«Πρωτοφανές ψέμα πως οι 18άρηδες δεν δικαιούνται να ψηφίσουν»

εκλογές-18Σφοδρή ανακοίνωση σε βάρος του Αντώνη Σαμαρά εξέδωσε η Νεολαία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με αφορμή τον αποκλεισμό των 18άρηδων (υπολογίζονται σε περίπου 100.000 νέοι ψηφοφόροι) από την εκλογική διαδικασία της 25ης Ιανουαρίου (σ.σ. να σημειώσουμε ότι με βάσει τις δημοσκοπήσεις οι ηλικιωμένοι ψηφοφοροι (ανω των 60) ψηφίζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ).
Διαβάστε την ανακοίνωση της Νεολαίας των ΑΝΕΛΛ:

«ΣΤΗ “ΣΑΜΑΡΙΚΗ” ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!
Εξάλλου γιατί να έχουν δικαίωμα ψήφου οι 18άριδες Έλληνες; Ή ακόμη καλύτερα, από τη στιγμή που έχουν έτσι κι αλλιώς δικαίωμα ψήφου, γιατί να μην τους κάνουμε να νομίζουν πώς δεν μπορούν; Ο λόγος φυσικά γίνεται για το πρωτοφανές ΨΕΜΑ που έχει διαδοθεί τις τελευταίες ημέρες πως όσοι κλείνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2015 δεν δικαιούνται να ψηφίσουν «επειδή οι εκλογές γίνονται Ιανουάριο και είναι πολύ νωρίς στη νέα χρονιά για να έχουν περαστεί τα ονόματά τους στους εκλογικούς καταλόγους».
Πέραν του γεγονότος ότι για τη ληστοσυμμοριτική συγκυβέρνηση Βαγγέλη Σαμαρά χρόνος βρίσκεται για να περνάνε δεκάδες τροπολογίες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις τελευταίες ημέρες των εργασιών πριν τη διάλυσή του και την προκήρυξη εκλογών, για εξυπηρέτηση πασών συμφερόντων των. ημετέρων, χρόνος για την ορθή ανανέωση των εκλογικών καταλόγων δεν βρέθηκε. Ακόμη και την προηγούμενη εβδομάδα, στην Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, ο κος Υπουργός Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι υπάρχει νομικό κώλυμα, την στιγμή που ο νόμος (α. 4 του ΠΔ 26/2012) αναφέρει ότι το δικαίωμα το εκλέγειν το έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και μάλιστα η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ημερομηνία γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο. Δηλαδή, ο νόμος δίνει το δικαίωμα να ψηφίζουν όλοι όσοι γεννήθηκαν το 1997, γιατί θεωρείται ότι συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους την 1η Ιανουαρίου 2015. Όμως η κυβέρνηση προβάλλει ως πρόφαση ότι δήθεν δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία συμπλήρωσης των εκλογικών καταλόγων.
Και με την αφορμή αυτής της «τυχαίας» παράλειψης, διαδίδεται, πάλι εντελώς τυχαία, η ψευδής φήμη ότι οι νέοι αυτοί άνθρωποι δεν δικαιούνται να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης του Γενάρη. Εξάλλου, σου λέει, «έλα τώρα, ποιος 18χρονος θα πάει να ψηφίσει, όλοι είναι στον καναπέ και στις καφετέριες»!
Εμείς, η Νεολαία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αισθανόμαστε την βαθύτατη υποχρέωση να ενημερώσουμε αληθινά όλους τους νέους συμπολίτες μας. Στην πραγματικότητα, παρ’ όλη την μη ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων με τους γεννηθέντες το 1997, ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως έχουν κατοχυρωμένο το δικαίωμα του εκλέγειν. Εάν πράγματι ήθελαν να εφαρμόσουν τον νόμο, αρκούσε μια υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος (τόσες βγάζουν.) που θα προέβλεπε ότι με την προσκομιδή στην οικεία Εφορευτική Επιτροπή πιστοποιητικού από το οποίο προκύπτει η εγγραφή καθενός στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων, υπογεγραμμένο από το δήμαρχο ή τα εξουσιοδοτημένα από αυτόν όργανα και πιστοποιητικού ότι ο αιτών δεν περιλαμβάνεται στους εκλογικούς καταλόγους οποιουδήποτε άλλου δήμου της χώρας (γεγονός που πιστοποιείται εύκολα μέσα από την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών), κάθε νέος συμπολίτης μας, που δεν του έχουν αποστερηθεί φυσικά για άλλους λόγους τα εκλογικά δικαιώματα, μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα προστιθέμενος γραπτώς στον εκλογικό κατάλογο την στιγμή που πάει να ψηφίσει. Κανένας δήμαρχος και κανείς αντιπρόσωπος δικαστικής αρχής δεν δικαιούται να αρνηθεί σε εκλογέα την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος καθώς μια τέτοια πράξη αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Αντώνη Σαμαρά, επειδή ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ, θέλεις δεν θέλεις, και ας έχεις παράνομα απαγορεύσει σε χιλιάδες νέους ανθρώπους να ασκήσουν το αναφαίρετο για μια δημοκρατία δικαίωμά τους, να ξέρεις πως οι ίδιοι οι νέοι των οποίων το μέλλον συνθλίβεται καθημερινά κάτω από τις επιταγές των ξένων αφεντικών σου που εκτέλεσες πειθήνια τα τελευταία δυόμιση χρόνια, θα βρεθούν απέναντί σου μαζικά. Με τον ίδιο τρόπο που βρέθηκε απέναντί σου το ίδιο το Σύνταγμα που εξευτέλισες με διάφορους τρόπους, μα δεν μπορούσες να καταστρατηγήσεις ακόμη και εκείνη την ύψιστη για τη Δημοκρατία μας διαδικασία του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και αν ο «κουμπαράς» έβαλε τα δυνατά του».

