Σε 35.000 ομογενείς υπερήλικες κόβεται η βασική σύνταξη του ΟΓΑ

ανασφάλιστοι υπερήλικες ΟΓΑΟι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου κατέθεσαν στις 25/2 αναφορα του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ, σχετική με τη συνταξιοδότηση ανασφάλιστων υπερήλικων παλιννοστούντων, προς το Προεδρείο  της Βουλής, για τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Να σημειώσουμε ότι είχε προηγηθεί πριν 10 ημερες κατάθεση ερώτησης από την Αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Στην αναφορά τους την οποία απευθύνουν στον Πρωθυπουργό της χώρας Αντ. Σαμαρά και κοινοποιούν και στους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων της Βουλής αναφέρουν:

« Συνταξιοδότηση ανασφάλιστων υπερήλικων παλιννοστούντων (Ν. 4093/2012, Α’ 222)».

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ

Όπως γνωρίζετε πρόσφατα το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε το ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α’222} « Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016…», το οποίο μεταξύ άλλων ορίζει και τους νέους όρους συνταξιοδότηση ς των ανασφάλιστων υπερηλίκων που εκ των πραγμάτων αφορούν κυρίως τους υπερήλικες ομονενείς παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην- ΕΣΣΔ (Υποπαράγραφος ΙΑ . 6 ααρ. 5).

Ειδικότερα κατά την προαναφερόμενη ρύθμιση προκειμένου να καταβληθεί η ως άνω μηνιαία σύνταξη από 1.1.2013 θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά στα δικαιούμενα πρόσωπα οι παρακάτω προϋποθέσεις:

 1. 1.                  20 ετή μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση;
 2. 2.                  Να μην λαμβάνουν και να μην δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα στο εξωτερικό.

Περαιτέρω στο τελευταίο εδάφιο της ως άνω παραγράφου ορίζεται ότι με τα ανωτέρω κριτήρια «επανακρίνονται από 1.1.2013 και όσοι έχουν ήδη καταστεί συνταξιούχοι».

Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν θα αναφερθούμε στην μακρόχρονη ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και ειδικότερα στην τραγική πορεία των ομογενών παλιννοστούντων, την οποία εξάλλου γνωρίζεται πολύ καλά . Οι ανωτέρω ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα μετά από την εγκατάστασή τους στην ιστορική μας πατρίδα. Ωστόσο θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, ήδη από το 1990 εξαιτίας της γνωστής γεωπολιτικής καταστροφής στην πρώην ΕΣΣΔ, εμφύλιων πολέμων, άσχημων οικονομικών συνθηκών κλπ., κυρίως όμως εξαιτίας της αγάπης των ομογενών μας στην ιστορική τους πατρίδα άρχισαν αυτοί να εγκαθίστανται στην Ελλάδα.

Τότε η Ελληνική Πολιτεία ανταποκρινόμενη στην εθνική της υποχρέωση ψήφισε μία σειρά νόμων (2130/1993, 2790/2000, 2910/2001, 3013/2003 κ.α) με τους οποίους άρχισε να υλοποιείται η αποκατάσταση των Ελλήνων ομογενών στην Ελληνική Επικράτεια. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι ανωτέρω πολύπαθοι Έλληνες ονειρεύτηκαν, πίστεψαν, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Μητέρα Πατρίδα, αφήνοντας πίσω τους τα πάντα, ακόμα και την υπηκοότητα της χώρας προέλευσής τους.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία , μόνιμα στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν 350.000 ομογενείς μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (περίπου το 90%) ήρθε κατά την περίοδο 1994-2006. Κατά συνέπεια περίπου 35.000 ομογενείς υπερήλικες με την ανωτέρω επίμαχη νομοθετική ρύθμιση δεν θα πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, οδηγούμενοι με μαθηματική ακρίβεια σε βιολογικό αφανισμό, σε θάνατο.

Σημειωτέον ότι αναφερόμαστε στην πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, η οποία με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξασφαλίσει άλλους τρόπους επιβίωσης, ούτε καν να επιστρέφει και στις χώρες προέλευσης τους, καθώς όπως αναφέραμε έχουν αποκοπεί εντελώς από αυτές.

