Ψηφιακό Μουσείο Τύπου της Κ.Ε.ΔΗ.Σ.: 3.600 € τον χρόνο η ανενεργή(;) ιστοσελίδα

Προβληματισμοί και πρόταση της «ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΠΕΖΩΝ» - Απάντηση της ΚΕΔΗΣ

Ψηφιακό Μουσείο Τύπου της Κ.Ε.ΔΗ.Σ.: 3.600 € τον χρόνο η ανενεργή(;) ιστοσελίδα

Τους προβληματισμούς της για τη λειτουργία του Ψηφιακού Μουσείου Τύπου του Δήμου Σερρών έθεσε η «διάβαση πεζών», σημειώνοντας πως δεν υπάρχει «συνέχεια και συνέπεια» στη λειτουργία του. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

Εδώ και λίγα χρόνια λειτουργεί στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) το Ψηφιακό Μουσείο Τύπου (Ψ.Μ.Τ.). Πρόκειται για μια ιστοσελίδα στην οποία – θεωρητικά τουλάχιστον – μπορεί κανείς να βρει σπάνιο αρχειακό υλικό τοπικού ενδιαφέροντος και να διαβάσει τον τοπικό Τύπο.  Το οικονομικό αντίτιμο για την λειτουργία της ιστοσελίδας ανέρχεται στα 3.600 € τον χρόνο ενώ κάποια επιπλέον χρήματα δαπανώνται για την φιλοξενία του χώρου στο διαδίκτυο.

Όταν το θέμα συζητήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2013 η Διάβαση Πεζών – παρά τις επιφυλάξεις σε επιμέρους ζητήματα – είδε κατ’ αρχήν θετικά τη πρωτοβουλία δημιουργίας ενός ιστοτόπου που θα εμπλουτίζεται τόσο με αρχειακό υλικό όσο και με πρωτοσέλιδα τοπικών εφημερίδων. Υπενθυμίζουμε πως την περίοδο εκείνη αν και δεν είχαμε επροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.ΔΗ.Σ., μέλη της δημοτικής μας κίνησης παρακολουθούσαν τακτικά τις συνεδριάσεις χωρίς βέβαια δικαίωμα λόγου και ψήφου.

διάβαση-πεζών
διάβαση-πεζών

Στην πορεία των χρόνων διαπιστώσαμε πως το Ψ.Μ.Τ. ανταποκρίνεται αποσπασματικά στον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια έχουν αναρτηθεί λιγότερα από 100 (συνήθως ολιγόλεπτα) αφιερώματα, κάποια από αυτά χωρίς κανένα τοπικό ενδιαφέρον, όπως το δίλεπτο video για τη δολοφονία του JFK ή το ευφάνταστο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας The Sun με την είδηση της γέννησης του πρίγκιππα George στο Λονδίνο. Κάποια άλλα είναι αρκετά φιλόδοξα, όπως το promo του Ψ.Μ.Τ. με τους κινέζικους υπότιτλους. Όσο για τα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων, έως τη στιγμή αυτή, έγιναν στο σύνολο περίπου 40 αναρτήσεις, με άλλα λόγια παρουσιάστηκαν τοπικά πρωτοσέλιδα για 40 ημέρες στο σύνολο (μέχρι τη στιγμή αυτής της δημοσίευσης το τελευταίο πρωτοσέλιδο αναρτήθηκε στις 04.09.2015).

Για τους παραπάνω λόγους η Δημοτική μας Σύμβουλος όταν τον Μάιο του 2015 ήλθε το Ψ.Μ.Τ. ως θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. μειοψήφισε στην απόφαση όχι βέβαια γιατί θεώρησε το εγχείρημα κενό περιεχομένου αλλά γιατί, όπως αναφέρει και το πρακτικό της απόφασης, θεώρησε πως «δεν υπάρχει συνέπεια και συνέχεια».

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ιδέα μιας ψηφιακής πλατφόρμας με νέα και αφιερώματα τοπικού ενδιαφέροντος και στο πολύτιμο ρόλο της δημοσιογραφικής υποστήριξης στην επιτυχία του εγχειρήματος. Θεωρήσαμε πως οι προβληματισμοί μας στο Διοικητικό Συμβούλιο θα λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη και δώσαμε αρκετό χρόνο για να δούμε κάποια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της ιστοσελίδας. Δυστυχώς όμως διαπιστώσαμε πως κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016 οπότε και ανανεώθηκε η λειτουργία. Βγάζουμε λοιπόν το συμπέρασμα πως ο Πρόεδρος της Επιχείρησης, ο οποίος φέρει την τελική ευθύνη, αξιολογεί θετικά το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Για τους παραπάνω λόγους αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε τον προβληματισμό μας και παράλληλα να καταθέσουμε μια απλή πρόταση που θα μπορούσε εύκολα να λύσει την αδυναμία που κατά τη γνώμη μας παρουσιάζει η ιστοσελίδα ως προς την ανανέωση των πρωτοσέλιδων. Ο Δήμος Σερρών ως συνδρομητής σε τοπικές εφημερίδες θα μπορούσε να προωθήσει ψηφιακά το υλικό στην Κ.Ε.ΔΗ.Σ. για να αναρτηθεί στη συνέχεια στο διαδίκτυο στη διεύθυνση του Ψ.Μ.Τ. (www.mtser.gr). Θα περιμένουμε να δούμε εάν θα υψωθούν γραφειοκρατικά εμπόδια ακόμη και σε κάτι τόσο απλό.

Απάντηση της ΚΕΔΗΣ για το Ψηφιακό Μουσείο Τύπου Σερρών

Σε απάντηση από την ΚΕΔΗΣ σε όσα αναφέρει με ανακοίνωση της η Δημοτική παράταξη «Διάβαση Πεζών» σχετικά με το ψηφιακό Μουσείο Τύπου Σερρών και τους προβληματισμούς που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το Ψηφιακό Μουσείο Τύπου Σερρών ήταν πρόταση του Σερραίου δημοσιογράφου Ιωάννη Δελή που υλοποιεί από το 2014 ο Δήμος Σερρών μέσω της ΚΕΔΗΣ με στόχο τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού και ανάδειξη των γεγονότων του που αφορούν τον Δήμο Σερρών, αλλά και νομό Σερρών σε ψηφιακή μορφή.
Στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Σερρών έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια σε πρώτη φάση πιλοτικής εφαρμογής συγκέντρωσης αρχειακού υλικού αρμοδιότητας ΚΕΔΗΣ, και την μετατροπή του σε ψηφιακή μορφή διότι, ως αρχειακό υλικό δεν υφίσταται τίποτα απολύτως μετά από 20 χρόνια λειτουργίας της.
Να σημειωθεί πως οι Σερραίοι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν είναι σε εθελοντική βάση χωρίς καμία σχέση εργασίας.
Το Μουσείο Τύπου Σερρών φιλοδοξεί να γίνει μια μεγάλη ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια γεγονότων, αλλά και ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες των Σερρών.
Βήμα βήμα υλοποιείται η όλη προσπάθεια με την εποπτεία της ΚΕΔΗΣ προσέχοντας τις παραγωγές, ρεπορτάζ αλλά και την ψηφοποίηση των γεγονότων .
Στόχος της Κ.Ε.ΔΗ.Σ αποτελεί η ενοποίηση και λειτουργία μιας ολοκληρωμένης ιστοσελίδας όπου θα ¨φιλοξενούνται ¨όλες οι δράσεις της, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες μέσω μιας κατοχυρωμένης βάσης δεδομένων της υπεύθυνης πληροφόρησης και ενημέρωσης.
Είναι κατανοητή η άσκηση κριτικής και ελέγχου από την Δημοτική παράταξη της ¨Διάβασης Πεζών ¨ που δεν αποβλέπει στην αποδόμηση του εγχειρήματος, αλλά στην αγωνία για επιτάχυνση της όλης προσπάθειας.