Ξαφνικό SOS Π.Αγγελίδη για τα στρατόπεδα των Σερρών !

Ξαφνικό SOS Π.Αγγελίδη για τα στρατόπεδα των Σερρών !

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, παρουσία του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Κτηματολογίου Παύλου Μυστακίδη, τη Δευτέρα 18-07-2016 με θέμα την επικείμενη ψήφιση του νόμου για τα στρατόπεδα από τη Βουλή.

Εκδοση ψηφίσματος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 20-7-2016 θα συζητηθεί το θέμα για έκδοση ψηφίσματος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών ζητά να ολοκληρωθεί  η διαδικασία για την υλοποίηση της συμφωνίας  μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Σερρών, την οποία  αποδέχθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 15 Μαρτίου 2012.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 15 Μαρτίου 2012 αποδέχθηκε την συμφωνία με το Δήμο Σερρών για την αξιοποίηση των στρατοπέδων «Εμμ. Παπά», «Παπαλουκά» και «αποθήκες πυρομαχικών Λευκώνα».

Η υλοποίηση  αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε από το 2011, με σκληρή δουλειά από την πλευρά του Δήμου, βρίσκεται πλέον στο τέλος της μετά την έγκριση των μελετών πολεοδόμησης των στρατοπέδων «Εμμ. Παπά» και «Παπαλουκά» και την έκδοση ΦΕΚ για τα δύο αυτά στρατόπεδα. Είναι μία συμφωνία πρός όφελος τόσο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όσο και του Δήμου Σερρών.

Ενοίκιο ζητά για τα στρατόπεδα

Σύμφωνα με τον νέο νόμο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και πρόκειται να συζητηθεί την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016, η βούληση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι να νοικιάζει τα στρατόπεδα στους Δήμους με ενοίκιο που θα είναι πάνω από το 5 % της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης τόνισε ότι ο Δήμος Σερρών πρέπει να εξαιρεθεί από τον νόμο που πρόκειται να ψηφιστεί  και να υλοποιηθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και  του Δήμου Σερρών, βάσει του υπάρχοντος νόμου Ν. 2745/1999.

Ενημέρωση των φορέων

Γιά το θέμα αυτό, είπε ο κ. Αγγελίδης, ενημέρωσε εγγράφως τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, όλους τους βουλευτές του Νομού Σερρών, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.)  και τον Πρόεδρο της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Ε.Δ.Κ.Μ).

Υπογράμμισε, ότι οι βουλευτές του Νομού Σερρών και κυρίως οι κυβερνητικοί βουλευτές  πρέπει να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις, το δίκαιο αυτό  αίτημα  του Δήμου Σερρών.

Θα είναι έγκλημα για την τοπική κοινωνία αν η Κυβέρνηση ακυρώσει αυτή την συμφωνία.

Τα στρατόπεδα δίνουν προοπτική στον Δήμο Σερρών για τα επόμενα διακόσια χρόνια.

Δίνουν χώρους πρασίνου και λύσεις για πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες μέσω των κτιρίων των στρατοπέδων, τα οποία μπορεί να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ο Δήμος Σερρών ήδη εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με άλλους οκτώ Δήμους χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης, με στόχο την αξιοποίηση των κτιρίων των στρατοπέδων.

Επίσης κατέθεσε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση στο πρόγραμμα Ελλάδα- Βουλγαρία για την δημιουργία του μουσείου «Κ. Ξενάκη», το οποίο θα λειτουργήσει με δωρεά μεγάλου μέρος των  έργων από τον εικαστικό καλλιτέχνη.

Π.Αγγελίδης: “Τινάζονται όλα στον αέρα”

Όλα αυτά θα τιναχθούν στον αέρα, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Σερρών, που αποδέχθηκε το Υπουργείο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 15 Μαρτίου 2012.

Ολοκληρώνοντας ο Δήμαρχος Σερρών τόνισε, ότι  θα πρυτανεύσει η λογική και η Κυβέρνηση θα σεβαστεί και θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας,  της προαναφερόμενης συμφωνίας για την απόδοση των στρατοπέδων στο Δήμο Σερρών, που βρίσκεται πλέον στο τέλος της. To Kράτος έχει συνέχεια.

Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Κτηματολογίου Παύλος Μυστακίδης

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Κτηματολογίου Παύλος Μυστακίδης ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας για τα στρατόπεδα μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Δήμου Σερρών, αποδεικνύοντας την ωφέλεια που θα προκύψει τόσο για το Υπουργείο όσο και για το Δήμο Σερρών.

 

Σ.σ. στο υπο κατάθεση νομοσχέδιο που αλιεύσαμε από τον ιστοτόπο της Βουλής αναφέρεται στο Αρθρο 13

Άρθρο 13

Αξιοποίηση ακινήτων από νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης Κατ’ εξαίρεση η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ., µπορεί να συνοµολογεί απευθείας µε νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου και Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), καθώς και µε νοµικά πρόσωπα που ανήκουν ή εποπτεύονται από αυτούς, τους όρους για την αξιοποίηση ακινήτων, που αναφέρονται στο άρθρο 10 και βρίσκονται στην περιοχή τους, χωρίς τη διαδικασία των παραγράφων 4 έως 12 του άρθρου 11, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) οι Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθµού ή τα νοµικά πρόσωπα που ανήκουν ή εποπτεύονται από αυτούς υποβάλλουν πλήρες βιώσιµο επιχειρηµατικό πλάνο και οικονοµοτεχνική µελέτη µε σαφές και δεσµευτικό χρονοδιάγραµµα υλοποίησης,

β) η συµφωνηθείσα αντιπαροχή αποτιµώµενη σε χρήµα δεν υπολείπεται του 5% της αντικειµενικής αξίας του ακινήτου ή σε περίπτωση µη υπαγωγής στο αντικειµενικό σύστηµα, του 5% επί της αξίας, όπως αυτή προσδιορίζεται νόµιµα από τη φορολογική αρχή,

γ) η σχετική συµφωνία εγκρίνεται από το Σ.ΑΜ..

 

Επομένως η δημοτική αρχή θεωρεί ότι δεν την καλύπτει το άρθρο αυτό;;; 

Υποθέτουμε πως στη συμφωνία παραχώρησης των στρατοπέδων του Δήμου Σερρών με το Υπουργείο Αμυνας καλύπτονται και οι δύο προύποθέσεις α) & β).  

One Response to "Ξαφνικό SOS Π.Αγγελίδη για τα στρατόπεδα των Σερρών !"

  1. nick   18 Ιουλίου 2016 at 23:46

    Και εσείς που είσασταν τόσο καιρό?Ξαφνικά καήκατε για το μέλλον του Δήμου Σερρών ε? Αργήσατε κύριοι.Θα πληρώσετε.!!Εχει και άλλα ανενεργα στρατόπεδα.