«Σαπίζει» η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας στο Νοσοκομείο Σερρών!

Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας_Σερρών-2013 Αντικείμενο ερώτησης της Αντιπροέδρου της Βουλής Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, αποτελεί το γεγονός ό,τι η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας μένει παροπλισμένη στο Νοσοκομείο Σερρών εξαιτίας έλλειψης… οδηγού του οχήματος(!), με συνέπεια να στερούνται οι γυναίκες των απομακρυσμένων χωριών του νομού Σερρών (ή αυτές που δεν έχουν την απαραίτητη ασφαλιστική κάλυψη) των προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνταν σε αυτήν. Η σερραία βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» αναφέρει στην ανάπτυξη της ερώτησής της προς τον Υπουργό Υγείας:

Ο καρκίνος του μαστού όπως είναι γνωστό αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Παρόλη όμως την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η έγκαιρη πρόγνωση και αντιμετώπισή της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αφού η πλειοψηφία των ασθενών ζει πάρα πολλά χρόνια, τα οποία επηρεάζονται ελάχιστα σε ότι αφορά την ποιότητα τους.

 Οι παράγοντες που συντέλεσαν στην αισιόδοξη αυτή εξέλιξη είναι οι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις, μέσω των οποίων ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια και οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση, με αποτέλεσμα όλες οι επιστημονικές εταιρείες να συνιστούν στις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία κάθε ένα ή δύο χρόνια.

 Εξαιτίας όλων των παραπάνω για εύλογο χρονικό διάστημα ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Σερρών και το Γενικό Νοσοκομείο Ν.Σερρών προσέφεραν μέσω της κινητής μονάδας Μαστογραφίας δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες που δεν είχαν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο, ενώ η κινητή μονάδα είχε τη δυνατότητα να πηγαίνει και στα πιο απομακρυσμένα χωριά του Νομού Σερρών, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια φροντίδα ζωής δίπλα στον πολίτη σε κάθε σημείο του Νομού. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη καινοτομία στο χώρο της κοινωνικής πολιτικής, ήταν περισσότερο από αναγκαία, διότι δόθηκε πραγματικά φροντίδα ζωής, προλαμβάνοντας πολλές περιπτώσεις ασθενών.

 Δυστυχώς όμως τον τελευταίο χρόνο η εν λόγω κινητή μονάδα δεν λειτουργεί, λόγω έλλειψης του ειδικού οδηγού του οχήματος, με αποτέλεσμα να μη παρέχεται η πολύ σημαντική αυτή υπηρεσία.

 Επειδή πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα το οποίο θα πρέπει να το στηρίζουμε ουσιαστικά και να είμαστε κοντά σε όλες τις γυναίκες που το έχουν ανάγκη και να προσφέρουμε την πρόληψη, έτσι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας.

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει το τελευταίο χρόνο  που να αποδεικνύουν το ενδιαφέρον της πολιτείας για τη λειτουργία της κινητής μονάδας Μαστογραφίας;

Ποιοι φέρουν την ευθύνη για την απαξίωση δημόσιας περιουσίας (κινητή μονάδα Μαστογραφίας);
Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε για την άμεση αξιοποίηση της κινητής μονάδας Μαστογραφίας του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών;
Αθήνα, 17 Μαΐου 2013
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών