Σοβαρή μόλυνση στο κανάλι της Μπέλιτσας καταγγέλλουν κάτοικοι των Καλών Δένδρων

Σοβαρή μόλυνση στο κανάλι της Μπέλιτσας καταγγέλλουν κάτοικοι των Καλών Δένδρων

ψόφια_ψάρια_473_355Για σοβαρή οικολογική καταστροφή κάνουν λόγο οι κάτοικοι του χωριού Καλά Δένδρα που βρίσκεται δίπλα στο κανάλι Μπέλιτσα καθώς στις όχθες του βρέθηκαν νεκρά ψάρια ενώ το νερό έγινε «κατάλευκο» σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν.

Η αποπνικτική μυρωδιά του καναλιού προσέλκυσε τους κατοίκους του χωριού όπου είδαν αυτή την εικόνα ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καλών Δέντρων, Θωμά Τσίμα, «σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων, από τη Βαμβακιά μέχρι τα Καλά Δέντρα, τα νερά του καναλιού έγιναν κάτασπρα».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μπέλιτσα ρυπαίνεται από τοξικές ουσίες που πετά κάποιος ασυνείδητος» δήλωσε ο κ. Τσίμας, επισημαίνοντας πως στο παρελθόν οι κάτοικοι εντόπισαν φορτηγό που έριχνε σ’ αυτό φυτοφάρμακα.

Αμέσως κλήθηκαν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, που προέβησαν σε δειγματοληψία των μολυσμένων νερών.

«Θα αναλύσουμε τα δείγματα του νερού που πήραμε και θα προβούμε στις ανάλογες ενέργειες», δήλωσε ο επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Χρήστος Βουλγαρίδης.

Οι κάτοικοι των Καλών Δέντρων και των γύρω περιοχών ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς προμηθεύονται νερό από το κανάλι προκειμένου να ποτίσουν τα χωράφια και τα οπωροκηπευτικά τους.

Το κανάλι, παρά τη συνεχή ροή του, παρέμεινε «κατάλευκο» για περισσότερες από τρεις ώρες ενώ αποπνικτική μυρωδιά έφτανε μέχρι τα διπλανά χωριά.

«Αυτό το θέμα πρέπει να τελειώνει γιατί δεν βοηθάει κανέναν και κυρίως την κοινωνία, θα βρεθούν οι υπεύθυνοι», δήλωσε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Σερρών Λεωνίδας Βαρούδης.

Στην υπόθεση ενεπλάκη μετά τις καταγγελίες η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.), της οποίας βασική αρμοδιότητα είναι να διενεργεί ελέγχους για να διαπιστώνει αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι στα έργα και τις δραστηριότητες του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και να εισηγείται την επιβολή κυρώσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