Προβληματισμός για το μέλλον των ΤΕΙ Σερρών

Προβληματισμός για το μέλλον των ΤΕΙ Σερρών

ΤΕΙ Σερρών_airphoto1ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ν.ΣΕΡΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ.ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

Κατάθεση υπομνήματος από το ΤΕΙ Σερρών, την Αντιπρόεδρο της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και στοιχείων από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΣ Χρ.Μέγκλα, που ήταν οι μόνοι που είχαν να παρουσιάσουν κάτι απτό στην συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και το μέλλον των ΤΕΙ Σερρών

Στη συνάντηση των φορέων του Ν. Σερρών με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο (παρόν ήταν και ο σύμβουλός του κ.Λάσκαρης), σχετικά με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και το ΤΕΙ Σερρών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19.02.2013 στο Υπουργείο Παιδείας, συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Σερρών κ.κ.Θεολόγος, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών κ.Χρ. Μέγκλας, η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, οι βουλευτές Μ. Βλάχβεης, Φ.Αραμπατζή, Θ.Λεονταρίδης,Α. Σταμπουλή (απουσίαζαν οι Μ.Μπόλαρης, Α.Ματθαιόπουλος ), ο Πρόεδρος ΤΕΙ Σερρών κ. Πασχαλούδης, ο Αντιπρόεδρος κ. Ιωαννίδης  ο Γεν. Γραμματέας κ. Δρογαλάς και ο Πρόεδρος Συμβουλίου του ΑΤΕΙ Σερρών κ. Γερασίμου, καθώς και ο Δήμαρχος Σερρών Π.Αγγελίδης.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε  στο πόσο “ζημιά” έκανε η χρησιμοποίηση του ονόματος του Κ. Καραμανλή (σ.σ. ότι δήθεν παρενέβει στο να ευνοηθεί το ΤΕΙ Σερρών στο σχέδιο “ΑΘΗΝΑ”) 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κος Χρήστος Μέγκλας, καταθέτοντας τις θέσεις του ΕΒΕΣ με στοιχεία τα οποία:

  συνηγορούν στη συνέχιση της λειτουργίας του ΤΕΙ Σερρών, χωρίς καμία μείωση στις Σχολές και στα Τμήματά του και

  καταδεικνύουν την αναγκαιότητα της ανάπτυξής του με νέα Τμήματα και Σχολές τόσο βάσει ακαδημαϊκών όσο και  κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων

 Στη συνέχεια η Αντιπροεδρος της Βουλής και βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά  κατέθεσε υπόμνημα που βασίστηκε σε επεξεργασία στοιχείων που ζητήθηκαν από καθηγητές του ΤΕΙ Σερρών, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται ότι θα έχουμε ουσιαστικά μείωση των εισακτέων στο ΤΕΙ Σερρών (με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των ΤΕΙ Σερρών και την ποιότητα εκπαίδευσης που αυτά προσφέρουν, συν την σταδιακή μείωση των φοιτητών που ζουν στις Σέρρες)

Η στάση του Προέδρου του Συμβουλίου του ΑΤΕΙ Σερρών κ.Γερασίμου

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΤΕΙ Σερρών κ. Γερασίμου στάθηκε ιδιαίτερα στο αυτοδιοίκητο, έγινε αναφορά από μέρους τι σχέδια υπάρχουν σε εξέλιξη, και τόνισε ότι σε περίπτωση που αυτά δεν υλοποιηθούν, ο ιδιος δεν έχει νόημα να βρίσκεται στη θέση του  Προέδρου, ούτε κανείς άλλος και θα παραιτηθεί απο το αξίωμα.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Μητροπολίτης κ.κ.Θεολόγος, η Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ κ.Χρ. Μέγκλας φάνηκαν προβληματισμένοι για το αν θα πρέπει να κινητοποιήσουν την Σερραϊκή κοινωνία.

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Κόλλια, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ.Μέγκλας μας κοινοποίησαν τα στοιχεία που παρουσίασαν στον Υπουργό Παιδείας κ.Αρβανιτόπουλο.

Ακολούθως σας παρουσιάζουμε το Υπόμνημα που κατέθεσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ενώ του προέδρου του ΕΒΕΣ αναφερόταν σε οικονομικά στοιχεία του ν.Σερρών:

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά_2012Σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,

φορέων Ν. Σερρών «Πρόγραμμα Αθηνά»

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Η ενοποίηση του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις Σέρρες και η μετεξέλιξη του ΤΕΙ Σερρών σε ένα πραγματικό campus αποτελεί διακαή πόθο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των φορέων του Ν. Σερρών που το υποστηρίζουν αδιακρίτως.

