ΣΕΡΡΕΣ: Αρχοντόπουλος-Λάσκος-Χρυσόγονος: «Οι Ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα για την ανατροπή του Μνημονίου, για να τελειώνουμε με τη λιτότητα»

συριζα-Σέρρες-aDSC_0339Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Περιφερειακής Ενότητας Σερρών διοργάνωσε πολιτική εκδήλωση την Παρασκευή (23/5) στις 9 μ.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας, με ομιλητές τους υποψήφιους ευρωβουλευτές από την Β.Ελλάδα Γιώργο Αρχοντόπουλο, Χρήστος Λάσκο και Κώστα Χρυσόγονο (ο οποίος γεννήθηκε στις Σέρρες). Οι ομιλητές από το βήμα κατήγγειλαν τις πολιτικές της κυβέρνησης που οδήγησαν τον λαό στην εξαθλίωση και το επίπεδο ζωής πολλές δεκαετίες πίσω και τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα χωρίς το κόστος να το επωμιστεί ο λαός.  Στους λόγους τους κατέληγαν και οι τρεις σε ένα συμπέρασμα: Οι εκλογές είναι δημοψήφισμα για την ανατροπή του Μνημονίου, για να τελειώνουμε με τη λιτότητα. Το ακροατήριο περίπου 200 πολίτες των Σερρών μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, θεάθηκαν όμως και παλιά γνωστά κομματικά στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις ομιλίες των υποψηφίων.

Γιώργος Αρχοντόπουλος: Αγώνας για το δημόσιο νερό  
Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος προτάθηκε από την Κουμουνδούρου ως εκπρόσωπος του κινήματος “SOSτε το νερό”. Εργάζεται στην ΕΥΑΘ, είναι πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και από το 2006 πρωτοστατεί στη μάχη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, ώστε να παραμείνει δημόσιο αγαθό το νερό και να μη μετατραπεί σε εμπόρευμα. Είναι 43 χρόνων, πτυχιούχος τεχνολόγος μηχανικός οχημάτων και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε διεθνή φόρα και συναντήσεις για το νερό (Παγκόσμιο Εναλλακτικό Φόρουμ για το Νερό – Μασσαλία, 2012, Reclaiming Public Water – Βαρκελώνη, 2013, Anti-austerity Alliance (Water Tax) – Δουβλίνο, 2014).
Ο ίδιος δηλώνει ότι αποφάσισε να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση ελλήνων και ευρωπαίων πολιτών στο θέμα του νερού. “Δικός μου στόχος είναι το κίνημα για την υπεράσπιση του νερού και των υπόλοιπων κοινών αγαθών να πάρει τις διαστάσεις που του αναλογούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη”, δηλώνει στην εφημερίδα “Μακεδονία” και προσθέτει: “Με τη δηλωμένη πια υποστήριξη των ευρωπαϊκών κινημάτων στον αγώνα μας πρέπει να αναδείξουμε τη συμβολική διάσταση της πώλησης των νερών στη χώρα μας, διεθνοποιώντας ακόμη περισσότερο τον αγώνα μας και κάνοντας πράξη το δημοψήφισμα στις 18 Μαΐου. Η Ευρώπη των λαών δεν μπορεί παρά να είναι η Ευρώπη των δημόσιων νερών, των δημόσιων αγαθών, της δημοκρατίας”.

