Πρόεδρος Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς: Σερβία και Σέρρες συνδέονται «ένδοξο ιστορικό παρελθόν»!

ο κ. Νίκολιτς και ευχήθηκε να γίνουν οι Σέρρες τόπος προσκυνήματος για τους Σέρβους, όπως το Άγιον Ορος και η Κέρκυρα.

Πρόεδρος Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς: Σερβία και Σέρρες συνδέονται «ένδοξο ιστορικό παρελθόν»!

Επίτιμο δημότη Σερρών ανακήρυξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με ομόφωνη απόφαση. Ο δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης το πρωί της Τρίτης 19/4 του επέδωσε το Χρυσό Κλειδί της πόλης και Δίπλωμα Τιμής στη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας Σερρών.

Σερβος_Πρόεδρος_Σερρες_Nicolic_2016-DSC_1732Ο κ. Αγγελίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις και το πνεύμα αλληλεγγύης, που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στη Σερβία μπορεί να διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο ως γέφυρα επικοινωνίας»  επίσης χαρακτήρισε την ανακήρυξη του κ. Νίκολιτς σε επίτιμο δημότη Σερρών «ως την απαρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας του Δήμου Σερρών με δήμους της Σερβίας, στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, του τουρισμού και των επιστημών».

Γι αυτό τον σκοπό ζήτησε τη συνδρομή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Ο κ. Νίκολιτς στην αντιφώνησή ου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τιμή και τόνισε πως τη Σερβία με τις Σέρρες και την Κεντρική Μακεδονία συνδέει «ένδοξο ιστορικό παρελθόν».

«Είμαι ανάμεσα σε δικούς μου ανθρώπους, συγγενείς της ιστορίας» είπε, έκανε λόγο για «κοινούς ιστορικούς παρονομαστές Σερβίας-Ελλάδας», χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την ιστορία των δύο λαών, από την εποχή του Βυζαντίου και εξέφρασε την ελπίδα οι Σέρβοι να επισκέπτονται την περιοχή με την ίδια ιστορική και ανθρώπινη περιέργεια.

«Ας γίνει το Χρυσό Κλειδί της πόλης των Σερρών σύμβολο διαρκούς ενότητας των λαών μας, ας ξεκλειδώσει τις πύλες της γνώσης και της έρευνας» σημείωσε ο κ. Νίκολιτς και ευχήθηκε να γίνουν οι Σέρρες τόπος προσκυνήματος για τους Σέρβους, όπως το Άγιον Ορος και η Κέρκυρα.

Stitched PanoramaΑναφέρθηκε εκτενώς στους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τη Σερβία με την περιοχή των Σερρών τονίζοντας χαρακτηριστικά ό,τι την πόλη των Σερρών επέλεξε ο αυτοκράτορας Ντούσαν (τον 13ο αιώνα) για να ανακηρυχτεί Τσάρος στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων (παλιά Μητρόπολη) την οποία και επισκέφτηκε ο Σέρβος Πρόεδρος αμέσως μετά την απονομή του Χρυσού κλειδιού της πόλης των Σερρών.

Στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ο οποίος τέλεσε Δοξολογία προς τιμή του υψηλού προσκεκλημένου.

Ο Μητροπολίτης κατά την προσφώνησή του αναφέρθηκε στους ισχυρότατους και ακατάλυτους πνευματικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν την πατρίδα μας με τον ομόδοξο και φίλο Σερβικό λαό καθώς και στα σημαντικά εκκλησιαστικά και πολιτικά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν κατά τον 14ο αιώνα στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών.

Συγκεκριμένα τόνισε πως ‘’Αμφότερα τα έθνη οφείλουν πολλά εις την κοινήν πνευματικήν τροφόν και μητέρα των, αγίαν Ορθόδοξον Εκκλησίαν, που απετέλεσε την διαχρονικήν κιβωτόν αγιασμού, σωτηρίας και επιβιώσεώς τους. Εις τον παλαίφατον και περικαλλή ναόν των Αγίων Θεοδώρων’’ συνέχισε, ‘’ελειτουργήθη ο κράλης της Σερβίας Στέφανος Δουσάν το έτος 1345. Ωσαύτως η βασίλισσα Ελένη Δουσάν κατα το έτος 1364 υπεδέχθη μετα πολλών τιμών τον Οικουμενικόν Πατριάρχην Άγιον Κάλλιστον ’’.

nicolic-4Στο τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος. προσέφερε στον πρώτο πολίτη της Σερβικής Δημοκρατίας ένα αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Παναγίας Πονολύτριας.

