Σε λειτουργία ο ασφάλτινος διάδρομος στο αεροδρόμιο Χορτερού-Νέες προοπτικές ανάπτυξης (φώτος)

Σε λειτουργία ο ασφάλτινος διάδρομος στο αεροδρόμιο Χορτερού-Νέες προοπτικές ανάπτυξης (φώτος)

Τη Κυριακή 4/12/2016, το πρώτο υπερελαφρό αεροσκάφος εγκαινίασε τον νέο, ασφάλτινο διάδρομο του Χορτερού. Ηταν το Savannah XL I-A394 της Αερολέσχης Σερρών με πλήρωμα τους κ.κ. Μαδεμλή Ι. και Νικολακάκη Μ.

Μια μέρα νωρίτερο το Σάββατο (3/12), το πρώτο αεροσκάφος Γενικής Αεροπορίας προσγειώθηκε, στον ασφάλτινο διάδρομο του Χορτερού. Ηταν το Cessna 172P SX-AVS της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης με πλήρωμα τους κ.κ. Καϊμακάκη Ε, Κόκαλη Γ. και Μαυροματίδη Ν.

chortero-diadromos-prosgeiosis-asfaltos_nΤα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου Χορτερού στο Δήμο Σιντικής, ξεκίνησαν πριν ένα ακριβώς χρόνο (Δεκέμβριο 2015) με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σιντικής Φώτη Δομουχτσίδη και προϋπολογισμό 376.000 ευρώ.

Χρονικό της αναβάθμισης

Εντάχθηκε στο Μέτρο 41 του τοπικού προγράμματος Leader της Ομάδας Τοπικής Δράσης(ΟΤΔ) «ΑΝΕΣΕΡ ΑΕ» με τίτλο «Βελτίωση Υποδομών αεροδρομίου στο Χορτερό δήμου Σιντικής».

chortero-diadromos-prosgeiosis-asfaltos_6Το πρόγραμμα περιελάμβανε τρία στάδια:

  • α) Τη βελτίωση του αεροδιαδρόμου. εκσκαφές  σε τμήματα του αεροδιαδρόμου και επιχώσεις για την ομαλοποίηση της μηκοτομής και των επικλίσεών του,
  • β) Περίφραξη του χώρου. με συρματόπλεγμα και κατασκευή 2 εισόδων προσωπικού και μία είσοδος πλάτους 10 μέτρων για οχήματα και
  • γ) κατασκευή βάσης από σκυρόδεμα για την τοποθέτηση μεταλλικής κερκίδας.

Επιπλέον προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού όπως ασύρματου VHF, μετεωρολογικού σταθμού, τροφοδοτικό, κεραία, μετεωρολογικό σταθμό και φορητό αεροπορικό.

Ιστορικό του πεδίου προσγείωσης Χορτερού

Το πεδίο προσγείωσης του Χορτερού, ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από τον Ελληνικό στρατό και χρησιμοποιήθηκε από το Πυροβολικό και την αεροπορία Στρατού για την προσγείωση και απογείωση ελαφρών αεροσκαφών.

chortero-diadromos-prosgeiosis-asfaltos_0Το Μάιο του 2006, αυτό το ακίνητο παραχωρήθηκε στο δήμο Σιδηροκάστρου, για αξιοποίηση και χρήση με την υπογραφή πρακτικού μεταξύ του Δήμου και της 10ης  Ταξιαρχίας(τότε) Πεζικού. Πλέον ο χώρος θα είναι διαθέσιμος σε όλους τους χρήστες με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Νέες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης

Σημαντική είναι η κομβική του θέση, αφού βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον κάθετο άξονα της Εγνατίας και στο μέσο περίπου της απόστασης Σόφια – Θεσσαλονίκης.

Το νέο μοντέλο που προβλέπει τη μετακίνηση των επιβατών από τον τόπο διαμονής τους σε μεγάλα κομβικά αεροδρόμια επιβάλλει την πρόβλεψη ίδρυσης μικρών αεροδρομίων τα οποία, όπως καθορίζει η Υπουργική Απόφαση, θα λειτουργούν συμπληρωματικά.

Η εξέλιξη του πεδίου σε μικρό αεροδρόμιο, πέρα από τη δυνατότητα ανάπτυξης αεροταξί με ναυλωμένες πτήσεις προς νησιά και τουριστικές περιοχές, θα προσελκύσει και μεγάλο αριθμό τουριστών από χώρες της Ανατολικής και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Εκδηλώσεις της Αερολέσχης Σερρών

Το αεροδρόμιο Χορτερού εως τώρα χρησιμοποιούταν κυρίως για επιδείξεις και αγώνες ελαφρών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Πολύ συχνά η Αερολέσχη Σερρών το επιλέγει για να κάνει εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ κόσμο.

chortero-diadromos-prosgeiosis-asfaltos_2Με την ασφαλτόστρωση του διαδρόμου, ανοίγονται νέες προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

 

(Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα της Αερολέσχης Σερρών στο facebook)

One Response to "Σε λειτουργία ο ασφάλτινος διάδρομος στο αεροδρόμιο Χορτερού-Νέες προοπτικές ανάπτυξης (φώτος)"

  1. ΜΕΝΤΖΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ   6 Δεκεμβρίου 2016 at 11:14

    Τώρα δεν μας μένει παρά να αποκτήσουμε και ένα αεροπλανάκι να γουστάρουμε…