Σερραίοι τευτλοπαραγωγοί στα γραφεία της ΕΒΖ -τι ζήτησαν

Σερραίοι τευτλοπαραγωγοί στα γραφεία της ΕΒΖ -τι ζήτησαν

Ομάδα Σερραίων αγροτών στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας της με το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ κ. Χρήστο Πούρη, ζήτησε, εκ μέρους των τευτλοπαραγωγών του νομού, να οριστεί συνάντηση με τον εκπρόσωπο του στρατηγικού επενδυτή, με τον κ. Lukas Fecker, CEO του Innovation Brain και εκπρόσωπο της Hellenic Agri Group.

«Σε αυτή την πρώτη μας συνάντηση με τον νέο διευθύνοντα της Ζάχαρης κ. Πούρη, μία συνάντηση γνωριμίας, θέσαμε δύο αιτήματα: Πρώτα να ενημερωθούμε για  την πορεία εκτέλεσης της συμφωνίας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, μέσω της οποίας πληρωθήκαμε οι τευτλοπαραγωγοί για τις ποσότητες που παραδώσαμε το 2018 στη βιομηχανία. Δεύτερον, να συναντηθούμε με τον εκπρόσωπο του επενδυτή, με τον κ. Fecker, πριν τα εγκαίνια της Έκθεσης , δηλαδή πριν τις 8 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή τη συνάντηση θα μετέχουν εκπρόσωποι των τευτλοκαλλιεργητών από όλη τη χώρα»,

δήλωσε στη Voria.gr o κ. Χρήστος Βαρούτης, εκπροσωπώντας τους Σερραίους παραγωγούς τεύτλων.

«Επιδίωξη δική μας είναι η συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας, θα στηρίξουμε το νέο εγχείρημα αν υπάρχει παραγωγική βάση. Σε διαφορετική περίπτωση, αν κάνουν μόνο εμπορία αξιοποιώντας το σήμα της ΕΒΖ, θα μας βρούνε απέναντί τους»,

πρόσθεσε ο Σερραίος αγροτοσυνδικαλιστής.

Φέτος σπάρθηκαν μολις 600 στρέμματα τευτλα

Να σημειωθεί ότι φέτος, λόγω των πολλών οικονομικών προβλημάτων της ΕΒΖ, στο νομό Σερρών, ένα νομό με παράδοση στην τευτλοκαλλιέργεια και «δικό» του ζαχαρουργείο, σπάρθηκαν μόλις 600 στρέμματα με τεύτλα, όταν το 2017 είχαν σπαρθεί 16.000 στρέμματα και, σε παλιότερες και καλύτερες εποχές, οι Σερραίοι αγρότες έσπερναν ως και 50.000 στρέμματα.

Η ομάδα των αγροτών έθεσε στον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ, το θέμα των αγροτών εκείνων που δεν μπόρεσαν να εξοφληθούν μέσω της Συνεταιριστικής Σερρών, επειδή δεν προσκόμισαν τα απαιτούμενα έγγραφα ( σ.σ. ενημερότητες).

Σύμφωνα με τον κ. Βαρούτη, από πλευράς της ΕΒΖ δόθηκε η διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πληρωθούν και αυτοί οι αγρότες, ενώ ως τότε θα καταβληθούν και τα συγκόμιστρα για τις ποσότητες που καλλιεργήθηκαν στην Ορεστιάδα.

Με διακόπη ρεύματος απειλείται το εργοστάσιο των Σερρών

«Η κατάσταση στην εταιρεία έχει φτάσει στο απροχώρητο. Χρωστάνε μισθούς στους εργαζόμενους και πληροφορούμαστε ότι η ΔΕΗ έχει προειδοποιήσει ότι θα κόψει το ρεύμα στο συγκρότημα των Σερρών. Αν είναι να γίνει κάτι με το στρατηγικό επενδυτή, πρέπει να γίνει τώρα, σήμερα, έχουν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια», είπε ο κ. Βαρούτης συμπληρώνοντας:

«Θέλουμε συνάντηση με τον κ Fecker, για να μας εξηγήσει το σχέδιο του, για την καλλιέργεια, για το πώς θα λειτουργήσει η νέα εταιρεία που θα αναλάβει στη θέση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Θέλουμε τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η νέα εταιρεία που θα αναλάβει την εμπορία αλλά και την παραγωγή ζάχαρης από την ΕΒΖ, η Hellenic Agri Group, θα προτείνει τριετή συμβόλαια στους καλλιεργητές.

Πηγη: Voria.gr