Ψωρίαση…μια χρόνια δερματολογική πάθηση

Ψωρίαση…μια χρόνια δερματολογική πάθηση

psoriasi_XL Η ψωρίαση είναι μια σχετικά συχνή δερματολογική πάθηση. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι οι  ερυθρές βλάβες με λέπια. Επισημαίνεται ότι αυτές εμφανίζονται πιο συχνά σε επιφάνειες όπου υπάρχει τριβή όπως π.χ. γόνατα και αγκώνες αλλά και στο τριχωτό.

Είναι γεγονός, όπως αποδεικνύουν και αποτελέσματα ερευνών από εξειδικευμένους δερματολόγους ότι η ψωρίαση ενδεχομένως να οφείλεται στο καθημερινό άγχος. Η κακή οικονομική κατάσταση την οποία όλοι βιώνουμε, έχει ως αποτέλεσμα τα περιστατικά της ψωρίασης να εκδηλώνονται πιο έντονα και να έχουν αυξηθεί αισθητά.

Ουσιαστικά γίνεται λόγος για μια φλεγμονώδη  νόσο, η οποία εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα τα οποία έχουν γενετική προδιάθεση. Βασικό της χαρακτηριστικό είναι η υπερπλασία της επιδερμίδας και ο γρήγορος πολλαπλασιασμός των επιδερμικών κυττάρων. Σύμφωνα με τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού τα κύτταρα αποβάλλονται και στη θέση τους δημιουργούνται νέα κύτταρα.

Αυτή η διαδικασία γίνεται μια φορά του μήνα σε φυσιολογικές περιπτώσεις. Αντίθετα, οι δερματολόγοι μας εξηγούν ότι σε ασθενείς με ψωρίαση αυτή η αντικατάσταση γίνεται πιο γρήγορα μέσα στο μήνα με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνεται παχύτερη και τα κύτταρα που αποβάλλονται καθημερινά, να είναι πολύ περισσότερα απ’ ότι στο υγιές δέρμα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν εξειδικευμένοι δερματολόγοι η ψωρίαση έχει αυτοάνοσο χαρακτήρα και προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό σε εμφανή σημεία, ενώ δεν είναι κολλητική και το 80% των περιστατικών είναι ήπιας μορφής.

Η παθογένεια της ψωρίασης είναι ένα πεδίο ερεύνης και υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια να βρεθούν νέες θεραπείες (συνήθως πια ενέσιμες), όμως πολλές φορές κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μπορεί να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και να μειώσουν την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή.

Επειδή η πάθηση τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψωρίασης, που συγκεντρώνει γιατρούς και ασθενείς που υποφέρουν από ψωρίαση οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα, όρισε την 29η Οκτωβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης».

Στο ιατρείο μας  Total Skin ανάλογα την περίπτωση, επιλέγουμε να αντιμετωπίσουμε την πάθηση αυτή είτε με κλασική δερματολογία, είτε με ομοιοπαθητική, με εξαιρετικά αποτελέσματα.