσόμενες Τουριστικά Περιοχές  με περιθώρια ανάπτυξης ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, σύμφωνα με το «Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για το Τουρισμό» ΦΕΚ 1138/11/06/2009.  Ειδικότερα,  οι περιοχές που εντάσσονται είναι:
Η  Λίμνη Κερκίνης – Μαυροβούνι – Κερκίνη – Άγγιστρο – Όρβηλος − Βροντού − Μενοίκιο. (Β2.2) 

 

Η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της Π.Ε. Σερρών

Η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών  για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών είναι αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας στελεχών της Κομματικής οργάνωσης του Νομού Σερρών, που ειδικεύονται στην αναζήτηση και αξιολόγηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Π.Ε. Σερρών αποτελούν τη βάση για ήπιες  μορφές  τουριστικής ανάπτυξής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ  Σερρών  διέπεται από την ανθρωπιστική θέση, ότι πρώτα προστατεύουμε τις φυσικές ομορφιές της Π.Ε. Σερρών και μετά τις αξιοποιούμε τουριστικά
Προηγείται των επιλογών μας για την τουριστική ανάπτυξη, η προστασία του φυσικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.
Οι προτάσεις  και οι στόχοι μας για την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού θέτουν ως προτεραιότητα τις μορφές ήπιας ανάπτυξης και τη  σύνδεση  της παραγωγής των άλλων παραγωγικών τομέων, ιδιαίτερα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, με τον τουρισμό.  Με στόχο την αυξημένη  διάχυση των ωφελειών της τουριστικής ανάπτυξης και στους άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.
Για το λόγο αυτό στόχος μας είναι να ενισχυθούν  τα προγράμματα που θα προωθούν την ενσωμάτωση αυθεντικών παραδοσιακών προϊόντων στο τουριστικό προϊόν, έτσι θα υποστηριχτεί και η επιβίωση των παραδοσιακών τρόπων παραγωγής τους. Σημείωση: Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία όλοι γνωρίζουμε και δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε.
Για το λόγο αυτό εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε ενάντια στις μορφές τουρισμού, που κύριο στοιχείο έχουν την εσωτερίκευση των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων (σίτιση, διασκέδαση και αγορά προϊόντων εντός των ξενοδοχειακών μονάδων, το λεγόμενο All inclusive) που έχει ως αποτέλεσμα τη μη  διάχυση  των εισοδημάτων  και του οικονομικού αποτελέσματος σε ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού.
κερκίνη-φλαμιγκοςΕπίσης δεν προσδοκούμε να αναπτύξουμε στην περιοχή μας, ούτε είναι στις προθέσεις μας, τον μαζικό τουρισμό. Διότι υπάρχει ορατός κίνδυνος, πχ. στον υδροβιότοπο της Λίμνης Κερκίνης, να έχει επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.
Εμείς αναζητούμε και προωθούμε μορφές εναλλακτικού τουρισμού με ολοκληρωμένες τουριστικές υπηρεσίες. Δυνατότητες υπάρχουν πολλές στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Όπως Ιατρικός τουρισμός  (ιαματικά λουτρά). Αθλητικός τουρισμός αναψυχής (πράσινοι ορεινοί όγκοι). Αγροτουρισμός (που να σχετίζεται με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές αξίες της περιοχής). Θρησκευτικός τουρισμός (υπάρχουν πολλές Μονές και Μοναστήρια). Περιηγητικός τουρισμός (είναι αναγκαίες οι υποδομές). Οικοτουρισμός, κλπ. Η επικράτηση τέτοιων μορφών τουρισμού θα καταστήσει βιώσιμη την τουριστική ανάπτυξη του Νομού μας  και θα καταπολεμήσει την εποχικότητα του τουρισμού. 
Αυτές οι μορφές τουρισμού, παρά το γεγονός ότι  απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό, στηρίζονται σε οικολογικά ανεκτές και ήπιες δραστηριότητες, θα αναδεικνύουν τα φυσικά κάλλη του Νομού Σερρών. Εκτός των άλλων στόχος είναι η συμπλήρωση και βελτίωση του εισοδήματος, καθώς και συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στον τόπο καταγωγής του.
Όλες αυτές οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού θα συνδεθούν με ειδικά οικονομικά κίνητρα. Παράλληλα θα δοθούν ειδικά κίνητρα  για την αναστήλωση και λειτουργία παλαιών εγκαταστάσεων και κτισμάτων, που είναι και παραμένουν πολιτιστικές αξίες του Νομού μας.
Βέβαια η ανάπτυξη του τουρισμού της Π.Ε. Σερρών και  η ποιότητα ζωής των κατοίκων, συνδέεται με  τη δημιουργία πρόσθετων  και σύγχρονων τουριστικών υποδομών.
Όπως: υποδομές διαμονής, οδικά δίκτυα στους τόπους προορισμού τουριστικής ανάπτυξης, (Σημείωση: Όλο το οδικό δίκτυο, που εξυπηρετεί εν δυνάμει, τους τόπους τουριστικού προορισμού είναι κατεστραμμένο) περιπατητικούς   δρόμους  για πεζούς, ποδηλατόδρομους,  χώρους στάθμευσης, επεξεργασία απορριμμάτων,   κλπ.).  ‘Όλα  αυτά τα έργα των κοινωνικών υποδομών είναι υπόθεση της Περιφέρειας  Σερρών και είναι στις πρώτες προτεραιότητες.
Ειδικότερα στην περιοχή μας  μπορεί άμεσα να αναπτυχθούν όλες οι εναλλακτικές και ήπιες μορφές τουρισμού:
 
