Σε μηνύσεις για τις πλημμύρες, προχωρούν οι αγρότες στις Σέρρες-Το μεγεθος της καταστροφής απο δορυφόρο

Σε μηνύσεις για τις πλημμύρες, προχωρούν οι αγρότες στις Σέρρες-Το μεγεθος της καταστροφής απο δορυφόρο

πλημμυρες-σερρες-δενδροΜετά τους πολιτικούς καυγάδες, για το ποιος έχει την ευθύνη για τη μη κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων  στην Π.Ε. Σερρών, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει φέτος περισσότερα από 100.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, οι αγρότες περνούν στην αντεπίθεση και απευθύνονται στη Δικαιοσύνη για να βρουν τα… δίκια τους.

Ετσι το πρωί της Μ.Τετάρτης αναμένεται να περάσουν την πόρτα του Εισαγγελέα Σερρών Διοικήσεις των αγροτικών Συλλόγων, προκειμένου να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για να διερευνηθούν οι ευθύνες υπηρεσιακών και άλλων παραγόντων για τις πλημμύρες και τις ζημιές που υπέστησαν μετά την παρατεταμένη υπερχείλιση του ποταμού Στρυμόνα νοτιανατολικά του νομού Σερρών.

«Είναι καθήκον της Πολιτείας να διερευνήσει τις ευθύνες που υπάρχουν για την τεράστια ζημία στον κάμπο των Σερρών. Θα επιδιώξουμε, είτε μέσω της Εισαγγελίας, είτε των συναρμοδίων υπουργείων , τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νομικός σύμβουλος των αγροτών, Δημήτρης Γκολέμης.

Δορυφόρος αποτύπωσε τις εκτεταμένες πλημμύρες στις Σέρρες

Τα χιλιάδες στρέμματα γης που πλημμύρισαν στις Σέρρες, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, κατέγραψε με μεγάλη ακρίβεια ο ολοκαίνουργιος ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel 1 που τέθηκε πρόσφατα σε τροχιά.

Ο συγκεκριμένος δορυφόρος, μαζί με άλλους πέντε που θα τεθούν σε τροχιά τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοπέρνικος» που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, θα καταγράφουν ευρείας έκτασης περιβαλλοντικά φαινόμενα και θα παρέχουν δεδομένα που να μπορούν να αξιοποιούν οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των ευρωπαϊκών χωρών.

SERRES_4_4_2015.limghandlerΣτην περίπτωση της Ελλάδας, όπως εξηγεί στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο αναπληρωτής καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και επικεφαλής της ομάδας Παρακολούθησης της Γης από το Διάστημα, που επεξεργάστηκε τα δεδομένα του δορυφόρου, Ισαάκ Παρχαρίδης, «δημιουργήσαμε χάρτες που αποτυπώνουν με μεγάλη λεπτομέρεια την έκταση των τεράστιων περιοχών στον Έβρο και τις Σέρρες που πλημμύρισαν από τον όγκο του νερού και τους δώσαμε στην Πολιτική Προστασία»

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η αποτύπωση από το διάστημα τέτοιας έκτασης πλημμυρικών φαινομένων, με τη βοήθεια του δορυφόρου, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εργαλείο στα χέρια των αρμόδιων Αρχών, καθώς γνωρίζουν άμεσα και με μεγάλη λεπτομέρεια την έκταση της καταστροφής.

Η ιδιότητα που έχει ο δορυφόρος να συλλέγει κάθε δύο μέρες δεδομένα για σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, βοηθά τις Αρχές να εκτιμούν την ένταση και γεωγραφική εξάπλωση του φαινομένου και να το αντιμετωπίζουν αφενός, και αφετέρου να έχουν συγκριτικά στοιχεία για την επαναληψιμότητά του στο μέλλον.

δορυφορος-πλημμυρες-σερρες-4-2015wΟ δορυφόρος Sentinel χρειάζεται περίπου 100 λεπτά για να κάνει μία περιφορά της Γης από το Βόρειο προς το Νότιο Πόλο. Η λειτουργία του στηρίζεται στη χρήση ραντάρ που αποστέλλει σήμα προς το έδαφος. Όταν αυτό το σήμα προσπίπτει σε χερσαία επιφάνεια που έχει καλυφθεί από νερό, τότε δεν επιστρέφει πίσω στο δορυφόρο αλλά διαθλάται.
Η αποστολή του σήματος και η επιστροφή του ή μη στο δορυφόρο, βοηθά τον Sentinel να «καταλάβει» κατά τη διάρκεια διαδοχικών περιφορών του πάνω από τον ίδιο χώρο, τις αλλαγές που έχει υποστεί.
Αν δηλαδή μία έκταση έχει πλημμυρίσει ή αν έχει υποστεί καθίζηση το έδαφος εξαιτίας κάποιου μεγάλου σεισμού. Με τον ίδιο τρόπο, ο δορυφόρος μπορεί να εκτιμήσει το εύρος μεγάλων κατολισθήσεων.

Ο Ισαάκ Παρχαρίδης λέει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ότι το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης δορυφορικής τεχνολογίας, τα δεδομένα της οποίας μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ευρωπαίοι επιστήμονες, έγκειται στο γεγονός ότι με την κατάλληλη επεξεργασία και ανάλυση, προσφέρουν στις αρμόδιες Αρχές εποπτικές εικόνες του κάθε συμβάντος που είναι εύκολες, κατανοητές στη χρήση και αποκαλυπτικές της έκτασης του φαινομένου.