Πρωτοβουλία Πολιτών Σερρών: Πέντε προτάσεις-λύσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων

Πρωτοβουλία Πολιτών Σερρών: Πέντε προτάσεις-λύσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων

πρωτοβουλία για το ΧΥΤΑ-01Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων έδωσε συνέντευξη τύπου, την Τετάρτη το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «ΓΑΛΑΞΙΑΣ», με θέματα:  το ζήτημα της μόλυνσης που προέκυψε στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου, τη μεταφορά των σκουπιδιών από την Π.Ε. Δράμας και τα προβλήματα που ανέκυψαν σχετικά με την κατασκευή της Μονάδας  Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας (Μ.Μ.Β.Ε.) των σύμμεικτων απορριμμάτων του Νομού μας, στη Νεράϊδα Παλαιοκάστρου.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών που έδωσαν τη συνέντευξη ήταν οι κ.κ.  Κετσετζής Βασίλης, Κοτρώνης Παναγιώτης, Μουρατίδη Τάσος, Νικόλτσιος Κώστας, Τόσιος Πασχάλης και Τσικές Βασίλης

Με σχετική οδηγία της, η ΕΕ «παγώνει» και δεν προκρίνει το έργο, σ΄αυτή τη φάση το έργο, λόγω της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας των σκουπιδιών

Η προχειρότητα σχετικά µε την επίλυση του προβλήµατος απορριµµάτων, οδηγεί σε απαράδεκτες λύσεις όπως αυτή της µεταφοράς τους από τη Δράµα στον ΧΥΤΑ Σερρών

 

Τον Ιούλιο του 2013 δηµιουργήθηκε η πρωτοβουλία Πολιτών για την εναλλακτική διαχείριση των απορριµµάτων,  µε σκοπό να βοηθήσει τους θεσµοθετηµένους φορείς ,στην καλύτερη πρόταση διαχείρισης των απορριµµάτων. Η Κίνηση εξέφρασε  την αντίθεση της στην δροµολόγηση της  Μονάδας Μηχανικής και Βιολογικής επεξεργασίας τέτοιου µεγέθους στο Παλαιόκαστρο και παράλληλα  εξέφρασε  τις ανησυχίες της για την σωστή επιλογή του χώρου ,που µελλοντικά θα  µπορούσε να δηµιουργήσει περιβαλλοντολογικά προβλήµατα στην ευρύτερη περιοχή.Παράλληλα προέτρεψε την πρώην  ΕΣΑΝΣ, να µην προχωρήσει στην υπογραφή της σύµβασης του έργου, γιατί υπάρχουν και νοµικά ζητήµατα ,σχετικά µε την εγγυηµένη ποσότητα των απορριµµάτων.

Η ηµερίδα που οργανώθηκε τον περασµένο Δεκέµβριο, για την εναλλακτική διαχείριση, µε τον κ. Κεφαλά έδωσε πολλές απαντήσεις  σε θέµατα προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιµου µοντέλου διαχείρισης απορριµµάτων που  ελαχιστοποιεί  το κόστος που θα επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Η σωστή  δε διαχείριση από την Αυτοδιοίκηση θα µπορούσε να φέρει και έσοδα.

Η χθεσινή δηµόσια συνάντηση εργασίας των µελών έγινε µε αφορµή µια σειρά προβληµάτων που προέκυψαν τον τελευταίο καιρό και έχουν να κάνουν µε τις διαρροές στραγγισµάτων του ΧΥΤΑ καθώς  και με την καθυστέρηση υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου ,λόγω των ενστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,(σχετικά με την εγγυημένη ποσότητα ),αλλά και της απαράδεκτης προχειρότητας που κινήθηκε η πολιτεία σχετικά με τη διάθεση των απορριμμάτων Δράμας στον ΧΥΤΑ του Νομού μας.

«Όλα όσα είχαμε επισημάνει σχετικά με την κακή επιλογή του χώρου της Νεράιδας , την έλλειψη συστηματικών ελέγχων σχετικά με την λειτουργία του έργου και των προβλημάτων από την απαράδεκτη σύμβαση ,όπου προβλεπόταν ρήτρα για το ελάχιστο εγγυημένο όγκο απορριμμάτων  βγήκαν αληθινά .

Οι ελάχιστοι έλεγχοι, για την σωστή λειτουργίας του ΧΥΤΑ, οδήγησαν σε δύο περιβαλλοντολογικές πρόσφατες επιβαρύνσεις της περιοχής. Τα αποτελέσματα των τελευταίων χημικών εξετάσεων ,των στραγγισμάτων, μιλούν μόνα τους» τόνισαν χθες τα μέλη της Πρωτοβουλίας.

Με σχετική οδηγία της, η ΕΕ «παγώνει»και δεν προκρίνει το έργο, λόγω της ελάχιστης εγγυημένης  ποσότητας της μελέτης.

Από την πρώτη στιγμή η πρωτοβουλία πολιτών εξέφρασε

την αντίθεση της:

Στην κατασκευή μιας τόσο μεγάλης μονάδας μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας και την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη.

Η διαχείριση των απορριμμάτων από τον ιδιώτη θα επιβαρύνει πάρα πολύ τους πολίτες ,τουλάχιστον στο τριπλάσιο απ’ ότι σήμερα

Άμεσα προτείνει  μοντέλο εναλλακτικής  διαχείρισης με τις εξής δράσεις:

α)  Διαλογή στην πηγή με την τοποθέτηση 4 κάδων ανακύκλωσης

β)  Αγορά νέων απορριμματοφόρων ανακύκλωσης

γ) Εφαρμογή προγράμματος κομποστοποίησης σε κάθε Δήμο.

δ)   Συνεχή  ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της διαλογής στην πηγή

ε) Κατασκευή μικρής μηχανικής –βιολογικής μονάδας επεξεργασίας στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου

και  στ) Η κατασκευή και η διαχείριση του έργου  να γίνει από την τοπική Αυτοδιοίκηση ,με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Μεταφορά στη Μαυροράχη

Σε περίπτωση που η κατασκευή του   ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου συνεχίζει να παρουσιάζει  ανυπέρβλητα  κατασκευαστικά  προβλήματα  με συνεχή επιβάρυνση του Περιβάλλοντος, προτείνουν την  μεταφορά των απορριμμάτων στη Μαυροράχη, μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος, η ακόμη και τον εκ νέου χωροταξικό σχεδιασμό του ΧΥΤΥ αν δεν βρεθεί οριστική λύση .

Αν κινηθούμε γρήγορα και υπεύθυνα μπορούμε να πετύχουμε  την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, τόνισαν χθες.

Η Πρωτοβουλία πολιτών θα συνεχίσει να προτείνει  λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και παράλληλα να καυτηριάζει κινήσεις και πρακτικές που θα επιβαρύνουν και το περιβάλλον  και τους δημότες.