Ρύθμιση χρεών: «κουρεμα» και 100 δόσεις χωρίς όριο- Όλες οι κλίμακες

Ρύθμιση χρεών: «κουρεμα» και 100 δόσεις χωρίς όριο- Όλες οι κλίμακες

Νάντια Βαλαβάνη-ΟικονομικώνΈνα αφόρητο βάρος για την οικονομία από τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία και την Εφορία περιέγραψε το οικονομικό επιτελείο αποκαλύπτοντας παράλληλα τα σχέδια για τη ρύθμιση των χρεών.
Έκανε λόγο για πραγματική «βόμβα» ιδιωτικού χρέους προς το δημόσιο που αντικατοπτρίζει το πλήρες αδιέξοδο του Μνημονίου φόρτωσε το ένα τρίτο της ελληνικής κοινωνίας με δυσβάσταχτα χρέη.
Αυτή η πολιτική δεν κατόρθωσε να πληρώσουν οι μεγάλοι οφειλέτες, οι περισσότεροι πριν το 2009 – πρόσωπα εξαφανισμένα στο εξωτερικό ενώ αποκλείστηκαν με το όριο του 1 εκατ. ευρώ πρόσωπα που μπορούσαν να μπουν στη ρύθμιση, σημείωσε η Νάντια Βαλαβάνη και ξεκαθάρισε ότι προχωρά σε κατάργηση διαρκούς αυτόφωρου και προσωποκράτησης για χρέη ως 50.000 ευρώ

Η νέα ρύθμιση
1. Καταργείται το όριο των 15.000 ευρώ και όλοι μπορούν να πάρουν τις εκατό δόσεις
2. Καταργείται το όριο του 1 εκατ. ευρώ
3. Μπαίνει όριο δόσης 20 ευρώ από 50 ευρώ για την ελάχιστη ελάχιστη μηνιαία
4. Τα χρέη θα περάσουν σε ένα ΑΦΜ και όχι ανά Δ.Ο.Υ. Ετσι, αν κάποιος έχει χρέος σε δύο Δ.Ο.Υ θα πρέπει να κάνει διακανονισμό και με τις δύο Δ.Ο.Υ με μίνιμουμ δόση δέκα ευρώ ανά Δ.Ο.Υ.
5. Διατηρείται η βασική λογική της δυνατότητας απαλλαγής από τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις για όσους πληρώσουν εφάπαξ. Θεσπίζεται κλίμακα από 2 έως 5 δόσεις με τη μεγαλύτερη έκπτωση 90% και ανά δέκα δόσεις υπάρχει κλιμάκωση του ποσοστού απαλλαγής που καταλήγει για τις 100 δόσεις σε έκπτωση 30% (από 20% σήμερα). Σε κάποιες περιπτώσεις συμφέρει η παλιά κλίμακα – η οποία παραμένει σε ισχύ.
6. Παρέχεται έκπτωση 50% στο κεφάλαιο για χρέη έως 31-12-2013, (εξαιρούνται χρέη από ΦΠΑ από ΦΑΠ ή παρακρατούμενους φόρους (κ.α) από ΕΦΚ ή χρέη από τελωνεία (αφορά κυρίως μεγάλες οφειλές) σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης ή τμηματικά με μίνιμουμ το δεκαπλάσιο της κατώτατης δόσης ( 200 ευρώ).
7. Η ρύθμιση αφορά συνολικά βεβαιωμένες οφειλές έως 31-12-2014.

Όλες οι κλίμακες για τη νέα ρύθμιση
Η σχεδιαζόμενη για την τροποποίηση του νομού 4305/2014 για ρύθμιση χρεών με εκατό δόσεις κλίμακα είναι η παρακάτω, με τις ανάλογες εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής:
α) Εφάπαξ: απαλλαγή κατά ποσοστό 100%.
β) Από δύο 2 έως 5 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 90%.
γ) Από 6 έως και 10 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 80%.
δ) Από 11 έως και 20 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 75%.
ε) Από 21 έως και 30 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 70%.
στ) Από 31 έως και 40 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 65%.
ζ) Από 41 έως και 50 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 60%.
η) Από 51 έως και εξήντα 60 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 55%.
θ) Από 61 έως και εβδομήντα 70 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 50%.
ι) Από 71 έως και 80 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα 45%.
ια) Από 81 έως και ενενήντα 90 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 40%.
ιβ) Από 91 έως και 100 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα 30%.

Πως εντάσσονται στη ρύθμιση
Για χρέη έως 5.000 εντάσσονται οι ενδιαφερόμενοι άτοκα, για πάνω από 5.000 ευρώ υπάρχει επιτόκιο 3%. Περίοδος χάριτος τριών συνεχόμενων δόσεων στην οποία προσαύξηση 0,25% το μήνα στο οποίο καθυστερεί. Μετά την περίοδο χάριτος αν δεν πληρωθεί η δόση, χάνεται η ρύθμιση.
Απαλείφονται όλες οι προϋποθέσεις. Εντός τριών μηνών η υποβολή χρωστούμενων δηλώσεων – μετά την τρίμηνη προθεσμία χάνεται η ρύθμιση.
Για εξόφληση εφάπαξ, υπαγωγή έως τέλος Απριλίου. Για τμηματική εξόφληση έως τέλος Μαΐου. Δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση, αυτή είναι η τελευταία.
Δεν θα μπορέσει να μπει στη ρύθμιση αυτός που πρέπει να ελεγχθεί το εισόδημά του. Όλοι οι υπόλοιποι αν δεν μπουν στη ρύθμιση δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία. Θα πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά, ξεκαθάρισε το οικονομικό επιτελείο που σημείωσε ότι το σχέδιο είναι υπό διαβούλευση με το υπουργικό συμβούλιο και ενδεχομένως να γίνουν τροποποιήσεις.

Πηγή: Euro2day.gr