Η Λίμνη Κερκίνης
  Παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ως  υδατοταμιευτήρας, σήμερα οι λειτουργίες και οι χρήσεις της, πολλές φορές είναι αντικρουόμενες. Ωστόσο η λίμνη αναδείχθηκε ως ο μεγαλύτερος βιότοπος στα Βαλκάνια  διαθέτει τεράστια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας και αποτελεί τουριστικό προορισμό.
Εμείς είμαστε υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής σε συνάρτηση με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας, για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της λειτουργικής ικανότητας και της δομής των οικοσυστημάτων της περιοχής.
Κατά συνέπεια απαιτείται αναβάθμιση και αναδιάρθρωση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, με ταυτόχρονη  ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού και αύξηση των πόρων χρηματοδότησης. Επίσης προτείνεται να δοθούν στο Φορέα Διαχείρισης πρόσθετες αρμοδιότητες εγκριτικού και ελεγκτικού χαρακτήρα.
 
Η περίβολος του τυμβου Καστά στην Αμφίπολη
Η περίβολος του τυμβου Καστά στην Αμφίπολη

β. Δημιουργία Τουριστικού Λιμανιού  στην Αμφίπολη / Αρχαιολογικός χώρος/ Μουσείο Αμφίπολης

 Η χωροθέτηση και η δημιουργία Τουριστικού Λιμένα και Αλιευτικού Καταφυγίου στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα συνάδει με τον περιβάλλοντα χώρο  και θέτει τις προϋποθέσεις για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σε συνδυασμό με τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Η άποψη μας είναι ότι η δημιουργία της Μαρίνας θα πρέπει να είναι  ενταγμένη στο γενικότερο στρατηγικό προγραμματισμό  του θαλάσσιου τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο. Η Μαρίνα θα πληρεί όλες  τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και όρους, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο τμήμα της χερσαίας έκτασης  που προήλθε από προσαμμώσεις έχει ενταχθεί στη διεθνή συνθήκη του ΡΑΜΣΑΡ.
Η προσέλκυση τουριστικών σκαφών και η παροχή φτηνών υπηρεσιών είναι συνάρτηση του Φορέα Διαχείρισης της Μαρίνας, ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος εκτός από την εκσυγχρονισμένη και αναβαθμισμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατά συνέπεια, η δημιουργία συμπληρωματικών υποδομών είναι αναγκαία (οδικό δίκτυο, σύνδεσης με τον Προμαχώνα, χερσαίες εγκαταστάσεις για την παροχή υπηρεσιών στα ελλιμενιζόμενα σκάφη, καθώς και για τη διαχείμαση αυτών, ως επίσης και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις για τους ερασιτεχνικούς Ομίλους).
Σημείωση: Τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα δεν δικαιολογούν – κατά τη γνώμη μας – το τεράστιο ποσό των 780.000 ευρώ.
 