Συνήγορος του Πολίτη: Υπάρχουν λύσεις για να ψηφίσουν οι 18αρηδες
Υπάρχουν λύσεις, προκειμένου να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 οι περίπου 100.000 δεκαοκτάχρονοι, που γεννήθηκαν το 1997, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές νομικές διέξοδοι, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη με επείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών. Το θέμα έχει αναδείξει και επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας έγκαιρα διάβημα στο υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών.

Η ανεξάρτητη Αρχή προτείνει είτε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είτε την έκδοση εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών προς τις Εφορευτικές Επιτροπές, σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένοι θα ψηφίσουν με απλή επίδειξη πιστοποιητικού εγγραφής σε δημοτολόγιο.

Σημειώνει, ότι η επίλυση του προβλήματος αυτού είναι αναγκαία για λόγους στοιχειώδους εντιμότητας του κράτους απέναντι στους νέους εκλογείς.

Κατά τον Συνήγορο, αποκλειστική αιτία του κινδύνου να μην ψηφίσουν όσοι γεννήθηκαν το 1997 είναι μια κραυγαλέα νομοθετική ανακολουθία: ενώ κατ’ αρχήν όλοι οι Έλληνες πολίτες αποκτούν δικαίωμα ψήφου την 1η Ιανουαρίου του έτους εντός του οποίου συμπληρώνουν την ηλικία των δεκαοκτώ, η εγγραφή κάθε νέας γενεάς εκλογέων στους οικείους καταλόγους διενεργείται «αυτεπάγγελτα από 1ης μέχρι τέλους Φεβρουαρίου», σαν να μην υπήρχε ποτέ περίπτωση διενέργειας εκλογών κατά τους μήνες Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.

Υπό το καθεστώς αυτό, οι αρμόδιοι δήμοι βρίσκονται σε απόλυτη νομική αδυναμία να εγγράψουν εγκαίρως, εν όψει των προσεχών εκλογών, όσους ήδη από 1 Ιανουαρίου 2015 απέκτησαν εκλογικό δικαίωμα.

Δύο εναλλακτικές λύσεις

Ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει δύο εναλλακτικές λύσεις και παραθέτει τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

*είτε να τροποποιηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το άρθρο 10 § 1 π.δ. 26/2012, προκειμένου να επιτραπεί πέραν πάσης αμφισβητήσεως η επίμαχη εγγραφή ακόμη και κατά μήνα Ιανουάριο,

*είτε να παραγγελθεί με ρητή και σαφή εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς τις Εφορευτικές Επιτροπές η εφαρμογή, ειδικά για τους δεκαοκταετείς, της επικουρικής διαδικασίας του άρθρου 8 § 4-5 π.δ. 26/2012, σύμφωνα με το οποίο οι παραλειφθέντες εκλογείς ψηφίζουν με απλή επίδειξη πιστοποιητικού εγγραφής σε δημοτολόγιο.

Όπως αναφέρει η Αρχή, πλεονέκτημα της πρώτης λύσης είναι ότι οι νέοι εκλογείς θα εμφανισθούν εγγεγραμμένοι σε επίσημο (γενικό ή ειδικό) εκλογικό κατάλογο και μειονέκτημά της το ενδεχόμενο τεχνικών προβλημάτων τα οποία θα μπορούσαν να παρακωλύσουν τη συμπλήρωση των γενικών καταλόγων (ή την εξ αρχής σύνταξη ειδικών) σε τόσο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.