Πρωτοστάτες το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Σερρών με το πρόγραμμα «κατ’οίκον νοσηλεία στο σπίτι»

Πρωτοστάτες το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Σερρών με το πρόγραμμα «κατ’οίκον νοσηλεία στο σπίτι»

σχιζοφρένεια-1Το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), θεσμοθέτησαν τη 10η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα.

Ο Π.Ο.Υ. περιγράφει την Ψυχική Υγεία ως μια κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας, στην οποία το άτομο είναι ικανοποιημένο από τα προσωπικά του επιτεύγματα, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και είναι σε θέση να προσφέρει στην κοινότητα.

“Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια” είναι το θέμα που επιλέχθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2014.

Το θέμα αυτό είναι σημαντικό και επίκαιρο. Είναι σημαντικό εξ’αιτίας των σοβαρών και οδυνηρών επιπτώσεων που συνεπάγεται αυτή η διαταραχή για την οικογένεια, τους φροντιστές, την κοινωνία αλλά κυρίως για τον ίδιο τον ασθενή. Είναι επίκαιρο επειδή αυτή τη χρονική περίοδο διεθνώς αλλά και στη χώρα μας βρισκόμαστε σε μια φάση μετάβασης από την ασυλιακή στην κοινοτική φροντίδα.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Σερρών συμβάλει στη μετάβαση αυτή με την υλοποίηση της πράξης “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ” με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Στόχοι του προγράμματος είναι : 1. Η αποφυγή του εγκλεισμού του ασθενούς σε ψυχιατρικό νοσοκομείο 2. Η μη απομάκρυνσή του από το οικογενειακό του περιβάλλον και τον κοινωνικό χώρο 3. Η ψυχοεκπαίδευση και στήριξη της οικογένειας του ασθενούς και 4. Η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που επικυρώνονται κυρίως από τον εγκλεισμό στο ψυχιατρικό νοσοκομείο και βαραίνουν τον άρρωστο και το οικογενειακό του περιβάλλον.

Η ειδική θεραπευτική ομάδα του προγράμματος (διεπιστημονική ομάδα), αποτελούμενη από Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό και Επισκέπτρια  Υγείας, παρέχει πρόληψη, ειδική φροντίδα κατ’οίκον και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση σε ενήλικες ασθενείς με ψυχικές διαταραχές, διαταραχές συμπεριφοράς και ψυχοκοινωνικά προβλήματα και οι οποίοι είτε αδυνατούν να προσέλθουν στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας για οικονομικούς λόγους ή λόγω απόστασης (δυσπρόσιτες περιοχές) , είτε αρνούνται να συνεργαστούν ή να συμμορφωθούν με την προτεινόμενη θεραπευτική πρόταση για την περίπτωσή τους.

Ευελπιστούμε στην συνεργασία όλων των φορέων ώστε η υλοποίηση του προγράμματος να δώσει αποτελεσματικές λύσεις σε θέματα όπως ο ιδρυματισμός, η χρονιότητα και η κοινωνική ένταξη ατόμων με ψυχικά προβλήματα.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του προγράμματος κο Τσουβαλά Αθανάσιο, στα τηλέφωνα 6945104600, 2321051230.