γ.  Σπήλαιο Αλιστράτης/ φαράγγι Αγγίτη/ Ποταμός Αγγίτης
Το σπήλαιο Αλιστράτης θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδος, πιθανόν και της Ευρώπης, εκεί η φύση θέλησε να αποτυπώσει την καλλιτεχνική της δύναμη στη δημιουργία στολισμών και σχηματισμών. Το Σπήλαιο σε συνδυασμό με την επίσκεψη στο παρακείμενο φαράγγι του Αγγίτη  αποτελούν έναν σπουδαίο τουριστικό προορισμό. Για την τουριστική ανάδειξη απαιτείται η ίδρυση ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του Σπηλαίου και του Φαραγγιού. Απαιτούνται εργα υποδομής για την αξιοποίηση του φαραγγιού, τα οποία είναι  είναι χαμηλού κόστους. (Διάνοιξη των  αγροτικών δρόμων, δημιουργία μονοπατιού παράλληλα με το φαράγγι, έως το χωριό Σταθμός Αγγίστας και έξοδο στην ιστορική πέτρινη γέφυρα. Επαναλειτουργία του παλαιού Σταθμού της σιδηροδρομικής γραμμής στο Σπήλαιο Αλιστράτης).
Ο ποταμός Αγγίτης είναι κατάλληλος για κανό και ραφτινγκ.  Για την προσέλκυση επισκεπτών και αθλητών χρειάζεται να δημιουργηθούν υποδομές για τη διαμονή και εστίαση των επισκεπτών.
 
δ. Ιαματικά Λουτρά Θερμών/Σιδηροκάστρου/Αγκιστρου
Η γεωθερμία αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα της Π.Ε. Σερρών.  Η παραπέρα ανάπτυξη των Ιαματικών Λουτρών στο Σιδηρόκαστρο και στο ΄Αγκιστρο συνδέεται με κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών και ενισχύοντας τον Ιατρικό τουρισμό. Ειδικά κίνητρα θα δοθούν στις Δημοτικές Επιχειρήσεις.  Τα Ιαματικά Λουτρά των Θερμών Νιγρίτας κατά την άποψη μας πρέπει να  παραχωρηθούν στην τοπική Αυτοδιοίκηση από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. για χρήση και εκμετάλλευση. Η χρηματοδότησή τους να ενταχθεί στα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020.
 
ε. Χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά/ Τουριστικό Θέρετρο Λαϊλιά
Η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά συνδέεται με την κατασκευή άλλων δύο  χιονοδρομικών πιστών κατάβασης σε καλύτερες πλαγιές, που να κρατάνε χιόνι και εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας.
Το μοναδικό δάσος οξιάς στο Λαϊλιά, οι δασικοί δρόμοι και τα μονοπάτια μέσα στο δάσος, που είναι πηγή ομορφιάς, υγείας και ευεξίας, αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός  σύγχρονου τουριστικού θέρετρου, το οποίο θα συνάδει με τον περιβάλλοντα χώρο. Οι κατασκευές θα είναι ήπιας μορφής αξιοποιώντας τοπικά υλικά.
 
 Στ. Θρησκευτικός Τουρισμός
Μια πηγή ανάπτυξης του τουρισμού στην Π.Ε. Σερρών είναι και ο θρησκευτικός τουρισμός σε συνάρτηση με την αξιοποίηση των πολλών γνωστών Μοναστηριών (Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, Ιερά Μονή Αναλήψεως Παγγαίου, Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής Αλιστράτης, Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Δομήρου, Ιερά Μονή Παναγίας Βύσσιανης Μετοχίου, Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Αγ. Πνεύματος, Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία – Αγίου Πνεύματος, Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου) τα οποία μπορούν να προσελκύσουν ορθόδοξους προσκυνητές απ όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Οι μονές και τα Μοναστηρια συναγωνίζονται σε γραφικότητα το ένα  το άλλο.
Επίσης η αναστήλωση και αποκατάσταση του παλαιού Τζαμιού στην πόλη των Σερρών, ως μουσειακού χώρου,  δημιουργεί προϋποθέσεις   για την προσέλκυση μουσουλμάνων προσκυνητών, τόσο από την Τουρκία, όσο και από την Βαλκανική χερσόνησο.
 
ζ. Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών
Το Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών αποτελούσε  τη μοναδική πίστα στη χώρα, αλλά και στη Βαλκανική, η οποία πληρούσε τις κατασκευαστικές προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας για διεξαγωγή αγώνων κατηγορίας Μοτοσικλέτας και Αυτοκινήτου μέχρι του επιπέδου Φόρμουλα 3000.
Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν τα έργα  αποκατάστασης και να τεθεί σε λειτουργία και να επανακτήσει τη θέση  της στην αγορά.
Τέλος έχει τεράστια ευθύνη η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Σερρών, που καταδίκασε το Αυτοκινητοδρόμιο σε απραξία.
 