Κύριε Πρωθυπουργέ , μπορεί κανείς κατά κάποιο τρόπο να κατανοήσει και την δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, και τα δυσβάσταχτα μέτρα του μνημονίου. Μπορεί να υπομείνει ίσως και την ανεργία, και τη μείωση μισθών και συντάξεων, και τα χαράτσια. Εύλογο είναι επίσης και κατανοητό να κάνετε και απογραφές προκειμένου να μην λαμβάνει κανείς πλέον «μαϊμού» συντάξεις. Ωστόσο σε αντιδιαστολή με όλα τα παραπάνω είναι εντελώς διαφορετικό να γίνεται οριστική διακοπή της συνταξιοδότησης του ανασφάλιστου υπερήλικα καθώς αυτό ισοδυναμεί με ανθρωπιστική καταστροφή που δεν μπορεί να συλλάβει και να κατανοήσει ο ανθρώπινος νους. Η ανωτέρω ρύθμιση βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ισοδυναμεί στην ουσία με φυσική εξόντωση, με θάνατο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ΖΗΤΑΜΕ

 1. 3.                  Την απάλειψη από την παράγραφο 5γΓ της υποπαραγράφου !Α.6 , της προϋπόθεσης «να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι (20) έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση».
 2. 4.                  Την απάλειψη από την παράγραφο 5β’ της Υποπαραγράφου ΙΑ.6 του

ανώτερου νόμου, της προϋπόθεσης « δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης του εξωτερικού».

Η ανωτέρω προϋπόθεση θα πρέπει να επαλειφθεί καθώς είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί και να τεκμηριωθεί από τον δικαιούχο, ενώ μπορεί να αποτελέσει αφορμή αυθαίρετων ερμηνειών από διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίες εντέλει θα αποβαίνουν σε βάρος του ενδιαφερομένου υπερήλικα.

Κύριε Πρωθυπουργέ η Ομοσπονδία μας ως η μοναδική δευτεροβάθμια οργάνωση των Ομογενών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, απευθύνεται σε Σας αλλά και σε όλο το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με την παράκληση και απαίτηση για την άμεση τροποποίηση της προαναφερόμενης επίμαχης δυσμενούς και παράλογης νομοθετικής ρύθμισης.

Γνωρίζοντας τόσο τις δικές Σας ευαισθησίες καθώς και τις ευαισθησίες εν γενει όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας πιστεύουμε και αναμένουμε να ανταποκριθείτε στα δίκαια αιτήματα μας .

3 Responses to "Σε 35.000 ομογενείς υπερήλικες κόβεται η βασική σύνταξη του ΟΓΑ"

 1. anna romaiou   10 Ιουλίου 2013 at 12:33

  AROTAO..GINETE NA PLIRONO OGA GIA 20 XRONIA GIA TON SUZHGO MOU . KAI AROSTISE PETHANE EIXAME YPOBALI 5 XRONIA PRIN PETHANEI TA XARTIA GIA THN SUNTAKSI TOU KAI APO PARA POLES PROSPATHIES NA MATHOME GIATI PERASAN 5 XRONIA XORIS ANTAPOKRISI MAS ELEGAN SIMERA AURIO KAI DIAFORA. AFOU PETHANE O ANTROPOS KAI DILOSA TON THANATO SE 11 HMERES MOU EIRTHE EIDOPIEISI OTI LOGO OTI EPERNE ANAPIRIKH APO AMERIKH DEN THN DIKAIOUTAN TOU OGA. KAI AROTAO…GIATI TO OGA DEN MOU EPISTREFITA ASFALISTRA POU EPLIRONA 20 XRONIA …EIPARXOUN KAI ALOI POU GNORIZO OTI PERNOUN SUNTAKSI OXI2 ALLA APO 4 DIAFORETIKA MEREI ..ADIKO KLERSIMO KLEFTES EAN YPARXEI APANTISEI NA MOU DOSEI KAPIOS ..MIA…..

 2. Βανια   3 Ιουλίου 2013 at 23:09

  Καλά τα λέει ο φίλος αλά ποιος τα ακουει…… 10000000 LIKE

 3. Dymotis   27 Φεβρουαρίου 2013 at 11:39

  Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι

  Περίπτωση Α (αδικημένοι): Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Αλβανία και ήρθε Ελλάδα το 1990. Από τότε είναι μόνιμα στην Ελλάδα με άδεια αλλοδαπού. Δυστυχώς όμως, έπαιρνε άδεια αλλοδαπού για 6 μήνες και μετά κατέθετε αίτηση και περίμενε 3 με 8 μήνες για να του εγκρίνουν άλλους 6 μήνες, και πάει λέγοντας. Άρα, νόμιμα ήταν σποραδικά στην Ελλάδα, μιας και κατά την διάρκεια αναμονής για έγκριση άδειας αλλοδαπού θεωρείται πως βρισκόταν παράνομα στην χώρα. Δεν υπάρχει κανένας που να είχε άδεια αλλοδαπού για 20 συνεχόμενα χρόνια, και το ξέρουν πολύ καλά αυτοί που εσκεμμένα έφτιαξαν έτσι τον καινούριο νόμο, επιδιώκοντας να διώξουν από το ΟΓΑ όλους που ήταν με άδειες αλλοδαπών.
  Περίπτωση Β (πονηροί): Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Ρουμανία και, με το που τελείωσε της σπουδές του, πήγε στην Γερμανία. Το 1992 ήρθε Ελλάδα. Επειδή στη Ρουμανία φαίνεται σαν Ρουμάνος υπήκοος με μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό, δεν έχει και δεν δικαιούται σύνταξη ή βοήθημα από το Ρουμανικό το κράτος. Βάση αυτών των στοιχείων, θα συνεχίζει να παίρνει ΟΓΑ παρόλο που παίρνει και σύνταξη από την Γερμανία (που δεν μπορεί να το ανακαλύψει κανείς, μιας και ζητάνε χαρτιά μόνο από την χώρα καταγωγής σου και όχι από όλες τις χώρες του κόσμου).
  Περίπτωση Γ (διωγμένοι): Ο πατέρας μου ήρθε στην Ελλάδα από Τασκέντη (πρώην Σοβιετική Ένωση). Εκεί, όπως και σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, αν δεν έχουν κανονική σύνταξη, δικαιούνται μια κατώτατη σύνταξη (κάτι σαν ΟΓΑ). Σύμφωνα με το καινούριο νόμο του ΟΓΑ, έστω και αν δεν παίρνει τίποτα από εκεί, μόνο και μόνο επειδή δικαιούται να πάρει, δεν μπορεί να παίρνει και στην Ελλάδα από το ΟΓΑ. Άρα, όλοι που ήρθαν από το Ανατολικό Μπλόκ δεν θα παίρνουν πλέων ΟΓΑ, μιας και σε όλες αυτές τις χώρες δικαιούνται μια κατώτατη σύνταξη (ανεξαρτήτως αν την παίρνουν ή όχι).
  Περίπτωση Δ (βολεμένοι): Ο πατέρας μου γεννήθηκε Ελλάδα και έφυγε μετανάστης στην Αυστραλία. Επέστρεψε πριν 15 χρόνια και από τότε παίρνει ΟΓΑ. Παρόλο που δεν βρίσκονταν τα τελευταία 20 χρόνια στο σύνολό τους στην Ελλάδα, και παρόλο που παίρνει μια σεβαστή σύνταξη στην Αυστραλία, δεν τον ελέγχει κανείς από τον ΟΓΑ, και θα συνεχίζει νομιμότατα να παίρνει και το ΟΓΑ.
  Περίπτωση Ε (προνομιούχοι): Ο πατέρας μου γεννήθηκε Ελλάδα και δούλεψε όλη την ζωή του στην Ελλάδα χωρίς να κολλήσει ούτε ένα ένσημο. Προτιμούσε να τα παίρνει σε χρήμα. Δεν τον ένοιαζε για το αύριο. Πέντε χρόνια πριν, μοίρασε όλη την περιουσία του στα παιδιά. Τώρα παίρνει ΟΓΑ και πενεύεται για το κατόρθωμά του σε όλους.
  Άρα, αυτοί που γεννήθηκαν στην Ελλάδα είναι δύο φορές ευνοημένοι, ενώ αυτοί που γεννήθηκαν στο εξωτερικό θα χάσου το ΟΓΑ με την απλή λογική ότι μπορούν να πάνε και να ζήσουνε τα γεράματα τους στην χώρα προέλευσής τους, μιας και τους διώχνουν και λόγω της άδειας αλλοδαπού που το κράτος την έδινε διακοπτόμενα και σποραδικά, και από το ότι στις χώρες προέλευσής τους έχουν όλοι δικαίωμα ελάχιστης σύνταξης (κάτι σαν το ΟΓΑ).
  Το μόνο σωστό κριτήριο είναι να συνεχίζουν να παίρνουν ΟΓΑ μόνο όσοι δεν είχαν προσωπική περιουσία τα τελευταία 20 χρόνια. Όλοι οι άλλοι νόμοι είναι φτιαγμένοι να διατηρούν τους διτικοπερπατημένους βολευτές με τρείς παχουλές-παχουλές συντάξεις και να μην επιτρέψουν στους ανατολικοπροερχόμενους να παίρνουν δυο συντάξεις πείνας.

  Α ρε Σαμαρέσκου τι σε περιμένει. Ακολουθείς τα βήματα του εμπνευστή σου Τσαουσέσκου που ξεχρέωσε την χώρα του σε οκτώ χρόνια και εξαθλίωσε τον λαό του με τα γνωστά αποτελέσματα.