Προθεσμία να απολογηθούν την Τρίτη πήραν οι 8 σωφρονιστικοί υπάλληλοι των Φυλακών Νιγρίτας

Δικαστήρια_ΣερρώνΠροθεσμία  για να απολογηθούν την Τρίτη (8/4) έλαβαν από την ανακρίτρια Σερρών οι οκτώ απο τους 15 σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας που κατηγορούνται, σε βαθμό κακουργήματος, για τον θανατηφόρο βασανισμό του αλβανού βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι. Όπως ήταν αναμενόμενο το Σάββατο (5/4) το πρωϊ παρουσιάστηκαν στην Εισαγγελία Σερρών, οι δικηγόροι των οκτώ και ζήτησαν προθεσμία για να μελετήσουν  τη δικογραφία και το κατηγορητήριο που περιλαμβάνεται στον φάκελο που συνέταξε η ανακρίτρια Σερρών, η οποία και τους δόθηκε.  

Σύμφωνα με τον έναν εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Κωνσταντίνο Παρήγορη, «οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν πλήρη συναίσθηση και συνείδηση του κατηγορητηρίου που τους απευθύνθηκε και θα έρθουν να απολογηθούν έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ανακρίτρια και τον εισαγγελέα Σερρών».

Οπως τόνισε ο κ. Παρηγόρης, οι εν λόγω σωφρονιστικοί υπάλληλοι «δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, δεν φρουρείται κανείς και δεν ζήτησε κανείς τους αστυνομική προστασία».

«Δεν εκδόθηκαν ποτέ εντάλματα συλλήψεων» επισήμανε ο κ. Παρηγόρης και πρόσθεσε: «οι φερόμενοι κατηγορούμενοι ήρθαν σήμερα με κλήση την οποία λάβαμε χθες και σήμερα πήραμε προθεσμία απολογίας. Το κράτος δικαίου λειτούργησε κανονικά, στην Ελλάδα τα σωφρονιστικά ιδρύματα και συγκεκριμένα οι φυλακές Νιγρίτας δεν είναι Γκουαντάναμο, όποιοι παραβαίνουν συστηματικά ή μεθοδικά με πράξεις τους τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια, έχουν λογοδοτήσει μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα πάντα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, «δεν έχει γίνει ακόμη η προσωποποίηση των στοιχείων από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων στην ανακρίτρια των Σερρών», ενώ φως στην υπόθεση πρόκειται να χυθεί και από το πόρισμα των ιστολογικών εξετάσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ξεκινήσουν οι ανακρίσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Μετά την απολογία των οκτώ, η ανακρίτρια θα αποστείλει κλήσεις για απολογία και στους υπόλοιπους επτά κατηγορούμενους την ερχόμενη Δευτέρα για να απολογηθούν την Τετάρτη.

Στον κατάλογο των παραπάνω σωφρονιστικών υπαλλήλων δεν περιλαμβάνεται ο διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία (πλημμέλημα).