η. Παραδοσιακοί οικισμοί
– Στη Περιφερειακή Ενότητα Σερρών  συναντάμε επτά παραδοσιακούς οικισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τεράστιο τουριστικό προορισμό κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Οι περισσότεροι Παραδοσιακοί Οικισμοί βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην ανατολική πλευρά του Νομού και συνθέτουν από αρχιτεκτονική και από ιστορική άποψη ένα από τα πιο αξιόλογα κομμάτια του. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα οι οικισμοί αυτοί είναι: Εμμανουήλ Παπάς (Δαρνακοχώρι), Αλιστράτη, Ηλιοκώμη, Κορμίστα, Μικρό Σουλιον, Πρώτη και Ροδολίβος (Παγγαιοχώρια).
Σημείωση: Οι παραδοσιακοί οικισμοί του Ν. Σερρών κατοικήθηκαν κατά κύριο λόγο από Έλληνες.  Δέχθηκαν πολύ μικρό αριθμό προσφύγων, που μετά το 1922 εγκαταστάθηκαν στην γύρω περιοχή. Η απουσία έντονων κοινωνικών και πληθυσμιακών ανακατατάξεων είχε ως συνέπεια να μην υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο χαρακτήρα αυτών των οικισμών.
Δυστυχώς σήμερα, ορισμένοι, απ αυτούς τους οικισμούς χάνουν τον χαρακτήρα τους και αλλοιώνονται.
Για το λόγο αυτό απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας τους και ειδικά κονδύλια από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη διατήρηση του χαρακτήρα τους.
Στις προθέσεις μας είναι  να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία που θα έχει ελεγκτική αποστολή με στόχο τη διατήρησή του χαρακτήρα των παραδοσιακών οικισμών. 
Τέλος, υπάρχουν μια σειρά από πανάρχαια έθιμα, (π.χ. «Αναστενάρια») τα οποία πρέπει να αναβαθμιστούν, να διατηρηθούν και να προβληθούν με κονδύλια της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στο Νομό..
 
 θ. Προβολή και διαφήμιση
Για να προβληθεί και να διαφημιστεί συλλογικά και αποτελεσματικά το τουριστικό προϊόν, απαιτείται η δημιουργία Φορέα προώθησής του, στο πλαίσιο της Π.Ε. Σερρών.  Οι οικονομικοί πόροι για το σκοπό αυτό θα αντλούνται κατά ένα μέρος  από τη θέσπιση ενός ειδικού τέλους, που θα πληρώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου από τα καθαρά ετήσια κέρδη τους.
 
ι. Χρήσεις γης/ νέοι χωροταξικοί χάρτες
Η υλοποίηση όλων των παραπάνω προϋποθέτει   την εξειδίκευση των ζωνών τουριστικής ανάπτυξης και την εκπόνηση μελετών, όπου η αποσαφήνισμένοι όροι και  προϋποθέσεις θα είναι εκ των πρότερων γνωστοί σε κάθε ιδιώτη επενδυτή και επιχειρηματία.
Δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν αντικρουόμενες δραστηριότητες και εκμεταλλεύσεις. Π.χ. δεν μπορεί να λειτουργούν  στις ζώνες αυτές, Λατομεία, η Ενεργειακά Πάρκα.
Τελειώνοντας θέλουμε να υπογραμμίσουμε,  ότι στην Π.Ε. Σερρών υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία (φυσικό κάλλος, λίμνες, ποτάμια, σπήλαια, φαράγγια, θερμοπηγές για ιαματικά λουτρά, υδροθεραπεία, αρχαιολογικοί χώροι, χιονοδρομικό κέντρο, τουριστικά θέρετρα, αυτοκινητοδρόμιο, κλπ.) που συνεπικουρούν στην ανάδειξη και αξιοποίηση  τόσο ποσοτικά, όσο  και ποιοτικά  ενός εναλλακτικού ελκυστικού τουριστικού προϊόντος. Στους σχεδιασμούς, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη,  ότι  η νέα τάση τουριστικής ανάπτυξης, είναι οι ηπειρωτικοί προορισμοί, αποσυνδεδεμένοι από το κλασικό πρότυπο ήλιος και θάλασσα, περιορισμένης χρονικής περιόδου.
Μόνο μια πολιτική διοίκηση, που έχει αυτόν τον προσανατολισμό  και την βούληση μπορεί να συμβάλλει στην ήπια και αποτελεσματική τουριστική ανάπτυξη του νομού μας. Μόνο ο περιφερειακός συνδυασμός της σ. Δέσποινας Χαραλαμπίδου, που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο ποιο κατάλληλος, έχει τη δύναμη και τη θέληση να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός τέτοιου ήπιου τουριστικού προγράμματος;
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.