Σε … βάθος χρόνου η πληρωμή των τευτλοπαραγωγών!

Σε … βάθος χρόνου η πληρωμή των τευτλοπαραγωγών!

Σταμπουλή-ΕΒΖ-τεύτλαΤην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης παρακολούθησαν την Παρασκευή 21/11 οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, Β’ Θεσσαλονίκης, Αφροδίτη Σταμπουλή, Σερρών και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Α’ Θεσσαλονίκης, προχωρώντας στην παρακάτω δήλωση:

 «Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Λάμπρος Χαραλάμπους, ουσιαστικά μας παρουσίασε σήμερα το πώς θα εφαρμοστεί η έκθεση «βιωσιμότητας» της ΚΑΝΤΟΡ και η δήθεν αναδιάρθρωση του Ομίλου. Ουσιαστικά, μας παρουσίασε την τελευταία «πράξη» του οριστικού κλεισίματος της βιομηχανίας.

Το παρόν έξω από την ΤΓΣ έδωσαν αγρότες και εργαζόμενοι της ΕΒΖ από όλη τη Βόρεια Ελλάδα που έχουν οδηγηθεί στην απόγνωση από την εφαρμοζόμενη πολιτική απαξίωσης τόσο του Ομίλου, όσο και της τευτλοκαλλιέργειας γενικότερα.

Το τελειωτικό χτύπημα, μετά το κλείσιμο των δύο εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα, έρχεται τώρα, όπως ανακοινώθηκε, με την άρνηση της Πειραιώς να χορηγήσει δάνειο στην ΕΒΖ βραχυπρόθεσμα για να εξοφλήσει τους τευτλοπαραγωγούς, ζητώντας εγγυήσεις από το Δημόσιο! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η διοίκηση να ανακοινώνει στους αγρότες ότι θα εξοφληθούν σε βάθος χρόνου, δηλαδή κατά την άνοιξη-καλοκαίρι, την ώρα που οι ίδιοι θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2014 να έχουν αποπληρώσει το ΦΠΑ. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό συνεπάγεται την οικονομική καταστροφή των τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι δεν πρόκειται υπό αυτές τις συνθήκες να συνεχίσουν την παραγωγή τεύτλων, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο το τέλος όχι μόνο της μοναδικής μεγάλης βιομηχανίας της χώρας, αλλά και συνολικά της τευτλοκαλλιέργειας.    

Εμείς, απαιτούμε από την διοίκηση της ΕΒΖ αφενός την άμεση δημοσιοποίηση της τιμολογιακής πολιτικής για το 2015, χωρίς περαιτέρω μειώσεις, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους τευτλοκαλλιεργητές να προγραμματίσουν την παραγωγή τους, γιατί μόνο  μέσω της αύξησης της παραγωγής θα δοθεί η δυνατότητα για την επαναλειτουργία των δύο εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα και αφετέρου την άμεση πληρωμή των ωφελούμενων με όποια διαδικασία κι αν θα πρέπει να προηγηθεί γι’ αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να στηρίζει τους καλλιεργητές τεύτλων, τους εργαζόμενους της ΕΒΖ και τις τοπικές κοινωνίες. Η ΕΒΖ θα πρέπει να συνεχίζει τη λειτουργία της υπό δημόσιο έλεγχο στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα.»

Συνάντηση με τους εργαζόμενους στην ΕΒΖ

Την, Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, κλιμάκιο Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, τον Βαγγέλη Αποστόλου Βουλευτή Εύβοιας, την Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, τον Δημήτρη Στρατούλη Βουλευτή Β’ Αθήνας και την Αφροδίτη Σταμπουλή Βουλευτή Σερρών, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χριστόδουλο Βαρκάκη, το Γραμματέα Βαγγέλη Μπιμπισίδη και το μέλος του ΔΣ και εκπρόσωπο των εργαζομένων ΤΕ Ηλία Αγαπίου.  

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, και προέβησαν στην παρακάτω κοινή δήλωση:
«Με το κλείσιμο των δύο εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα, την προκήρυξη ξεπουλήματος μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας του ομίλου,  τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της διοίκησης σε αγρότες – τευτλοκαλλιεργητές και εργαζόμενους, συνεχίζεται η απαξίωση και συντονισμένη προσπάθεια ξεπουλήματος της μοναδικής μεγάλης βιομηχανίας της χώρας.
Οι διοικήσεις της ΕΒΖ έχουν περίτρανα αποδείξει την πλήρη ταύτισή τους με τις πολιτικές της συγκυβέρνησης για μείωση της αγροτικής παραγωγής.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να στηρίζει τους καλλιεργητές τεύτλων, τους εργαζόμενους της ΕΒΖ και τις τοπικές κοινωνίες που βασίζουν την οικονομία τους στην ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας, με σκοπό τη διατήρηση μιας από τις τελευταίες βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας γενικότερα.

Υποστηρίζουμε σταθερά τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας και την ανάπτυξη της βιομηχανίας ζάχαρης σε οικονομικά βιώσιμη βάση.»