Ο Εξοχώτατος Πρόεδρος κ. Νίκολιτς ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο για την υποδοχή, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την πίστη, την ιστορία, τον πολιτισμό και τα μνημεία της περιοχής μας, ως ο βυζαντινός Ναός των Αγίων Θεοδώρων Σερρών και ετόνισε και εκείνος τους ισχυρούς δεσμούς πίστεως και ιστορίας που συνδέουν τους δύο λαούς μας.

Ακολούθως προσέφερε στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας ένα πιστό αντίγραφο του περγαμηνού κώδικα του Σέρβου αυτοκράτορα Στεφάνου Δουσάν, μέρος του οποίου, ὀπως είπε, γράφτηκε από τον Σέρβο ηγεμόνα στην πόλη των Σερρών.

Επόμενος σταθμός της επισκέψεως του υψηλού επισκέπτου ήταν η Βυζαντινή Ιερά Μονή του Τιμ. Προδρόμου όπου έτυχε θερμής υποδοχής από την Ηγουμένη Γερόντισσα Φεβρωνία και ολόκληρη την αδελφότητα.

nicolic-3Μετά την σύντομη ξενάγηση από την Ηγουμένη της Ιεράς Μονής, η φιλόξενη αδελφότητα προσέφερε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, στο κέντρο CITYZEN στην Ακρόπολη των Σερρών (Κουλάς)

Γεμάτος από θαυμασμό για την περιοχή μας και πολύτιμες αναμνήσεις ο Εξοχώτατος Πρόεδρος και η συνοδεία του ανεχώρησαν νωρίς το απόγευμα για την πατρίδα τους.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Ντράγκιτσα Νίκολιτς. Στην τελετή παραβρέθηκαν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωϋσιάδης, ο μητροπολίτης Σερρών&Νιγρίτης Θεολόγος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και νυν σύμβουλος του Προέδρου, Ιβαν Μίρκιτς, ο πρέσβης στην Αθήνα Ντούσαν Σπασόγεβιτς και ο πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Σίμισα Πάβιτς.

Η πρόσκληση στον κ. Νίκολιτς να επισκεφθεί τις Σέρρες είχε επιδοθεί στις 10 Δεκεμβρίου του 2014 στο Βελιγράδι, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη ελήφθη το 2015 .

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Προσφώνηση Προέδρου  της Σερβίας  από το Δήμαρχο Σερρών

 Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Σερβικής Δημοκρατίας 

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση  σας   καλωσορίζουμε στην πόλη μας. Η παρουσία σας σήμερα εδώ,  στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, αποτελεί τιμή για όλη τη δημοτική Αρχή και για τους σερραίους δημότες.

Σας ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς, που ανταποκριθήκατε θετικά στην πρόσκλησή μας την οποία σας επιδώσαμε  στο Βελιγράδι κατά την επίσκεψή μας στις 10 Δεκεμβρίου 2014, στο πλαίσιο των προσπαθειών που έχει αναλάβει ο Δήμος Σερρών για την καλλιέργεια και ενίσχυση των δεσμών φιλίας με Δήμους των γειτονικών χωρών.  

   Σερβος_Πρόεδρος_Σερρες_Nicolic_2016-DSC_1653  Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας, επιθυμούμε να σας εκφράσουμε την ευαρέσκειά μας και τη διαβεβαίωση ότι οι πολίτες της πόλης των Σερρών και ολόκληρου του Δήμου μας,  διακατέχονται από τα καλύτερα αισθήματα εκτίμησης και σεβασμού στο πρόσωπό σας και προς τους πολίτες της Σερβικής Δημοκρατίας. 