Κατ’ αρχάς, όπως αναφέρει, επιδίωξη του σχεδίου ‘’Αθηνά‘’ είναι, στο πλαίσια του Εεθνικού χάρτη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης,  να αποφευχθεί η ύπαρξη ομοειδών Τμημάτων σε γειτονικές πόλεις ή εντός της ίδιας Διοικητικής Περιφέρειας.

Σας είναι γνωστό , ότι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λειτουργούν δύο ομοειδή Τμήματα  ΤΕΦΑΑ (Θεσσαλονίκη – Σέρρες), που από μόνο του ανατρέπει όλο το θεωρητικό οικοδόμημα του Προγράμματος.

Επιβάλλεται η μετεξέλιξη – μετονομασία του ΤΕΦΑΑ Σερρών , όπως η Γενική Συνέλευσή του έχει προτείνει,  σε ‘Τμήμα Επιστημών Άθλησης και Διατροφής’, λαμβάνοντας υπόψη,  ότι η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχει ήδη αποφασίσει να ενισχύσει την ακαδημαϊκή συνοχή των Τμημάτων της αλλά και την ανάγκη  περιστολής των δαπανών του Ιδρύματος.

Θα πρέπει να υπάρξει σαφής δέσμευση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ανάλογα με την πολιτική για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα ακολουθήσετε , πιστεύω ,  ότι το ΤΕΦΑΑ Σερρών είναι σε θέση να διαδραματίσει κι αυτό το ρόλο σε επίπεδο χώρας, δηλαδή να αναλάβει την επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής (Ειδικότητας ΠΕ 11 Φυσικής Αγωγής).

 Τεχνολογική Ανώτατη Εκπαίδευση

Αναγνωρίζοντας την συνεισφορά των ΑΕΙ στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας , θεωρώ ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας με πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο, οικονομικά, πολιτιστικά, θέσεις εργασίας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγής, και θα πρέπει να επισημάνω τον αναπτυξιακό ρόλο της ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος γίνεται πιο σημαντικός σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, εκεί που οι δυνατότητες και οι παρεχόμενες ευκαιρίες είναι κατεξοχήν λιγότερες σε σύγκριση με τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και οι απαιτήσεις εξίσου σημαντικές.

Η ισόρροπη ανάπτυξη, δηλαδή η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς ή διαφοροποιήσεις σε επίπεδο υποδομών, οικονομικών κλάδων, ανθρωπίνων πόρων αποτέλεσε στόχο των κυβερνητικών πολιτικών για περισσότερα από 30 χρόνια. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν (περιφερειακή πολιτική) είχαν ως αποτέλεσμα , πέραν της μη επίτευξης των αρχικών στόχων (ισόρροπη ανάπτυξη σε επίπεδο χώρας – μεταξύ κέντρου και περιφέρειας) , να δημιουργηθούν ακόμη και ανισορροπίες στο εσωτερικό των Περιφερειών.

Στην ανυπαρξία εξειδικευμένης περιφερειακής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, στα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας αλλά και στους μειωμένους Κοινοτικούς πόρους πριν ληφθούν  αποφάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα καθορίσουν το μέλλον μας για δεκαετίες, θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι, ότι ο Νομός Σερρών είναι ο φτωχότερος σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο προτελευταίος στον πίνακα κατάταξης του ΑΕΠ της χώρας.

Δεν είναι δυνατόν να παραβλέπεται , ότι οι επιπτώσεις της κρίσης δεν είναι χωρικά «ισορροπημένες» και ότι η κρίση έχει επιδεινώσει τα αναπτυξιακά δεδομένα, ιδίως στις πιο προβληματικές περιφέρειες της χώρας.

Η συμπρωτεύουσα ήδη έχει το Αριστοτέλειο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θα πρέπει στο γενικότερο ακαδημαϊκό και όχι μόνο σχεδιασμό να ληφθεί υπόψη το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει το ΤΕΙ Σερρών και δημιουργήθηκε με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, η αρτιότητα των εγκαταστάσεων και των υποδομών του και η πληρότητα του στελεχιακού του δυναμικού.

Αν και πιστεύω απολύτως στα ακαδημαϊκά κριτήρια, σας καταθέτω , ότι από μια γρήγορή μελέτη των αριθμητικών δεδομένων αποδεικνύεται με σαφήνεια , ότι οι φοιτητές του ΤΕΙ Σερρών όχι μόνο δεν αυξάνονται με τις προτεινόμενες μετακινήσεις, αλλά αντιθέτως μειώνονται σημαντικά σε σχέση με την κατάσταση που θα υπήρχε αν απλώς διατηρούσαν τα υφιστάμενα Τμήματα (έστω και με τους μειωμένους εισακτέους το 2013 – 2014).

Σχέδιο ΑΘΗΝΑ – Εκτιμήσεις μετά το έγγραφο Υπουργείου 1252/06.02.2013

Υφιστάμενοι φοιτητές

Υφιστάμενοι φοιτητές

Εισακτέοι /έτος

Συνολικοί φοιτητές (συντηρητικά) *3

Φεύγουν

Έρχονται

Πολιτικών Δομικών Έργων (Σέρρες)

210

630

630

 

Γεωπληροφορικής (Σέρρες)

160

480

480

 

Εσωτερική Αρχιτεκτονικής (Σέρρες)

100

400

400

 

Μηχανολογίας

150

450

450

 

 

 

 

 

 

Πληροφορικής (Θεσσαλονίκη)

120

360

 

360

Λογιστικής (Θεσσαλονίκη)

200

600

 

600

Εμπορίας και Διαφήμισης (Θες/νίκη)

150

450

 

450

Τουριστικών Επιχειρήσεων (Θες/νίκη)

120

360

 

360

Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων (Θες/νίκη)

100

300

 

300

 

 

 

 

 

Σύνολο

 

 

-1960

+2070

 

Για να καλυφθούν οι απώλειες των υφισταμένων φοιτητών πρέπει να μετακομίσουν ΟΛΟΙ οι φοιτητές των Τμημάτων που μεταφέρονται στις Σέρρες (ΠΡΟΣΟΧΗ: οι περισσότεροι από τους φοιτητές που έρχονται είναι σε Τμήματα που παρακολουθούνται ευκολότερα από απόσταση καθώς έχουν λίγα υποχρεωτικά μαθήματα).

Υφιστάμενοι φοιτητές που θα μετακομίσουν

1035 φοιτητές έρχονται (θεωρητικό νούμερο, 50% των υφισταμένων 1ου – 2ου και 3ου έτους σπουδών τμ. ΣΔΟ)

1960 φοιτητές φεύγουν (πραγματικοί υφιστάμενοι φοιτητές που σπουδάζουν εδώ – τμήματα με υποχρ. εργαστ.)

Νέοι φοιτητές επόμενων ετών

 

Νέοι φοιτητές επόμενων ετών

Εισακτέοι /έτος

Μειώσεις %

Τελικοί εισακτέοι

(φεύγουν)

Τελικοί εισακτέοι

(έρχονται)

Πολιτικών Δομικών Έργων (Σέρρες)

210

39.1%

128

 

Γεωπληροφορικής (Σέρρες)

160

39.1%

97

 

Εσωτερική Αρχιτεκτονικής (Σέρρες)

100

39.1%

61

 

Μηχανολογίας

150

39.1%

91

 

 

 

 

 

 

Πληροφορικής (Θεσσαλονίκη)

120

39.1%

 

73

Λογιστικής (Θεσσαλονίκη)

200

65.8%

 

68

Εμπορίας και Διαφήμισης (Θες/νίκη)

150

65.8%

 

51

Τουριστικών Επιχειρήσεων (Θες/νίκη)

120

65.8%

 

41

Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων (Θες/νίκη)

100

65.8%

 

34

 

 

 

 

 

Σύνολο

 

 

-377 μείον

+267 συν

 

Σημαντικές απώλειες ανά έτος σε σχέση με το αν εξακολουθούσαν να υπάρχουν τα υφιστάμενα Τμήματα (έχουν ληφθεί οι μειώσεις εισακτέων το 2013-14 στους υπολογισμούς). ΠΡΟΣΟΧΗ: οι περισσότεροι από τους φοιτητές που έρχονται είναι σε Τμήματα που παρακολουθούνται ευκολότερα από απόσταση καθώς έχουν λίγα υποχρεωτικά μαθήματα.

Σχέδιο ΑΘΗΝΑ – Εκτιμήσεις μετά το έγγραφο Υπουργείου 1252/06.02.2013

Νέοι φοιτητές επόμενων ετών

Νέοι φοιτητές επόμενων ετών

Εισακτέοι /έτος

Μειώσεις %

Τελικοί εισακτέοι

(προ ΑΘΗΝΑ)

Τελικοί εισακτέοι

(μετά ΑΘΗΝΑ)

Πολιτικών Δομικών Έργων (Σέρρες)

210

39.1%

128

 

Γεωπληροφορικής (Σέρρες)

160

39.1%

97

 

Εσωτερική Αρχιτεκτονικής (Σέρρες)

100

39.1%

61

 

Μηχανολογίας

150

39.1%

91

 

