Πρώτο Κέντρο φιλοξενίας Προσφύγων στις Σέρρες: 428 Γεζίντι φιλοξενούνται στους χώρους του ΚΕΓΕ Σερρών

Πρώτο Κέντρο φιλοξενίας Προσφύγων στις Σέρρες: 428 Γεζίντι φιλοξενούνται στους χώρους του ΚΕΓΕ Σερρών

Έχοντας περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τοτε που τα κύματα των προσφύγων από την εμπόλεμη περιοχή της συρίας έχουν κατακλύσει τον Ελλαδικό χώρο. Οι κατοικοι του ν.Σερρών έβλεπαν στους γυρω νομούς (Δράμα, Καβάλα, Κιλκις) να δημιουργούνται κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, οι ίδιοι ενώ εκδήλωναν εμπρακτα τις προθέσεις τους για βοήθεια (σε τρόφιμα και ρουχισμό), όποτε όμως γινόταν θέμα δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας στο νομό εξέφραζαν σθεναρά την αντίρρησή τους.

Ηρθε η αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης την περασμένη Τετάρτη και με υπουργική απόφαση του υπουργού Γεωργίας κ. Αποστόλου, μετέτρεψε εν μια νυκτί το κτίριο και τους χώρους του πρώην ΚΕΓΕ Σερρών, σε Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.

Οι πρόσφυγες Κουρδικής καταγωγής

Αργά το βράδυ της Πέμπτης (4/8) έφτασαν στο χώρο του πρώην ΚΕΓΕ Σερρών στο 1ο χλμ Σερρών-Σκουτάρεως 428 πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας Κιλκίς.

Πρόκειται για Κουρδικής καταγωγής Γεζίντι (Οι Γιαζίντι είναι κουρδόφωνος πληθυσμός που έχει προσκολληθεί πνευματικά σε ένα κλάδο του Γιαζντανισμού που συμπλέκει στοιχεία του Μιθραϊσμού, των προϊσλαμικών θρησκευτικών παραδόσεων της Μεσοποταμίας, του Χριστιανισμού και τουΙσλάμ.) από το Βόρειο Ιράκ στην πλειοψηφία τους οικογένειες με παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών.

Οι αρχές και ο στρατός προχώρησαν σε εργασίες και παρεμβάσεις στο κτίριο και στον αύλειο χώρο προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αξιοπρεπής διαβίωσή τους.

Εθελοντική βοήθεια του Γραμματέα της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κοτρώνη

«Η εγκατάσταση είναι 100% έτοιμη» τόνισε σε δηλώσεις του, στην ΕΡΤ Σερρών ο Γραμματέας της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κοτρώνης, ο οποίος εθελοντικά προσέφερε τη βοήθειά του στο χώρο φιλοξενίας. Είπε πως πρόκειται για υποδειγματική δομή και μάλιστα ο σύμβουλος του Υπουργού κ. Μουζάλα, ο κ. Ιωσήφ Αλεξανδρίδης που βρίσκεται στις Σέρρες μαζί με τον υπεύθυνο για τις δομές φιλοξενίας στη Β. Ελλάδα κ. Κωνσταντίνο Κουσαξίδη, είπε πως πρόκειται για μια από τις καλύτερες δομές σε όλη την Ελλάδα.

Βοήθεια του Στρατού

Στον περιβάλλοντα χώρο στρατιώτες την Πέμπτη και την Παρασκευή προχώρησαν στην τοποθέτηση 70 σκηνών οι οποίες προσωρινά θα φιλοξενήσουν την μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων μέχρι να τοποθετηθούν λυόμενες οικίες. Αναμενόταν να τοποθετηθούν 20 χημικές τουαλέτες ενω ο χώρος έχει περιφραχτεί με σύρμα.

Να σημειωθεί οτι το κέντρο είναι «ανοιχτού τύπου» που σημαίνει οτι οι πρόσφυγες μπορούν να βγαίνουν και εκτός κέντρου

Αφροδίτη Σταμπουλή: Πρόσκληση στους Σερραίους να συνδράμουν σε βοήθεια

Τον  χώρο φιλοξενίας επισκέφθηκε  η Σερραία βουλευτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή. Σε δηλώσεις της, τόνισε οτι ο νομός Σερρών έχει πολλές υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν μετανάστες και ήταν επόμενο να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας όταν σχεδόν σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας υπάρχουν κέντρα. Εξέφρασε την πίστη οτι οι Σερραίοι θα αγκαλιάσουν τους πρόσφυγες και απεύθυνε πρόσκληση στους Σερραίους να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν

Παράπονα του Δημάρχου Σερρών

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης εξέφρασε το παράπονο του για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών γιατί όπως είπε δεν ενημέρωσαν τον ίδιο αλλά επικοινωνούσαν με αντιδημάρχους που προΐστανται υπηρεσιών ζητώντας την συνδρομή τους . Μάλιστα συνεχίζοντας είπε οτι έπρεπε να ζητήσουν να γίνει μια συνάντηση -σύσκεψη με τον δήμαρχο προκειμένου να δρομολογηθούν οι όποιες ενέργειες έπρεπε να γίνουν .

Πικρία του Προέδρου του Επιμελητηρίου

Την πίκρα του για την στάση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης εξέφρασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας, μιλώντας για την δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας στους χώρους του ΚΕΓΕ.

Ξεκαθαρίζοντας οτι ο ίδιος και το επιμελητήριο δεν είναι αντίθετοι στην φιλοξενία των προσφύγων, τόνισε οτι υπάρχουν παρά πολλοί χώροι στον Ν Σερρών με χιλιάδες στρέμματα στους οποίους θα μπορούσε να δημιουργηθεί το κέντρο φιλοξενίας.

Για τους χώρους του ΚΕΓΕ όμως ανέφερε οτι από το 2013 το επιμελητήριο είχε ζητήσει να του παραχωρηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί το δημοπρατήριο αγροτικών προιόντων αποκαλύπτοντας μάλιστα οτι δεν έλαβαν ποτέ απάντηση. Τόνισε ότι το κέντρο έπρεπε να δημιουργηθεί αλλού αφού στους χώρους του ΚΕΓΕ αναπτυσσόταν μια σειρά από δράσεις που είχαν ως στόχο την βελτίωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής καθώς και πολλές σεμινάρια επιμόρφωσης των αγροτών.