ΣΕΡΡΕΣ: Ένας αιώνας ελευθερίας 1913-2013

ΣΕΡΡΕΣ: Ένας αιώνας ελευθερίας 1913-2013

η πυρπολημένη πόλη των Σερρών από τους Βούλγαρους«Ένας αιώνας ελευθερίας της πόλης και του σερραϊκού λαού συμπληρώνεται φέτος.

Το 2013 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του τόπου, ο οποίος το 1913 αποτίναξε τον ζυγό των κατακτητών, συνεχίζοντας τη πορεία του στο χρόνο.

Ο Δήμος και η Οργανωτική Επιτροπή προετοιμάστηκαν για την εκατονταετηρίδα, ενώ σε συνεργασία με τους φορείς και τις πνευματικές-πολιτιστικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας κατέληξαν σε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της».

Τα παραπάνω επισήμανε ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης στις 29 Ιουνίου του 1913.

«Ο Δήμος» τόνισε «θα γιορτάσει την επέτειο με ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, των οποίων η έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη της ερχόμενης εβδομάδας 9 Ιανουαρίου με την επίσημη τελετή στην αίθουσα του ιστορικού θεάτρου του ΟΡΦΕΑ και με τα εγκαίνια της έκθεσης για τους Βαλκανικούς Πολέμους που θα φιλοξενηθεί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών».

Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία του επετειακού εορτασμού και στη προσπάθεια για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων-δράσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2013 και το πρόγραμμα των οποίων θα παρουσιασθεί στην εν λόγω επίσημη τελετή έναρξης.

Ειδικότερα, στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης με την αντιπρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, αντιδήμαρχο κα Σοφία Μπιτζίδου-Σαρακενίδου, σημείωσε:

«Κοινή συνισταμένη της προσπάθειας είναι η ενεργοποίηση των φορέων και των δυνάμεων της σερραϊκής κοινωνίας, προκειμένου ο επετειακός εορτασμός να τύχει της συναίνεσης όλων των Σερραίων, εντός κι εκτός του νομού

Ο εορτασμός δεν έχει μόνο εσωτερικό χαρακτήρα, καθώς δεν θα σταθούμε μόνο στο γεγονός της απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό και τη βουλγαρική κατοχή.

Στόχος μας είναι να προβάλλουμε τον ιστορικό ρόλο της πόλης, το παρελθόν της, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τη σημασία της για τον Ελληνισμό, την κεντρική κι ανατολική Μακεδονία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του νομού, του οποίου λειτουργεί-ανά τους αιώνες-ως μητροπολιτικό κέντρο..

Ταυτόχρονα, με το βλέμμα στο μέλλον, είναι ευκαιρία να επεξεργασθούμε και προβάλλουμε το όραμά μας για τις Σέρρες που θέλουμε, για μια πόλη που θα συνεχίσει την λαμπρή ιστορία της.

Έτσι, η επέτειος αυτή θα αποτελέσει αφετηρία προβληματισμού, αλλά και δράσεων, προσπαθειών δημιουργίας των υποδομών, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η υλοποίηση των οραμάτων μας για το τόπο.

Με μια φράση θα έλεγα ότι επιχειρούμε να δούμε συνολικά «τα Σέρρας της ιστορίας και του μέλλοντος».

Είμαι σίγουρος ότι το 2013 θα γιορτάσουμε την επέτειο της απελευθέρωσης και θα τιμήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον τόπο κι όλους όσους αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν για τη ελευθερία του».

Τέλος, η αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κα Μπιτζίδου-Σαρακενίδου έδωσε λεπτομέρειες για την τελετή στο ιστορικό κτήριο του ΟΡΦΕΑ και το εναρκτήριο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.