Schoolwave 2019: Ένα μάθημα πολιτισμού με τις «δικές» μας «γης μαδιάμ» να δίνουν το έναυσμα!

Schoolwave 2019: Ένα μάθημα πολιτισμού με τις «δικές» μας «γης μαδιάμ» να δίνουν το έναυσμα!

Το Schoolwave 2019 (5-6-7 Ιουλίου, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος) ήταν μια γιορτή αντάξια των 15 χρόνων του φεστιβάλ και οι «γης μαδιάμ» ήταν εκεί!

Δεν ήταν μόνο η σκηνή, ο εξοπλισμός, η υπερπαραγωγή που είχε στηθεί για τους 16χρονους και τους 18χρονους καλλιτέχνες. Δεν ήταν μόνο η άγρια χαρά των παιδιών που κατέβαιναν από τη σκηνή, έχοντας ζήσει για 20 λεπτά το όνειρό τους. Το Schoolwave 2019 ήταν πάνω από όλα ένα μάθημα πολιτισμού που παρέδωσαν οι μικροί στους μεγάλους.

Schoolwave
εκατοντάδες νέοι χορεύουν στους ρυθμούς των “Γης Μαδιάμ” (photo-by-Δρακουλίδης-Γιάννης)

Οι «δικές» μας  «Γης Μαδιάμ» (για όσους δεν τις γνωρίζουν, ΑΚΟΜΑ, 5 μελές γυναικείο συγκρότημα παραδοσιακής/έντεχνης μουσικής από τις Σέρρες) ανέβηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ (Την 1η ημέρα Παρασκευή 5/7) και ξεσήκωσαν ακόμη μια φορά χιλιάδες έφηβους με τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής.

Όπως αναφέρουν και στο απολογιστικό τους σημείωμα οι διοργανωτές του φεστιβάλ:

Δεν είναι συνηθισμένο να βλέπεις τόσες χιλιάδες εφήβους με διαφορετικά μουσικά γούστα, διαφορετικά ντυσίματα και διαφορετικές καταγωγές να συνυπάρχουν με τόσο σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλον και όλοι μαζί απέναντι σε ένα φεστιβάλ που μετά από 15 χρόνια το νιώθουν δικό τους.

Schoolwave
2019_SCHOOLWAVE-IMG_7844-photo-by-Μασχαλίδης-Γιώργος

Ούτε ο καύσωνας, ούτε οι εκλογές τούς εμπόδισαν να έρθουν. Άλλοι ήταν μόνοι τους, άλλοι με παρέες, άλλοι χόρευαν, άλλοι ούρλιαζαν, άλλοι απολάμβαναν τη μουσική ξαπλωμένοι στο γρασίδι του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Ήταν «μια απόδραση των εφήβων προς τον αληθινό εαυτό τους», όπως το έθεσε ο Φοίβος Δεληβοριάς, ένας από τους καλεσμένους του φετινού φεστιβάλ.

Schoolwave
2019_SCHOOLWAVE_DAY1-0188-photo-by-Δρακουλίδης-Γιάννης

Να θυμίσουμε ακόμη μια φορά ότι το συγκρότημα «Γης Μαδιάμ» αποτελούν οι:

Στέλλα Τζίνα, Βασιλική Κιορίδου, Μαρία Κύρβεη, Μαρία Τζίνα, Φυλίνα Μπόγιογλου

SchoolwaveΜε δικά τους λόγια

  • Είμαστε πέντε κορίτσια από τις Σέρρες που σκορπίσαμε λόγω σπουδών. Το συγκρότημα είναι η συγκολλητική μας ουσία.
  • Πέρυσι, όταν παίξαμε πρώτη φορά στο Schoolwave, δεν είχαμε βρει εντελώς τον χαρακτήρα μας. Φέτος το ψάξαμε πιο πολύ και στις αρμονίες και στις πολυφωνίες. Α, βάλαμε και τσέλο!
  • Άλλο το αντρικό συγκρότημα κι άλλο το γυναικείο! Στο αντρικό βγαίνει ο άλλος στη σκηνή και οι κοπέλες από κάτω τρελαίνονται. Όταν ανεβαίνει μια γυναίκα στη σκηνή, ίσως επειδή δείχνει δυνατή, δεν την πλησιάζουν γιατί τη φοβούνται. Δυστυχώς!
  • Δεν συμφωνούμε με το δικαίωμα ψήφου στα 17. Τι πολιτική κρίση να έχεις στα 17 σου όταν πηγαίνεις σχολείο και έχεις πήξει στο διάβασμα; Μαρία: Εγώ δεν ήξερα ούτε ονόματα, ούτε κινήματα, ούτε τίποτα! Ψήφισα ό,τι μου είπαν οι γονείς μου. Το συζητήσαμε βέβαια πρώτα.
  • Στην Ελλάδα αυτό που μας ενοχλεί πιο πολύ είναι η αγένεια. Φυλίνα: Εγώ δουλεύω σερβιτόρα σε beach bar και βλέπω μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις οικογένειες που έρχονται από το εξωτερικό και στις ελληνικές. Οι Έλληνες συνήθως σου μιλάνε σαν να μιλάνε σε δούλο, ενώ οι ξένοι είναι πολύ ευγενικοί. Επίσης οι Έλληνες όταν φεύγουν αφήνουν τον χώρο πολύ βρώμικο. Τις προάλλες μού άφησαν μια πάνα μέσα στο τασάκι!

Σχολεία/Σχολές

  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μουσικό Λύκειο Σερρών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Θαυμάζουν

  • Μάνο Χατζιδάκι («Η πραγματική γνωριμία μαζί του έγινε όταν διασκευάσαμε κομμάτια του για το project: Το Schoolwave πάει Λυρική»), Άιντε Ψιλά Ψιλά («παίζουν παραδοσιακά όργανα με ροκ διάθεση»), En Cardia («κρατάνε ζωντανά τα Γκρεκάνικα, τα παραδοσιακά τραγούδια της Κάτω Ιταλίας»), Villagers of Ioannina City, Θανάση Παπακωνσταντίνου

Δεν αντέχουν

  • Τους ράπερς της Capital («Πέρυσι ξέραμε να σας πούμε κάποια ονόματα, φέτος δεν τους προφταίνουμε. Φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια!»)

Αγαπημένες Schoolwave μπάντες

Το Schoolwave 2019 διοργάνωσε η Δημιουργική Ομάδα Schooligans σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Περιφέρεια Αττικής, με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.