Σημείωμα του σκηνοθέτη Π.Μέντη για την παράσταση «1913»-«Η καταστροφή των Σερρών»

1913-IMG_0366Bασισμένο στο θεατρικό χρονικό «Η καταστροφή των Σερρών» 
του Σταύρου Κοταμανίδη  
Σε Διασκευή – Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Παναγιώτη Μέντη
Μουσική : Λευτέρης Αερόπουλος
Σκηνογραφία: Νίκος Ευστρατόπουλος
Φωτισμοί : Μιχάλης Κουβόπουλος
Πρεμιέρα : Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013  για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Σερρών.
Επόμενες παραστάσεις : 29 & 30 Ιουνίου 2013
Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια»  
Ώρα έναρξης παραστάσεων : 9.30΄μ.μ.
Σημείωμα  σκηνοθέτη 
Δεν γνωρίζω πόσες  φορές έχει συμβεί στην ιστορία μια  πόλη να κερδίζει την ελευθερία της, την επομένη της καταστροφής της.
Στον πόλεμο τα γεγονότα είναι πάντα  τραγικά και αμείλικτα.
Εδώ στις Σέρρες όμως η μάχη για  την ελευθερία είχε μια ιδιαιτερότητα. Ήταν μία μάχη παράξενα ύπουλη. Και η ελευθερία της πόλης και των κατοίκων της ήταν υπονομευμένη  από στόχους προσάρτησης.
Η απελευθέρωση της πόλης των  Σερρών και η ελευθερία των  κατοίκων της πληρώθηκε  πολύ ακριβά.
Πληρώθηκε με αίμα, με το κάψιμο μεγάλου  τμήματος της πόλης, πληρώθηκε με τον θάνατο των υπερασπιστών της και άμαχου πληθυσμού.
Πληρώθηκε με βιαιότητες,  που γέννησε  η εκδικητικότητα εκείνου που  έχασε το παιχνίδι  και τα συμφέροντα  της προσάρτησης.
Στο θεατρικό έργο που θα παρακολουθήσετε  αφήσαμε τα γεγονότα να μιλήσουν μέσα από τη δράση, το αίσθημα, την συμπεριφορά των ανθρώπων που βίωσαν εκείνες τις ιστορικές μέρες, εκείνα τα οδυνηρά συμβάντα και έγιναν οι θεατρικοί ήρωες του.
Το κείμενο που θα ακούσετε έχει περάσει από την  περιπέτεια που περνούν τα χρονικογραφήματα. Έφτασε ως τις μέρες μας… κι εμείς  το πήραμε στα χέρια μας το επεξεργαστήκαμε  με καθαρή ματιά και σκέψη κάτω από το πρίσμα της απόστασης από  την εποχή που γράφτηκε. Και σας το παρουσιάζουμε σαν ελάχιστο φόρο τιμής προς εκείνους που θυσιάστηκαν. Και σαν φόρο τιμής στην ίδια την πόλη που μας αγκαλιάζει σαν κατοίκους της σήμερα.
Παναγιώτης Μέντης

Παίζουν οι ηθοποιοί:  Νίκος Βεργίδης,  Παντελής Σταυρινός, Μιχάλης Κοβανίδης, Γιώργος Καρύδας,  Αστέρης, Πολυχρονίδης,  Βασιλική Δαλίσκα.

Και οι ερασιτέχνες  ηθοποιοί: Άννα Θεοδωρίδου, Νίτσα Σωτηριάδου, Νίκο Πελέκης, Ηλίας Σαπουτζάκης, Αλεξία Βαβαλέκα, Λιάνα Βλάση  

Η παράσταση είναι ενταγμένη  στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερρών και συμπαραγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

Ευχαριστούμε  τον Διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού  Αγώνα κ. Βασίλειο Νικόλτσιο για  την ευγενική παραχώρηση διακριτικών  των στολών.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