Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα: Οι μάσκες δεν κυκλοφορούν μόνο στις απόκριες

Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα:  Οι  μάσκες  δεν  κυκλοφορούν  μόνο  στις  απόκριες

ΤΑΡ-αγωγοίΣοβαρές κατηγορίες προς το πρόσωπο του αντιπεριφερειάρχη απευθύνει η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα σχετικά με τη στάση που τήρησε ο κ.Μωϋσιάδης στην όδευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και τη θέση του σταθμού συμπίεσης. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΡΑΕ αναφέρει:

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα (ΡΑΕ) Π. Ε.  Σερρών με ανακοίνωσή της στις 19-9-14 είχε επιρρίψει ευθύνες στην Αντιπεριφέρεια Σερρών και στον κο Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας για την απαράδεκτη στάση τους στο ζήτημα της έγκρισης από τον Υπουργό ΠΕΚΑ της μελέτης περιβαλλοντικών όρων του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, κος Μωυσιάδης, με χτεσινές (24-9-14) δηλώσεις του όχι μόνο επιχειρεί να αυτοαπαλλαγεί αλλά κατηγορεί κι από πάνω τόσο τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, κα Σταμπουλή, όσο και τον επικεφαλής της ΡΑΕ Π.Ε. Σερρών, κο Παπαϊωάννου, λέγοντας ότι «αυτοί θέλουν να υπάρχει πρόβλημα για να φωνάζουν».

Αντιλαμβανόμαστε τη δεινή θέση και τη σύγχυση στην οποία έχει περιπέσει ο κος Μωυσιάδης, όμως αυτό είναι δικό του «κατόρθωμα». Ενώ προσπάθησε όλο το προηγούμενο διάστημα να παρουσιάσει την εικόνα του αγωνιζόμενου για την αλλαγή θέσης του σταθμού συμπίεσης –τουλάχιστον- ήρθε η απόφαση του Υπουργού να καταδείξει ότι ο «αγώνας» του αυτός δεν ήταν παρά στάχτη στα μάτια του κόσμου. Και παρά το ότι τα πραγματικά δεδομένα και τα γεγονότα τον διαψεύδουν, συνεχίζει την επιχείρηση συσκότισης του θέματος και απόσεισης ευθυνών του ίδιου αλλά και της παράταξης που διοικεί την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Χαραλαμπίδου Δέσποινα-αντιπεριφερειάρχες-Ριζοσπαστική Αριστερή ΕνότηταΤο θέμα της  γνωμοδότησης επί των περιβαλλοντικών όρων πέρασε θετικά για τον ΤΑΡ από την Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης – Περιβάλλοντος κ΄ Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας (17-7-14) και δεν ήρθε στην ολομέλεια του σώματος. Σημειωτέον ότι τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης όσο και σε αυτό της Δυτ. Μακεδονίας το θέμα συζητήθηκε στην ολομέλεια. Για τον κο Αντιπεριφερειάρχη όμως αυτό «είναι μια λεπτομέρεια δευτερεύουσας σημασίας, ούτως ή άλλως και στην ολομέλεια να πήγαινε θα περνούσε», όπως δηλώνει («Σημερινή» 24-9-14).

Η δήλωση αυτή είναι αποκαλυπτικότατη. Φανερώνει, πέρα από κάθε αμφιβολία, πως η ηγεσία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, της οποίας ο ίδιος αποτελεί σημαίνον στέλεχος, ήταν «ούτως ή άλλως» αποφασισμένη να γνωμοδοτήσει θετικά και για την όδευση του αγωγού και  τη θέση του συμπιεστή. Φανερώνει, επίσης, και την αντίληψη που έχει ο ίδιος και η παράταξή του για τη λειτουργία των πολιτικών οργάνων και θεσμών: Πλειοψηφία είμαστε, ό,τι θέλουμε περνάμε! Ακολουθώντας αυτή τη συλλογιστική, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ως περιττές τις συνεδριάσεις και να προτείνει την κατάργησή τους. Κερδίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο και «πολύτιμος χρόνος», τόσο σημαντικός για τις fast track επενδύσεις!

Δηλώνει, επίσης, ο κος Αντιπεριφερειάρχης ότι «θα γίνει αλλαγή του σταθμού συμπίεσης σε περιοχή όπου δε θα ενοχλεί». Και τίθεται το εύλογο ερώτημα:  Αν η πολιτική βούληση της διοίκησης της Π. Κ. Μακεδονίας ήταν (και είναι, όπως ισχυρίζεται ο κος Μωυσιάδης) η αλλαγή θέσης του συμπιεστή, γιατί αυτό δεν αποτυπώθηκε όταν έπρεπε και εκεί που έπρεπε, τον περασμένο Ιούλιο στην απόφαση – γνωμοδότηση της Επιτροπής, αλλά συνέβη το ακριβώς αντίθετο; Αντιλαμβάνεται, άραγε, ο κος  Αντιπεριφερειάρχης ότι δε βρίσκεται στην αντιπολίτευση ή, μήπως, θέλει να μας πει πως η πλειοψηφία δεν μπόρεσε να επιβάλει τη θέλησή της; Αν «το θέμα του συμπιεστή είναι θέμα υγείας και ένα θέμα υγείας δεν είναι διαπραγματεύσιμο και επομένως πρέπει να γίνει αλλαγή», σύμφωνα με όσα δηλώνει, πώς και πότε θα γίνει αυτή η αλλαγή; Μετά την κατασκευή του έργου;

