Σερραϊκή παρουσίαση του βιβλίου της Βάσιας Τζανακάρη «Η Καρέκλα του κυρίου Εκτορα»

Σερραϊκή παρουσίαση του βιβλίου της Βάσιας Τζανακάρη «Η Καρέκλα του κυρίου Εκτορα»

Βάσια_Τζανακάρη_παρουσίαση_Σέρρες-DSC_1503Το βράδυ της Παρασκευής 7/11 έγινε η επίσημη παρουσίαση στις Σέρρες, του νέου βιβλίου της σερραίας  Βάσιας Τζανακάρη,  «Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΚΤΟΡΑ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο 1ο όροφο του Sofa Bar, στον πεζόδρομο της Παν.Τσαλδάρη. και τίμησαν με την παρουσία τους, ο δήμαρχος της πόλης Π.Αγγελίδης και πολλοί σερραίοι φίλοι του βιβλίου, όλων των ηλικιών από τριών μηνών (το νεογέννητο της συγγραφέως που έκλεψε και την παράσταση) έως 85+ ετών!

Την «ιδιότυπη» παρουσίαση (καθώς αυτή έγινε υπο τη μορφή συνομιλίας) ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι Θάλεια Καμπουρίδου και Γρηγόρης Θωματίκος, που αν και δήλωσαν «πρωτάρηδες» σε εκδηλώσεις παρουσίασης βιβλίου,  εν τούτοις κατόρθωσαν να βάλουν το κοινό στο πνεύμα του βιβλίου.

Η συγγραφέας Βάσια Τζανακάρη διάβασε μια από τις ιστορίες του βιβλίου, ενώ «ελυσε» τις  όποιες «απορίες» είχαν οι δύο συνομιλητές της, παρουσιάζοντας με αυτό τον τρόπο το βιβλίο και τον εαυτό της στο σερραϊκό κοινό.

Οι ιστορίες που συγκεντρώνονται στην «Καρέκλα του κυρίου Εκτορα», γράφτηκαν όπως είπε η συγγραφέας «σχεδόν με μια πνοή, προς τα τέλη του 2012, ανεξάρτητα η μία από την άλλη, χωρίς να τις συνδέει εξαρχής μια κοινή θεματική. Αναπόφευκτα, ωστόσο, πάνω στους πρωταγωνιστές προβάλλονται οι δικές μου ανησυχίες για τις απώλειες που φοβάμαι ότι θα ‘ρθούν, για τις ματαιώσεις που συσσωρεύονται, γι’ αυτήν την αίσθηση του να μη χωράς πουθενά που νιώθω να με τυλίγει ώρες ώρες, αλλά και για την ανάγκη μας γι’ αγάπη και ανθρωπιά».

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν έχουν ιστορίες, έλεγε ένα παλιό τραγούδι. Οι ήρωες των διηγημάτων αυτού του βιβλίου ζουν στα χαλάσματα ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια και πασχίζουν, ενάντια στον χρόνο και τη μοίρα, να σβήσουν τις ιστορίες τους και να γράψουν καινούργιες.

Στο βιβλίο θα διαβάσετε για… γιαγιάδες που τσιγγουνεύονται να δώσουν μια γκαζόζα στα εγγόνια τους, γυναίκες γονατισμένες από τις απώλειες αλλά και μαμάδες πρόθυμες να γεμίσουν στρατιές από τάπερ, υπάρχουν πλάσματα με τσαγανό, μολονότι η φύση τ’ αδίκησε, ζητιάνοι που αντί για χρήματα λαχταρούν ν’ ανταλλάξουν δυο κουβέντες, παιδιά που θα ‘θελαν να παίξουν μαζί αλλά τα χωρίζουν ταξικά σύνορα, όπως υπάρχει και ο κύριος Εκτορας, συνταξιούχος που δεν λέει να βγει από το σπίτι και ο οποίος, χωμένος στην πολυθρόνα του πίσω από ένα μισάνοιχτο παράθυρο, «κλέβει» φέτες ζωής απ’ τα δρομάκια της Κυψέλης και, αν μη τι άλλο, η μοναξιά του διασκεδάζεται.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το βιβλιοπωλείο «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ» και οι εκδόσεις «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ», ενώ χορηγός της εκδήλωσης ήταν η αρτοποιία «ΓΑΤΙΔΗΣ».

Η Βάσια Τζανακάρη γεννήθηκε στις Σέρρες το 1980, κόρη του πολυγραφότατου,  Βασίλη Τζανακάρη. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μετάφραση-Μεταφρασεολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων «Έντεκα μικροί φόνοι: Ιστορίες εμπνευσμένες από τραγούδια του Nick Cave (Μεταίχμιο, 2008), με το οποίο ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού «Διαβάζω», το μυθιστόρημα «Τζόνι & Λούλου» (Μεταίχμιο, 2011) και το παιδικό βιβλίο «Ένα δώρο για τον Τζελόζο» (Μεταίχμιο, 2013). Έχει συμμετάσχει στα συλλογικά έργα «Ελληνικά ονόματα» (Κέδρος), «Crisis» (Vakxikon), «Ιστορίες βιβλίων» (Καστανιώτη). Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως μεταφράστρια.

«Καρέκλα του κυρίου Εκτορα», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014
σελ. 192, με τιμή € 11,00 σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία