Πρωτοβουλία πολιτών Π.Ε. Σερρών ζητά: Να πάρουν θέση δήμαρχοι και αντιπεριφέρεια για τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)

Πρωτοβουλία πολιτών Π.Ε. Σερρών ζητά: Να πάρουν θέση δήμαρχοι και αντιπεριφέρεια για τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)

διαλογή στη πηγηΗ Πρωτοβουλία πολιτών της Π.Ε. Σερρών, για μια εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, για μια βιώσιμη, οικολογική και οικονομικά συμφέρουσα λύση, για το Δημότη, με ανακοίνωσή της καλεί τους δημάρχους και την αντιπεριφέρεια των Σερρών να πάρουν θέση στο νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Σέρρες 7-6-2015

Καλούμε όλους τους δημάρχους της ΠΕ Σερρών και τον κ.Αντιπεριφερειάρχη, να πάρουν θέση για την αλλαγή σελίδας στον τομέα των απορριμμάτων που προβλέπεται στο νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείριση Αποβλήτων, ο οποίος είναι σε διαβούλευση από την Τετάρτη 3 Ιουνίου.

Ο νέος ΕΣΔΑ θέτει στο επίκεντρο των αρμοδιοτήτων την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επίσης ο νέος ΕΣΔΑ δικαιώνει την κοινωνία των πολιτών και πρωτοβουλίες όπως η δική μας, η οποία δημιουργήθηκε το 2013 για να αποτρέψει τη δημιουργία της καταστροφικής, οικονομικά και περιβαλλοντικά, Μονάδας Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων στη θέση Νεράϊδα Παλαιοκάστρου.

Τώρα που η νέα αντίληψη της πολιτείας ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της σερραϊκής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ευκαιρία να αναληφθούν πρωτοβουλίες, για να γίνουμε πρωτοπόροι στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Με το νέο ΕΣΔΑ οι δήμοι  θα μπορούν, πλέον, να έχουν πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων να επιλέξουν μία από τις πολλές μεδόθους ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, και σ’ αυτήν την προσπάθειά τους θα καταθέτουν τα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης και φυσικά θα παίρνουν και τους αντίστοιχους πόρους, που θα δικαιούνται και από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και από τα άλλα συστήματα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.

Η τοπική αυτοδιοίκηση και πρωτοβουλίες όπως η δική μας, πρέπει να ενισχύσουν την ενημέρωση των πολιτών, να μπει η ενημέρωση στα σχολεία, να μπουν οι μαθητές σ’ αυτήν τη διαδικασία.

Η άποψη του Αναπληρωτή Υπουργού κ.Τσιρώνη ταυτίζεται πλήρως με όλες τις επιφυλάξεις και διαφωνίες που εκφράσαμε και εκφράζουμε όλο αυτό το διάστημα και αφορά σε θέματα όπως :

  • Η εγγυημένη ποσότητα σύμμεικτων απορριμμάτων που θα φθάνει στη Μονάδα Επεξεργασίας
  • Η χωροθέτηση της Μονάδας στη Νεράϊδα Παλαιοκάστρου
  • Το κόστος διαχείρισης
  • Η απώλεια εσόδων από την ανακύκλωση
  • Η κατασκευή μεγάλων εργοστασίων είναι εκτός λογικής και πολιτικής κατεύθυνσης όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας
  • Η δυνατότητα χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων
  • Όχι μόνο υπάρχουν περιθώρια επανασχεδιασμού, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να επανασχεδιάσουμε, αποφεύγοντας την πανάκριβη και αντιπεριβαλλοντική λύση του Εργοστασίου

Καλούμε λοιπόν για άλλη μια φορά όλους τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Π.Ε. Σερρών, να πιέσουν προς την κατεύθυνση ακύρωσης του έργου κατασκευής της Μ.Ε.Α. στη Νεράϊδα Παλαιοκάστρου, και στη συνέχεια να ζητήσουν τη στήριξη του αρμόδιου υπουργείου για την ένταξη σε εναλλακτικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων διεκδικώντας ταυτόχρονα τους αντίστοιχους πόρους.