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ι.Μωϋσιάδης
Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ι.Μωϋσιάδης

Το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι μέγιστο.  Πρόκειται για ποσότητα ρύπων, την οποία το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Σερρών εξισώνει με τη ρύπανση που προκαλούν τα αυτοκίνητα μιας πόλης μεγαλύτερης από τη Θεσσαλονίκη!  Η ρύπανση αυτή λοιπόν θα επιβαρύνει άμεσα και δραματικά την υγεία των κατοίκων της περιοχής.   Παράλληλα, μέσω της διατροφικής αλυσίδας, θα επιβαρύνει την υγεία και όλων όσων θα καταναλώσουν τα προϊόντα του συνόλου του κάμπου που εκτείνεται σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων γύρω από το σταθμό συμπίεσης. Να σημειώσουμε εδώ ότι ακόμη και αν δεχτούμε πως το επίπεδο ρύπων από το σταθμό συμπίεσης βρίσκεται, σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη της κοινοπραξίας ΤΑΡ, κάτω από τα ανώτερο επιτρεπτό όριο, αυτό δε μας παρέχει καμία βεβαιότητα ότι το συνολικό επίπεδο ρύπων στο λεκανοπέδιο των Σερρών δε θα υπερβαίνει το όριο αυτό. Και είναι βέβαιο πως η «συνεισφορά» σε αέριους ρύπους του σταθμού συμπίεσης αντιπροσωπεύει ένα πολύ μεγάλο μέρος του συνολικού μεγέθους ρύπανσης (ρύποι και από άλλες πηγές). Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ένα από τα αιτήματα της Κίνησης Πολιτών είναι και η εγκατάσταση σταθμών μέτρησης αέριων ρύπων στην περιοχή μας.

Είναι επομένως σημαντική η καταγραφή της απόλυτης άρνησης όλων των θεσμικών παραγόντων που εμπλέκονται με την επιλογή της όδευσης και ιδιαίτερα με την θέση του σταθμού συμπίεσης.  Στα πλαίσια αυτά τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Σερρών και Εμ. Παπά έκαναν το καθήκον τους με ομόφωνα ψηφίσματα, τα οποία αγνοήθηκαν προκλητικά από το Υπουργείο.  Και αγνοήθηκαν αφού ο κ. Υπουργός είχε τη δυνατότητα να «πατήσει» στη θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας.   Κι ενώ όλοι οι παράγοντες της Σύσκεψης του Σαββάτου 19/9/14 τόνισαν πως θα ήταν ένα σημαντικότατο όπλο στα χέρια μας η αρνητική θέση της Περιφέρειας, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αρνήθηκε να φέρει το θέμα στην Ολομέλεια, η οποία θα ανέτρεπε την απόφαση της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης, όπου ο κ. Μωυσιάδης δε συμμετείχε, δεν ήξερε, δεν έμαθε και, άρα, δε φταίει.

Εάν λοιπόν ο κ Μωυσιάδης δε δεσμευτεί να φέρει στην ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου το θέμα για έκφραση πολιτικής βούλησης του σώματος, πέρα από τη γνωμοδότηση επί των περιβαλλοντικών όρων,  και αν η παράταξή του δεν ενσωματώσει τη θέση του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας στην (υποτιθέμενη) πολιτική της βούληση για προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών, μια θέση που έχουν υιοθετήσει φορείς, κάτοικοι, συλλογικότητες του Νομού αλλά και ο ίδιος (;), θα έχουμε κάθε δικαίωμα να τον αποκαλούμε Πόντιο Πιλάτο, Μαυρογιαλούρο, Καλοχαιρέτα ΚΑΙ να τον θεωρούμε άμεσα υπεύθυνο για μια εγκληματική απόφαση που θα επιβαρύνει την υγεία πολλών χιλιάδων πολιτών για χάρη των συμφερόντων της εταιρείας.

Τα ψέματα, βλέπετε, έχουν ημερομηνία λήξης και η «διπλωματία της διπροσωπίας» παύει κάποια στιγμή να λειτουργεί. Και τότε ακολουθεί σύγχυση και διασυρμός. Φαίνεται ωστόσο πως ούτε η σύγχυση ούτε ο διασυρμός δεν πτοούν την ηγεσία της Π. Κ. Μακεδονίας, προκειμένου να προωθήσει τα κυβερνητικά σχέδια για «έναντι οιουδήποτε κόστους» υλοποίηση του έργου ΤΑΡ. Εκεί αρχίζει και τελειώνει η (αυτο)διαφημιζόμενη «ανεξαρτησία» της.

Η υπόθεση της ανατροπής των σχεδίων κυβέρνησης και περιφέρειας βρίσκεται πλέον στα χέρια των εργαζόμενων, των πολιτών, του λαού. Και ένα σημαντικό σημείο στον αγώνα μας αυτό είναι να καταστούμε ικανοί να διακρίνουμε ποιοι είναι συναγωνιστές μας και ποιοι στέκονται απέναντι.

Θα είχε, επίσης, ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε και τι ψήφισαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των άλλων, εκτός της πλειοψηφίας, παρατάξεων. Γιατί πολλοί τώρα, εκ των υστέρων, παριστάνουν τους συμπαραστάτες στον αγώνα των πολιτών.

Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα  Π.Ε. Σερρών