ΣΕΡΡΕΣ: Άνθρωποι του Αθλητισμού και επιστήμονες, έστειλαν μήνυμα κατά της μάστιγας των αναβολικών

ΣΕΡΡΕΣ: Άνθρωποι του Αθλητισμού και επιστήμονες, έστειλαν μήνυμα κατά της μάστιγας των αναβολικών

«Η Ολυμπιακή ιδέα στη μάστιγα των αναβολικών» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργανώθηκε στις Σέρρες στο ξενοδοχείο Φίλιππος Xenia την Κυριακή 29/4 από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αθλητισμός χωρίς αναβολικά», τον ΣΕΓΑΣ, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, το Δήμο Σερρών και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και άνθρωποι του αθλητισμού με ιδιαίτερες γνώσεις και εμπειρίες στα θέματα του ολυμπισμού και των αναβολικών προβλημάτισαν και έστειλαν μήνυμα κατά της μάστιγας των αναβολικών που ταλανίζουν τον αθλητισμό και τις συνέπειες που έχουν στην υγεία των αθλητών.

Γιώργος Κατσιμπάρδης: Απαραίτητη η θεσμοθέτηση οργάνου δίωξης των αναβολικών

Την κεντρική ομιλία της ημερίδας πραγματοποίησε ο βαλκανιονίκης και πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά», πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατσιμπάρδης, που αναφέρθηκε σε μια σειρά από μεγάλα σκάνδαλα ντόπινγκ που έχουν πλήξει τον αθλητισμό σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά και δύο που είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις τις προηγούμενες ημέρες.

Ο κ. Κατσιμπάρδης τόνισε ότι η θεσμοθέτηση αθλητικών αγώνων είναι δημιούργημα του Ελληνικού πολιτισμού, μίλησε για την αξία της τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων, έκανε μια ιστορική αναδρομή σε αυτούς, έκανε αναφορά στις υποθέσεις αναβολικών υπογραμμίζοντας ότι πρόσφατα εξαρθρώθηκε από την οικονομική αστυνομία Αθηνών κύκλωμα-μαμούθ που διακινούσε αναβολικά.

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ζήτησε τη συνδρομή της Πολιτείας και πρότεινε να θεσμοθετηθεί ένα όργανο δίωξης των αναβολικών.

Ο κ. Κατσιμπάρδης τόνισε ότι η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» παρά τα ισχνά οικονομικά της, χάρη στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον των στελεχών της, την πολύπλευρη υποστήριξη που έχει από τον ΣΕΓΑΣ, και την ανιδιοτελή συμμετοχή ειδικών επιστημόνων που στρατεύονται μαζί της συνεχίζει εδώ και τέσσερα χρόνια να οργανώνει ενημερωτικές ημερίδες για το θέμα των αναβολικών.

Δημήτρης Κουρέτας: Το ντόπινγκ πέρασε στην εποχή του DNA

Ο Καθηγητής στο τμήμα βιοχημείας-βιοτεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας κέντρισε το ενδιαφέρον των ακροατών, αφού μίλησε για την νέα μορφή ενίσχυσης της αθλητικής απόδοσης στη σύγχρονη εποχή που είναι το ονομαζόμενο γονιδιακό ντόπινγκ.

Ως γονιδιακό ντόπινγκ ορίζεται η μη θεραπευτική χρήση των κυττάρων, γονιδίων, γενετικών στοιχείων ή ρύθμιση της έκφρασης του γονιδίου που έχει την ικανότητα να βελτιώσει την αθλητική απόδοση.

Ο κ.Κουρέτας τόνισε ότι είναι ανησυχητικό το ότι το γονιδιακό ντόπινγκ είναι δύσκολο να ανιχνευθεί, αφού μετά τη χορήγηση των τεχνικών γονιδίων ο οργανισμός των αθλητών παράγει πρωτεΐνες όμοιες με τις φυσιολογικές και το ότι είναι άγνωστοι οι κίνδυνοι της χρήσης του γονιδιακού ντόπινγκ για την υγεία του αθλητή.

Θεόφιλος Πυλιανίδης: Τα ανθρώπινα όρια στις επιδόσεις

Ο αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ/ΔΠΘ Θεόφιλος Πυλιανίδης ανέπτυξε το θέμα με τα ανθρώπινα όρια επιδόσεων και παρουσίασε τα συμπεράσματα από το 9οΕυρωπαϊκό Forum Αθλητισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκ των εισηγητών της ημερίδας κ.κ. Πυλιανίδης, Αραμπατζή, Γκατζίας

Κώστας Γατζίας: Ανάγκη παγκόσμιας κινητοποίησης

Στην παρέμβαση του ο Αντιπρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» και πρώην Εθνικός προπονητής στίβου Κώστας Γατζίας τόνισε ότι αν δεν κινητοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το αθλητικό κίνημα και κυρίως αν μένουν αδιάφορες οι τοπικές κοινωνίες θα ποδοπατηθούν αμετάκλητα οι αρχές και οι αξίες του αθλητισμού που υπηρετούμε.

Φωτεινή Αραμπατζή: Επηρεασμός στην ψυχική υγεία

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ Σερρών και πρόεδρος του Γ.Σ. Σέρρες 93, Φωτεινή Αραμπατζή ανέπτυξε το θέμα «χρήση συμπληρωμάτων και αναβολικών. Πνευματική, κοινωνική και ψυχική υγεία».

Χαιρετισμοί φορέων

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς του εκπροσώπου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, των βουλευτών Σερρών κ.κ. Φωτεινής Αραμπατζή και Μιχάλη Τζελέπητου προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Σπυρόπουλου, του αντιδημάρχου Σερρών Ηλία Γκότση, του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρου Κούβελου του Αντιπροέδρου του ΣΕΓΑΣ Ιωάννη Λιούμπα και του προέδρου της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Βασίλη Ιορδανίδη.

Ισίδωρος Κούβελος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας
Ιωάννης Λιούμπας Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ
Βασίλης Ιορδανίδης πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Την ημερίδα παρακολούθησαν προπονητές, αθλητές και φίλοι του αθλητισμού.

(Στοιχεία από την ΕΡΤ Σερρών)