Ρεσιτάλ… κιτς και προκλήσεων Φιέστα των Τούρκων στην 563 επέτειο για την Άλωση της Πόλης

Ένα εκατομμύριο κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία Γενικαπί με κεντρικό πρόσωπο τον Ταγίπ Ερντογάν που δηλώνει «Τερματίσαμε, δεν αρχίσαμε εμείς την κατάκτηση της Πόλης»

Φαντασμαγορική εκδήλωση από την τουρκική κυβέρνηση την Κυριακή (29/5) για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης!
Με λεωφορεία και με πλοία (πάνω από 5.500 λεωφορεία και 146 φέρι μποτ ) ένα εκατομμύριο κόσμος συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία Γενικαπί, όπου προσγειώθηκε εν μέσω αποθέωσης με ελικόπτερο ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να μετατρέψει τη συγκέντρωση σε φιέστα για το προεδρικό σύστημα που επιθυμεί να περάσει.
Σε μια προμελετημένη πρόκληση, την οποίαν απηύθυνε προς πάντα ενδιαφερόμενο, ο Ερντογάν ανέβασε τους εθνικιστικούς τόνους. Σε πείσμα κάθε ιστορικής μαρτυρίας, δήλωσε απροκάλυπτα ότι «σήμερα γιορτάζουμε την Άλωση, η οποία έγινε πριν από 563 χρόνια. Στην πραγματικότητα όμως, να ξέρετε ότι αυτό ήταν το τέλος μιας κατάκτησης, όχι η αρχή της. Η Άλωση είναι εκδίκηση».
ImageHandlerΚαι συνέχισε λέγοντας «σας χαιρετώ όλους σας, έναν προς έναν, όλα τα αδέλφια μας από το Σεράγεβο ως το Μπακού. Από το Τουρκεστάν και την Κριμαία, όπως ήταν η παλιά γεωγραφία του έθνους μας. Χαιρετίζω τη Δαμασκό, τη Βαγδάτη, το Κάιρο, την Τρίπολη και όλες τις μεγάλες μας πόλεις. Υποκλινόμαστε μόνο ενώπιον του Αλλάχ».
Συμπληρώνοντας τις κυριαρχικές κορώνες του Ερντογάν, ο ιμάμης που έκανε την προσευχή για περίπου 1 εκατομμύριο μουσουλμάνους στον χώρο της εκδήλωσης, εξέφρασε την επιθυμία του να γίνει ξανά τέμενος η Αγία Σοφία και ο ίδιος να έχει τη χαρά να προσευχηθεί μέσα σε ένα ιστορικό σύμβολο του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας.
erdokitch_2Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας, καθώς 9.000 αστυνομικοί, πέντε ελικόπτερα, ένα υποβρύχιο, μία φρεγάτα, τρία σκάφη της ακτοφυλακής και 27 αστυνομικοί σκύλοι επιστρατεύτηκαν για την ασφάλεια της εκδήλωσης. Το «παρών» δίπλα στον Ερντογάν και ο νέος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι την ώρα που προσγειωνόταν ο Τούρκος πρόεδρος με ελικόπτερο, οι συγκεντρωμένοι σήκωσαν πανό γιγαντιαίων διαστάσεων που έγραφε «Η νεολαία θέλει προεδρικό σύστημα».

Advertisements