    Τις δύο χώρες μας,  ενώνουν δεσμοί αιώνων.  Ενδεικτικά αναφέρω το κοινό χριστιανικό μας παρελθόν, τις  ίδιες σχεδόν διαχρονικές ιστορικές εμπειρίες των λαών της Ελλάδος και της Σερβίας και βέβαια την πολύχρονη και πλούσια κοινή βυζαντινή μας κληρονομιά, όπως αυτή μαρτυρείται από τα πολυάριθμα μνημεία που είναι  διασκορπισμένα σε όλη την έκταση της Σερβίας και της Ελλάδας. 

     Το γεγονός ότι οι Σέρρες, ως μεθοριακή πόλη, ανήκει  ταυτόχρονα μέσα στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο και σε άμεση γεωγραφική και πολιτισμική σχέση με τη Σερβική Δημοκρατία,  μας παρέχει πολλές θετικές δυνατότητες  συνεργασίας μας για το μέλλον των πολιτών μας. Λόγω και της ελάχιστης απόστασης μεταξύ των χωρών μας, διανοίγονται αισιόδοξες προοπτικές στην ανάπτυξη εμπορικών, οικονομικών, πολιτιστικών κ.ά. συμφωνιών για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και των δύο πλευρών.  Η περιοχή των Σερρών είναι  πλούσια σε ιστορία, αρχαιολογικά ευρήματα, φυσικές ομορφιές και παραγωγικές δυνατότητες.

      Ήδη, το πολύ καλό, αμοιβαίο φιλικό κλίμα στο οποίο αναφέρθηκα, έχει να επιδείξει σημαντική πρόοδο.  Εκφράζεται δε μέσα από το πνεύμα αλληλεγγύης που υπάρχει μεταξύ των λαών μας, μέσα από την προώθηση του ευρωπαϊκού  προσανατολισμού και των δύο  χωρών μας, όπως αυτό το τελευταίο τονίστηκε με έμφαση  τόσο από την Εξοχότητά σας όσο και από τον ομόλογό σας Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στις διμερείς επαφές σας που είχατε τον Ιούνιο του 2013.   Ιδιαίτερα, την  ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ επιθυμούμε και υποστηρίζομε όλοι μας.

  Σε όλα αυτά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και από τις δύο χώρες, μπορεί να διαδραματίσει  πολύπλευρο ρόλο –γέφυρα προσέγγισης των κοινωνιών μας  και να γίνει  ο συντελεστής  ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών μας. Και ο Δήμος Σερρών έχει πολλαπλές δυνατότητες.

Κύριε Πρόεδρε,

Η σημερινή επίσκεψή σας στην πόλη μας, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει την απαρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας του Δήμου μας με τους Δήμους της χώρας σας.   Γι’  αυτό το λόγο Κύριε Πρόεδρε,  θα ζητήσουμε τη συνδρομή και το κύρος  του         θεσμικού ρόλου σας, για την   εδραίωση της συνεργασίας μας, σε διάφορους τομείς όπως οικονομία, πολιτισμός, τουρισμός, επιστήμες κ.ά. μεταξύ φορέων του Δήμου μας με αντίστοιχους φορείς των Δήμων της χώρας σας.  

Με την ευκαιρία  της εξαιρετικής τιμής που μας κάνετε με την επίσκεψή σας, ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή μας,  παρακαλούμε Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, όπως  αποδεχθείτε την ειλικρινή έκφραση των αισθημάτων σεβασμού προς το πρόσωπό σας,   διατυπωμένη στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία σας αναγορεύει – τιμής ένεκεν –ως επίτιμο Σερραίο δημότη και σας απονέμει  το χρυσό κλειδί της πόλης.

    Το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα διαβάσει σε λίγο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

      Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των Σερραίων συμπολιτών μας, σας απευθύνω από καρδιάς ένα θερμό «ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ»  και σας ευχόμαστε Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, ευχάριστη διαμονή στην πόλη μας. 

   Παρακαλώ τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, να αναγνώσει  τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  

Παπαβασιλείου Βασίλειος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών.

  Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, με την αριθ. 281/2015 απόφασή του, απονέμει στον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας κ. TOMISLAV NIKOLIĆ,   το χρυσό κλειδί της ιστορικής πόλης μας και τον ανακηρύσσει επίτιμο δημότη της, ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή και έπαινο για τη διαχρονική και αδιάλειπτο προσπάθειά του στη σύσφιξη των σχέσεων του Σερβικού λαού με τους Σερραίους δημότες.

   Σέρρες 19 Απριλίου 2016