Προβλήματα του Καταστήματος Κράτησης στη Νιγρίτα Σερρών λόγω έλλειψης προσωπικού

με κελιά στα οποία κρατούνται τέσσερα άτομα, με τον τέταρτο να κοιμάται στο πάτωμα καλύπτοντας τον ελάχιστο χώρο που απομένει μέσα στο κελί.
με κελιά στα οποία κρατούνται τέσσερα άτομα, με τον τέταρτο να κοιμάται στο πάτωμα καλύπτοντας τον ελάχιστο χώρο που απομένει μέσα στο κελί.

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ν.Δένδια σχετικά με το γνωστό χρονίζων θέμα της έλλειψης προσωπικού στις Φυλακές Νιγρίτας. Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι Βουλευτές Κωνσταντινίδης και Γερασιμίδου:

Είναι γνωστά τα συσσωρευμένα, εκρηκτικά  προβλήματα των ελληνικών φυλακών  που οφείλονται στις πολιτικές υποβάθμισης και εγκατάλειψης των φυλακών από το κράτος, στις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Είναι αποκαλυπτική η κατάσταση που επικρατεί  στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας, για την οποία υπήρξε παρέμβαση και του εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο 2013, όπου το προσωπικό είναι ελάχιστο και σχεδόν στο σύνολό του αποσπασμένο από άλλες φυλακές με αποτέλεσμα:

Δύο πτέρυγες του Καταστήματος, δυναμικότητας 120 ατόμων η κάθε μία, να παραμένουν άδειες (δεν λειτούργησαν ποτέ) λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ οι υπόλοιπες τρείς είναι υπερπληρωμένες, με κελιά στα οποία κρατούνται τέσσερα άτομα, με τον τέταρτο να κοιμάται στο πάτωμα καλύπτοντας τον ελάχιστο χώρο που απομένει μέσα στο κελί. Η κατάσταση αυτή όχι μόνο ακυρώνει τον οποιοδήποτε σωφρονιστικό χαρακτήρα της κράτησης, αλλά  έχει σαν συνέπεια να δημιουργούνται συχνά πυκνά εκνευρισμοί μεταξύ των κρατουμένων, ακόμη και επιθετικές συμπεριφορές απέναντι σε άλλους κρατούμενους και το προσωπικό.

Το  πρόβλημα εντείνεται από τον, χωρίς σχεδιασμό, τρόπο που γίνονται οι πειθαρχικές μεταγωγές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το συγκεκριμένο Κατάστημα από πειθαρχικές μεταγωγές κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και κρατούμενων που έχουν εμπλακεί σε σοβαρά περιστατικά, όπως αυτά που συνέβησαν στη φυλακή Τρικάλων. Από τους 380 κρατούμενους σήμερα στο κατάστημα οι 63 έχουν μεταχθεί πειθαρχικά.

Επειδή  η κατάσταση μετατρέπεται πλέον  σε τραγική, τόσο για τους κρατούμενους όσο και για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ο δε κίνδυνος για ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι υπαρκτός και ορατός.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

Να λειτουργήσουν οι δύο κλειστές πτέρυγες των φυλακών και να αποσυμφορηθούν οι υπόλοιπες πτέρυγες.

Να γίνει άμεσα η πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου υγειονομικού και άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για την εύρυθμη, ασφαλή καιανθρώπινη λειτουργία του καταστήματος

Οι βουλευτές 

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

 Ελένη Γερασιμίδου