Σε κατάσταση επιφυλακής για την στάθμη των νερών στον ποταμό Στρυμώνα και στη λίμνη Κερκίνη

ανάχωμα-στρυμόνας-πλημμύρεςΣε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται τις τελευταίες ώρες Περιφέρεια και  υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Π.Ε.Σερρών , για τον κίνδυνο πλημμύρας λόγω της αυξημένης στάθμης των νερών στη λίμνη Κερκίνη.

Το σήμα κινδύνου για υπερχείλιση του ποταμού Στρυμόνα και της λίμνης Κερκίνης έχει εκπέμψει στη Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, μετά την τριήμερη συνεχή βροχόπτωση στο νομό Σερρών και τη γείτονα χώρα τη Βουλγαρία.

Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις έχουν ανεβάσει την στάθμη της λίμνης, που αν και βρίσκεται κάτω από τα όρια ασφάλειας, δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο ΠΣΕΑ Δημήτριο Καραγιαννίδη, η στάθμη του νερού είναι κάτω από το όριο επιφυλακής, το φαινόμενο παρακολουθείται στενά από τις υπηρεσίες, ενώ για προληπτικούς λόγους ενισχύθηκαν τα πρανή του ποταμού Στρυμόνα  στην περιοχή του Αχινού. 

Να σημειωθεί πως στην Παλαιοκώμη  το νερό μπήκε σε  κάποια χωράφια και πως υπάρχει έντονη ανησυχία στις περιοχές Μαυροθάλασσας και  Αχινού και Μυρκίνου.

Συνεργεία των δήμων Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππα και Αμφίπολης καθώς και κάτοικοι των περιοχών βρίσκονται σε επιφυλακή και τοποθέτησαν σακιά με άμμο, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποτρέψουν το πλημμύρισμα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του δημάρχου Αμφίπολης Γιώργου Βογιατζή «η ελλιπής χρηματοδότηση γα τα αναγκαία επισκευαστικά έργα στη λίμνη Κερκίνη, οδηγεί σε αδράνεια την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών που βρίσκεται σε αδιέξοδο και αναγκάζεται να ανοίξει τα φράγματα της λίμνης προκειμένου να αποφευχθεί η υπερχείλιση της».

Σύγκλιση έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Εκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 και ώρα 17.30., στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου, υπό την προεδρία του Aντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Ιωάννη Μωυσιάδη, προκειμένου να συζητηθεί η άμεση λήψη δράσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων από πλημμύρες σε περιοχές του ποταμού Στρυμόνα-λίμνης Κερκίνης.

Στη σύσκεψη κλήθηκαν να παραστούν και να καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς

ΕΡΩΤΗΣΗ βουλευτών του ΚΚΕ

Η κατάσταση προκάλεσε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ (Γερασιμίδου, Κωνσταντινίδη) προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών. Το αντικέιμενο της ερώτησης είναι: Πλημμυρισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην ΠΕ Σερρών εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και της απουσίας αντιπλημμυρικών έργων. Στην οποία αναφέρουν ανλυτικά:

Η λίμνη Κερκίνη για ακόμη μία φορά δεν άντεξε τους όγκους του νερού από τον ποταμό Στρυμόνα, που έρχεται ορμητικός από τη Βουλγαρία. Μετά την πρόσφατη τριήμερη συνεχή βροχόπτωση, τα νερά της χύθηκαν στο μεγάλο ποταμό που διασχίζει την Π.Ε. Σερρών, καταστρέφοντας τα πρόχειρα φράγματα που είχαν στηθεί παράκτια του και πλημμυρίζοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους Δήμους Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παπά και Αμφίπολης.
Οι καταστροφές από τις πλημμύρες αυτές ανέδειξαν, για άλλη μια φορά, τις τεράστιες ευθύνες διαχρονικά όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της σημερινής τρικομματικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, καθώς και της Τοπικής Διοίκησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία.
Την ίδια στιγμή, ακολουθείται πολιτική φορολεηλασίας για τα λαϊκά στρώματα, αναγκάζεται ο λαός να πληρώνει και να ξαναπληρώνει, για να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα έργα, με γνώμονα το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων και όχι αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Με δεδομένο ότι είναι αναγκαία η κατασκευή ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων για την περιοχή, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν ώστε να χρηματοδοτηθεί επιτέλους η ολοκλήρωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή και να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% της αξίας τους οι πληγέντες αγρότες της περιοχής για τις καλλιέργειες που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.
Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου