«Αιθαλομίχλη: Τι να προσέξουμε ως καταναλωτές»

τζάκι-φωτιάΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Η οικονομική κρίση οδήγησε στη μαζική στροφή πολλών συμπολιτών μας στη χρήση των τζακιών και ξυλόσομπων, ως φθηνότερες πηγές θέρμανσης. Ο καπνός από τα ξύλα που καίγονται σε τζάκια ή σε ξυλόσομπες μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην υγεία, πολύ περισσότερο δε, όταν τα προϊόντα προς καύση όσο και ο εξοπλισμός καύσης δεν είναι ελεγχόμενα ή/και πιστοποιημένα (δηλ. είναι αγνώστων, μη αναγνωρισμένων ή και μη έγκυρων τεχνικών και ποιοτικών προδιαγραφών).

Τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται από την καύση του ξύλου είναι καρκινογόνα. Έρευνες αναφέρουν ότι ένα τζάκι που λειτουργεί επί μία ώρα και καίει 5 κιλά ξύλα, παράγει 4.300 φορές περισσότερα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια απ’ ό,τι 30 τσιγάρα, καθώς και ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Σε ότι αφορά την έρευνα σε εσωτερικούς χώρους, τα αποτελέσματα μετρήσεων δείχνουν μια αύξηση της μέσης συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα ύστερα από μόλις 2-3 ώρες λειτουργίας του τζακιού. Οι μέσες τιμές που παρατηρηθήκαν σε εσωτερικούς χώρους σπιτιών κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του τζακιού και υπό συνθήκες χαμηλής ρύπανσης του εξωτερικού αέρα κυμαίνονται σε 2πλάσιες έως και 3πλάσιες τιμές από το όριο ασφαλείας που θέτει η Κοινοτική νομοθεσία. Αντίστοιχα σε ότι αφορά την έρευνα σε εξωτερικούς χώρους (Αθήνα, Θεσ/κη κ.α.), διαπιστώθηκε από 18 έως 30 φορές αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση μη αποδεκτής ποιότητας ξύλων ή pellets μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά, και αναπτυξιακά προβλήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες, καθώς και για αυτούς που πάσχουν από αναπνευστικά/ καρδιαγγειακά προβλήματα. Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών και  περιορισμένοι έλεγχοι των προϊόντων.

Η καύση ελεγχόμενων ή/και πιστοποιημένων pellets και η χρήση εξοπλισμού καύσης που διαθέτει πιστοποίηση CE συμβάλλει στην υγεία των καταναλωτών και γενικότερα στη Δημόσια Υγεία και προστασία του περιβάλλοντος.

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις τελευταίες ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του  Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων), τα αποτελέσματα μετρήσεων εργαστηρίων του ΑΠΘ, ΔΠΘ, κ.α., αλλά και την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων εξαιτίας της έντονης χρήσης εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα, προτείνουμε να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του πληθυσμού,  και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες κλπ), από την αιθαλομίχλη που έχει δημιουργηθεί, σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Παρότι δεν έχουμε επίσημα στοιχεία μετρήσεων για την πόλη μας, η έντονη οσμή στον περιβάλλοντα αέρα, η σημαντική μείωση της ορατότητας, το τσούξιμο των ματιών που παρατηρείται καθημερινά, καθιστά επιτακτική την υλοποίηση σχετικών μετρήσεων από τους αρμόδιους φορείς καθώς και την δημόσια κοινοποίησή τους.

   Προκειμένου να διαφυλαχθούν η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, χρειάζεται συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων (των αρμόδιων Υπηρεσιών, των πολιτών και καταναλωτών).

   Τέλος θεωρούμε ως  άμεση λύση περιορισμού του προβλήματος  της αιθαλομίχλης την ικανοποίηση από την Πολιτεία του αιτήματός μας «φθηνότερο πετρέλαιο  για όλους τους καταναλωτές με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα»