Σε απόγνωση οι τευτλοπαραγωγοί-απλήρωτη η φετινή συγκομιδή από την ΕΒΖ

Σε απόγνωση οι τευτλοπαραγωγοί-απλήρωτη η φετινή συγκομιδή από την ΕΒΖ

τευτλοπαραγωγοι-ΕΒΖΣε απόγνωση βρίσκονται οι τευτλοπαραγωγοί καθώς δεν έχουν αποζημιωθεί για τα 20 εκατ. Ευρώ της παραδομένης συγκομίδης τους με την εταιρεία αλλά και τους τοπικούς ιθύνοντες να δηλώνουν αναρμόδιοι. Μάλιστα οι αγρότες απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε κατάληψη, στο μοναδικό εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας, αν δεν δοθούν άμεσα απαντήσεις σχετικά με την αποζημίωσή τους.

Φλέγον θέμα αποτελεί το γεγονός ότι 2.500 στρέμματα τεύτλων παραμένουν ασυγκόμιστα με τους αγρότες να έχουν επωμιστεί το σύνολο των εξόδων παραγωγής. Σύμφωνα μάλιστα με τον Παύλο Μπογιαννίδη από το Πλατύ Ημαθίας που μίλησε στο ραδιόφωνο Κόκκινο στους 93,4 πολλοί αγρότες έχουν δανειστεί από τράπεζες και κινδυνεύουν να μπουν στον Τειρεσία. Το πρόβλημα με την ΕΒΖ (δύο εργοστάσια της οποίας έκλεισαν στη Σέρρες και την Ορεστιάδα με το Πλατύ να παραμένει το μόνο ανοιχτό) ξεκινά πριν δύο χρόνια με το σπάσιμο της Αγροτικής Τράπεζας στην οποία ήταν υπαγμένοι οι αγρότες. Εδώ δύο χρόνια οι αγρότες παρακαλούν κάθε φορά για την αποζημίωση της παραγωγής τους με την εταιρεία να τους απαντά σαν την Πυθία. Αν βρεθούν χρήματα θα πληρωθείτε.

 

Ερώτηση για τους απλήρωτους παραγωγούς τεύτλων κατέθεσε το ΚΚΕ στην Βουλή.
Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρει τα εξής: “Σε τραγική κατάσταση είναι οι τευτλοπαραγωγοί, αφού αν και έχουν παραδώσει την παραγωγή τους παραμένουν απλήρωτοι. Ταυτόχρονα 20.000 τόνοι περίπου τεύτλων παραμένουν ασυγκόμιστα στα χωράφια, όχι με δική τους ευθύνη, αφού έχουν υπογραφεί συμβόλαια για τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν, αλλά λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στην παραλαβή του προϊόντος από το μοναδικό εργοστάσιο στο Πλατύ. Το πρόβλημα θα είχε αποφευχθεί αν λειτουργούσαν και τα άλλα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Ορεστιάδα και Σέρρες και φυσικά θα ήταν πολύ μικρότερο το παραγωγικό κόστος .
Φαίνονται ξεκάθαρα οι συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ καταστρέφοντας έναν κλάδο που έχει παραγωγικές δυνατότητες για τη χώρα μας και μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού τόσο σε ζάχαρη όσο και σε απασχόληση. Αντί όμως για την ανάπτυξη του που θα εξασφαλίσει παραγωγή και θα συρρικνώσει τις εισαγωγές, θα υπάρχει δουλειά και εισόδημα σε αγρότες και εργατοϋπάλληλους και όχι ανεργία, κλείνει το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο και οδηγούν σε χρεοκοπία το τελευταίο που απέμεινε σε λειτουργία, αφού για συρρικνωμένες παραγωγές το κόστος παραγωγής θα ανεβαίνει και θα το καθιστά ασύμφορο στη λειτουργία. Θα είναι το άλλοθι της κυβέρνησης για την ταφόπλακα στην τευτλοκαλλιέργεια.
Δίκαια οι τευτλοπαραγωγοί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας, διεκδικούν να πληρωθούν για το σύνολο που ήδη παρέδωσαν και να αποζημιωθούν για το σύνολο της παραγωγής και να μείνουν τα εργοστάσια ανοιχτά.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
– τι άμεσα μέτρα θα πάρει για την γρήγορη πληρωμή των τευτλοπαραγωγών για την παραγωγή που παρέδωσαν και την αποζημίωση της παραγωγής που παραμένει στα χωράφια.
– Τι ενέργειες προγραμματίζει η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των εργοστασίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί εγχώρια παραγωγή και δουλειά σε εργατοϋπαλλήλους στη βιομηχανία ζάχαρης και εισόδημα στην αγροτιά” .

Να υπενθυμίσουμε ότι οι τευτλοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους είχαν τις προηγούμενες ημέρες επαφές με τις κατά τόπους Περιφέρειες αλλά και με το υπουργό Μακεδονίας Θράκης οι οποίοι όμως δήλωναν αναρμόδιοι. Οι αγρότες ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας να μεσολαβήσει για να οριστεί άμεσα μια συνάντηση με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, παρουσία και στελεχών της ΕΒΖ και της τράπεζας Πειραιώς. Όπως επισήμαναν, είναι η πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά της ΕΒΖ που στα μέσα Δεκεμβρίου δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για την παραγωγή που παρέδωσαν για τη καλλιεργητική σεζόν του 2014. Να αναφερθεί ότι τα περίπου 2.200 στρεμμάτων (900 στην Πέλλα, 600 στην Ημαθία, 300 στη Λάρισα, 200 στη Δράμα και τις Σέρρες και 200 στη Θεσσαλονίκη) αφορούν 18.000 με 20.000 τόνους ασυγκόμιστα τεύτλα ενώ η ΕΒΖ τους διαμήνυσε ότι αν μέχρι την Παρασκευή συνεχίσει να βρέχει, τότε η μονάδα στο Πλατύ θα ολοκληρώσει τη μίνι καμπάνια και θα κλείσει οριστικά για φέτος και αφετέρου πως δεν μπορεί να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη παραγωγή ούτε για ζωοτροφή, γιατί το καλαμπόκι είναι πολύ πιο φθηνό φέτος.