Ψηφιακή μαστογραφία – Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Ψηφιακή μαστογραφία –  Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Δεν χρειάζεται να φοβίζει καμία γυναίκα η ψηφιακή μαστογραφία. Είναι μία εξέταση με αξία αδιαμφισβήτητη που δρα προληπτικά για τον καρκίνο του μαστού σε όλες τις γυναίκες με ιστορικό ή χωρίς.

Πότε πρέπει να κάνει την πρώτη μαστογραφία μία γυναίκα;

Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται μετά από κάποια ηλικία στον πλήρη υπερηχογραφικό έλεγχο των μαστών. Η μαστογραφία πραγματοποιείται με ειδικό μηχάνημα, το οποίο χρησιμοποιεί ειδικός γιατρός κατ’ αποκλειστικότητα.

Όσες γυναίκες έχουν ενδείξεις μαστικού καρκίνου σε προηγούμενες γενιές, πρέπει να υποβάλλονται στην ψηφιακή μαστογραφία περίπου 10 χρόνια πριν το κανονικό.

Γιατί οι γυναίκες κάτω των 30 δεν κάνουν μαστογραφία;

  1. O αδένας του στήθους σε μικρότερες γυναίκες είναι πολύ πυκνός. Αυτό σημαίνει ότι η εξέταση δεν θα βγάλει το πόρισμα που πρέπει
  2. Σε μικρότερη ηλικία δεν θεωρείται πολύ ασφαλές η γυναίκα να υποβάλλεται σε αυτού του είδους την ακτινοβολία. Αυτό σημαίνει ότι μόνο εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος, μπορεί να υποβληθεί

Παίζει ρόλο ποια ημέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται;

Η ψηφιακή μαστογραφία πρέπει να γίνεται από την τέταρτη μέχρι την δέκατη μέρα του κύκλου. Την δεύτερη φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου είναι καλό να αποφεύγεται, αφού ο μαστός μετά την ωορρηξία αρχίζει να διογκώνεται.

Τι ακριβώς δείχνει η μαστογραφία;

H μαστογραφία δείχνει μόνο τα ψηλαφητά ογκίδια, τα οποία μπορεί να είναι είτε καλοήθη είτε κακοήθη. Άρα, μπορούν να διαπιστωθούν διάφορα ογκίδια, ασβεστώσεις και μαστοπάθειες κάθε είδους.

Αν η γυναίκα υποβληθεί στη διαδικασία σε μία περίοδο που δεν είναι κατάλληλη, τότε υπάρχει ένα ποσοστό της τάξεως του 10% να μην δώσει κάποια εύρημα.

Τι ισχύει τελικά με την ακτινοβολία; Είναι επιβλαβής;

To ποσοστό της ακτινοβολίας που λαμβάνει ο μαστός με τη μαστογραφία είναι εξαιρετικά χαμηλό, επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να πραγματοποιήσετε την εξέταση.

Δείτε περισσότερα, εδώ.