Κώστας Χρυσόγονος: Υπεράσπιση της Δημοκρατίας
“Η συμμετοχή μου στο συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αποτελεί έμπρακτη εκδήλωση της αγωνίας μου για την πορεία της χώρας μας και ολόκληρης της Ευρώπης”, δηλώνει από την πλευρά του ο γνωστός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος. “Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου έχω καταγγείλει τη συντελούμενη εκτροπή από τη συνταγματική νομιμότητα, τη σιωπηρή μεταβολή του πολιτεύματος στην πατρίδα μας. Τη μετατροπή της δημοκρατίας αρχικά σε κλεπτοκρατία και πλέον σε χρεοκρατία. H Ευρωπαϊκή Ένωση μεταλλάσσεται σε ένα αυτοκρατορικό μόρφωμα και η Ελλάδα σε αποικία χρέους”, τονίζει, για να προσθέσει: “Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να αρκεστώ να μιλάω στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα για νόμους που υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται πια. Αισθάνομαι ότι έχω χρέος να απευθυνθώ σε όλους τους πολίτες μέσα από ενεργή πολιτική δράση, για να συμβάλω στην ανατροπή της μνημονιακής υποτέλειας”.
Ο Κ. Χρυσόγονος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι 53 χρόνων, διδάσκει στη Νομική σχολή του ΑΠΘ από το 1990 και ομόφωνα το 2003 εκλέχθηκε καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει δεκαεπτά βιβλία και περίπου 100 μελέτες. Άσκησε κριτική για τη στρέβλωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης στο βιβλίο του “Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης” (2003) και για το ελληνικό πολιτικό σύστημα στα βιβλία “Η ιδιωτική δημοκρατία – Από τις πολιτικές δυναστείες στην κλεπτοκρατία” (2009) και “Η καταστρατήγηση του Συντάγματος την εποχή των μνημονίων” (2013). Είναι ιδρυτικό μέλος του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου (2011) και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ από το 2013.

Χρήστος Λάσκος: Συμβάλλοντας στην ανατροπή
Ο Χρήστος Λάσκος στη σχετική ψηφοφορία που έγινε στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη των 21 υποψηφίων ευρωβουλευτών από τα περίπου 70 στελέχη του κόμματος που εκδήλωσαν ενδιαφέρον βρέθηκε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στις πρώτες θέσεις. Αυτό δείχνει ότι χαίρει εκτίμησης στο ΣΥΡΙΖΑ. Εργάζεται ως καθηγητής στο 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, είναι πτυχιούχος Φυσικής του ΑΠΘ και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Συστηματική Φιλοσοφία και διδακτορικού διπλώματος στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.
Αρθρογραφεί στις εφημερίδες “Η Αυγή” και “Εποχή” και είναι μέλος της σύνταξης του “Εντός Εποχής”. Από το Ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς” έχει εκδοθεί το 2010 η εργασία του “Η μαρξιστική συζήτηση για την παρούσα κρίση”, ενώ το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΨΜ το βιβλίο “Χωρίς Επιστροφή – Καπιταλιστικές κρίσεις, Κοινωνικές ανάγκες, Σοσιαλισμός” σε συνεργασία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το 2012 από τις ίδιες εκδόσεις το “22 Πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι”. Το Σεπτέμβριο του 2013 εκδόθηκε στα αγγλικά και πάλι σε συνεργασία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από τις εκδόσεις Pluto Press το “Crucible of Resistance – Greece, the Eurozone and the World Economic Crisis”. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος της Οργανωτικής Γραμματείας για τη Μακεδονία. Όπως τονίζει ο Χρήστος Λάσκος στη “ΜτΚ”, “η χώρα μας βιώνει χρόνια τώρα μία από τις πιο ακραίες κρίσεις στην ιστορία, σχεδόν μοναδική για περίοδο ειρήνης. Είναι φανερό πως στα μέρη μας πραγματοποιείται ένα κοινωνικό πείραμα παγκόσμιας σημασίας: η προσπάθεια κατασκευής του ‘λευκού κινέζου εργαζόμενου’ στο έδαφος μιας ανεπτυγμένης ευρωπαϊκής χώρας. Από αυτήν την άποψη ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής έχει τεράστια ιστορική σημασία. Η συμμετοχή μου ως ενός εργαζόμενου, που πλήττεται όσο κάθε άλλος, είναι συμβολή σε αυτόν τον αγώνα”.

Στις 9.30 το πρωί κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών με τη βουλευτή Αφροδίτη Σταμπουλή  υποδεχθηκε στον Προμαχώνα αντιπροσωπεία του κόμματος Βουλγαρικής Αριστεράς, η οποία πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς και περιοδεία σε χωριά της Περιφερειακής Ενότητας, όπου συνομίλησε με Βούλγαρους μετανάστες εργαζόμενους στην Ελλάδα, ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών και στη γείτονα χώρα.