Σέρρες: Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους, με λεία 35.000€ και στόχο τις … 200.000!!!

Σέρρες: Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους, με λεία 35.000€ και στόχο τις … 200.000!!!

χρηματα-ηλικιωμένηΣτα «δίχτυα» της αστυνομίας έπεσε εγκληματική οργάνωση, που είχε ως στόχο ανυποψίαστους ηλικιωμένους και τους εξαπατούσε, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά.
Πρόκειται για μία επταμελή οργάνωση εις βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απάτη.

Οι επιτήδειοι δράστες εντόπιζαν τα θύματά τους, που ήταν κυρίως ηλικιωμένοι που διέμεναν μόνοι τους, και αφού μάθαιναν τις πληροφορίες που ήθελαν, τους πλησίαζαν -αρχικά τηλεφωνικώς- προσποιούμενοι τους δικηγόρους, με το πρόσχημα της παροχής νομικής βοήθειας, για υποτιθέμενο τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το παιδί τους, τραυματίζοντας κυρίως ανηλίκους. Κατόπιν, έστελναν τους εκπροσώπους τους προκειμένου να παραλάβουν τα χρηματικά ποσά που ζητούσαν.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, εξιχνιάστηκαν 22 περιπτώσεις απάτης και απόπειρας απάτης σε Σέρρες και Δράμα, ενώ συνελήφθησαν δύο μέλη της οργάνωσης (υπήκοοι Βουλγαρίας), 33 κι 39 ετών αντίστοιχα.
Η σπείρα φέρεται ότι δρούσε, το τελευταίο δίμηνο, σε Δράμα και Σέρρες και κατάφερε να αποκομίσει από τα ανυποψίαστα θύματά της πάνω από 35.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που αποπειράθηκε να αποσπάσει ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

«Μετά από καταγγελίες που δεχθήκαμε για απόπειρα απάτης στην πόλη των Σερρών, αλλά κυρίως σε χωριά, εντατικοποιήσαμε τις έρευνές μας και αξιοποιήσαμε τις πληροφορίες που είχαμε. Εντοπίσαμε το ασημί αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δύο δράστες, που συνελήφθησαν, στη γέφυρα του δημοτικού διαμερίσματος Χρυσού και σε έρευνα που έγινε βρέθηκαν στην κατοχή τους 7000 ευρώ και αποδείξεις από το νομό Δράμας. Σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας ενημερωθήκαμε για το κρούσμα απάτης που σημειώθηκε με λεία 7000 ευρώ. 
Οι συλληφθέντες ομολόγησαν για τις πράξεις τους, ενώ αναγνωρίστηκαν από τα θύματα που εξαπάτησαν ή αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν» εξήγησε ο αστυνομικός διευθυντής Σερρών Θωμάς Σάνδρος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αναλυτικά, όπως προέκυψε από την έρευνα είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με δομημένη διάθρωση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης και μεθοδολογία δράσης.

Η εγκληματική τους δραστηριότητα προσδιορίζεται τουλάχιστον το τελευταίο δίμηνο, κατά το οποίο αρχικά εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα τους, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Στη συνέχεια γυναίκα της οργάνωσης, προσποιούνταν τη δικηγόρο και με το πρόσχημα της παροχής νομικής βοήθειας, για το δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το παιδί τους, κατάφερναν να τους αποσπούν χρηματικά ποσά. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί, άλλο μέλος του κυκλώματος προσποιούνταν ακόμη και τα παιδιά των ηλικιωμένων.

Τα χρήματα παραλάμβαναν οι δύο συλληφθέντες, ενώ από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας έχει προκύψει ότι εξαπάτησαν 4 ηλικιωμένους στις Σέρρες και 2 στη Δράμα, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλους 16 ηλικιωμένους σε διάφορες περιοχές των Σερρών.

Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν ξεκινούσαν από 3.000 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 20.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούσαν ακόμα και χρυσαφικά. Το παράνομο περιουσιακό όφελος που τελικώς κατάφεραν να αποκομίσουν ανέρχεται σε 35.500 ευρώ, ενώ το ποσό που αποπειράθηκαν να αποσπάσουν αγγίζει τις 203.000 ευρώ.

Στην κατοχή του 33χρονου συλληφθέντα βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ, προερχόμενο από περίπτωση απάτης που έγινε πριν λίγες μέρες, σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας σε περιοχή της Δράμας, το οποίο και της αποδόθηκε.

Επίσης κατασχέθηκε ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν ως μέσο μεταφοράς και εξυπηρέτησης της παράνομης δραστηριότητάς τους, το χρηματικό ποσό των 240 ευρώ, καθώς και 6 κινητά τηλέφωνα.

Στα «πλοκάμια» της εγκληματικής οργάνωσης ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συμμετέχουν και Έλληνες, καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες των θυμάτων, η γυναίκα που παρουσιαζόταν ως δικηγόρος μιλούσε απταίστως ελληνικά.

«Καταφέραμε να φτάσουμε στα ίχνη του κυκλώματος εφαρμόζοντας ένα μεθοδικό και στοχευμένο σχέδιο δράσης, βάζοντας τέλος σε αυτή τη δραστηριότητα που έπληττε κυρίως ηλικιωμένους. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να προλαμβάνονται και να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά εξαπάτησης. Η ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας» δήλωσε, ο προϊστάμενος του ΓΕΔ Κ. Μακεδονίας Πέτρος Τάνος.

Οι δύο συλληφθέντες Βούλγαροι κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών και  οδηγηθηκαν στις εισαγγελικές αρχές.