 

 

 

 

 

Διοίκησης Επιχειρήσεων (Σέρρες)

260

65.8%

89

89

Λογιστικής (Σέρρες)

300

65.8%

103

103

Πληροφορικής (Σέρρες)

200

39.1%

122

122

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορικής (Θεσσαλονίκη)

120

39.1%

 

73

Λογιστικής (Θεσσαλονίκη)

200

65.8%

 

68

Εμπορίας και Διαφήμισης (Θες/νίκη)

150

65.8%

 

51

Τουριστικών Επιχειρήσεων (Θες/νίκη)

120

65.8%

 

41

Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων (Θες/νίκη)

100

65.8%

 

34

 

 

 

 

 

Σύνολο

 

 

691

581

Σημαντικές απώλειες ανά έτος σε σχέση με το αν εξακολουθούσαν να υπάρχουν τα υφιστάμενα Τμήματα (έχουν ληφθεί οι μειώσεις εισακτέων το 2013-14 στους υπολογισμούς). ΠΡΟΣΟΧΗ: οι περισσότεροι από τους φοιτητές που έρχονται είναι σε Τμήματα που παρακολουθούνται ευκολότερα από απόσταση καθώς έχουν λίγα υποχρεωτικά μαθήματα.

εισακτέοι-2013-02-20_103906Μειώσεις εισακτέων στα ΤΕΙ από τον πίνακα (https://www.tanea.gr/news/greece/article/4786948/?iid=2):

 

5ο πεδίο: Σχολές Διοίκησης και Οικονομίας μείωση 65.8%

4ο πεδίο: Τεχνολογικές επιστήμες μείωση 39.1%  

 (Φαίνεται πως κάθε χρόνο στο ΤΕΙ Σερρών θα έρχονται 110 λιγότεροι νέοι φοιτητές σε σχέση με το να διατηρούσαμε απλώς τα Τμήματα μας).

Με δεδομένο, ότι η ανάπτυξη και η διασφάλιση της πορείας του Έθνους πραγματώνεται μέσα και από την Κοινωνίας της Γνώσης, θεωρώ,  ότι πέραν της ανανέωσης  και της αναβάθμισης που έφεραν στο ΤΕΙ Σερρών τα νέα του Τμήματα ( Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας και το Εσωτερικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων )  η συγχώνευσή  τους αποτελεί μια ακαδημαϊκά εσφαλμένη επιλογή. Είναι αδιανόητο να συγχωνεύονται τμήματα με εντελώς ανόμοιο γνωστικό αντικείμενο, που οδηγούν σε εντελώς διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα.

 

Το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, ένα τμήμα με πολύ μεγάλη ζήτηση, που διακρίνεται καθημερινά για το έργο του, και βέβαια με την άποψη του Υπουργείου ότι  το κενό που θα προκύψει θα καλυφθεί από το ΤΕΙ Αθήνας ή τα διάφορα ιδιωτικά που θα προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα δεν ευσταθεί

 Το Τμήμα  Πολιτικών Δομικών Έργων, με επενδύσεις και εξοπλισμό εκατομμυρίων και αξιοζήλευτο επιστημονικό και ερευνητικό έργο, σημείο αναφοράς για δεκαετίες για το ίδρυμα και τις Σέρρες με την επιλογή σας να το εντάξετε αλλού, απαξιώνεται πλήρως το  ίδιο το ΤΕΙ Σερρών, ως ίδρυμα, καθόσον τραυματίζεται κυριολεκτικά με την αφαίμαξη του ΠΔΕ

          Σε ό,τι αφορά το Τμήμα Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, πιστεύω είναι μονόδρομος η συνένωσή του με το Τμήμα Τοπογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο αρτιότερο, βιώσιμο και αποδοτικότερου τμήματος με τίτλο Τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών, το οποίο θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην πόλη των Σερρών

Ήδη διαφαίνεται, ότι φεύγουν από την πόλη μας ενεργοί φοιτητές, δηλαδή εκείνοι που λόγω των εργαστηρίων και της απαραίτητης συμμετοχής σε αυτά είναι υποχρεωμένοι να έχουν συνεχή φυσική παρουσία στο ίδρυμα σε σχέση με άλλα τμήματα, δηλαδή εκείνοι που είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν στην πόλη μας.

Πιστεύω , ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δεν αναβαθμίζουν το ίδρυμα, το ΤΕΙ Σερρών, αλλά συντεταγμένα το οδηγούν στην περιθωριοποίηση και στην απαξίωση όπως και  το Αριστοτέλειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν είναι αντίπαλος μας, αλλά συμπαραστάτης μας.