Σοβαροί τύποι κήλης και παθήσεις χολής που ταλαιπωρούν στις μέρες μας

Σοβαροί τύποι κήλης και παθήσεις χολής που ταλαιπωρούν στις μέρες μας

Μία κήλη μπορεί να διακριθεί βάση της κατάστασης του ασθενούς και της σοβαρότητάς του. Για παράδειγμα, η περισφιγμένη κήλη είναι μία σοβαρή κατάσταση, στην οποία τα τριγύρω όργανα έχουν παγιδευτεί. Κάποιος μπορεί να γεννηθεί με κήλη ή να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Δύο από τους πιο συχνούς τύπους κήλης που μπορεί ο καθένας να αποκτήσει είναι η μηροκήλη και η ομφαλοκήλη.

Η μηροκήλη είναι κήλη που εμφανίζεται στην βουβωνική περιοχή και είναι πιο συχνή σε γυναίκες. Η εμφάνισή της γίνεται ακριβώς κάτω από τη βουβωνική χώρα και έρχεται σαν αποτέλεσμα εγκυμοσύνης ή τοκετού όπου τα όργανα της περιοχής πιέζονται. Είναι από τους τύπους που μπορούν να υποστούν μία επιπλοκή, όπως είναι η περίσφιξη, που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από χειρουργό.

Η ομφαλοκήλη από την άλλη μπορεί να εμφανιστεί σε κάποιον που εμφανίζει αδυναμία στα αιμοφόρα αγγεία του ομφάλιου λώρου. Η ηλικία που εμφανίζεται είναι μικρή και συνήθως εξαφανίζεται μετά τα 4 χρόνια. Σε έναν ενήλικα η ομφαλοκήλη μπορεί σταδιακά να επιδεινωθεί και να χρειάζεται χειρουργείο.

Παθήσεις χολής

Πολλά είναι τα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν από την χοληδόχο κύστη. Η πιο κοινή απ’ όλες τις διαταραχές είναι η παραμονή του υγρού στην κύστη με αποτέλεσμα τη δημιουργία λίθων. Οι πέτρες στην χολή εμφανίζονται κυρίως σε μεγαλύτερους ασθενείς άνω των 40 αλλά και σε γυναίκες που έχουν κάνει πολλές γέννες. Από τους λίθους αυτούς ξεκινάνε διάφορες δυσχέρειες και νοσήματα, όπως:

  • Κωλικός – πόνος στην άνω δεξιά κοιλία από πέτρα που έχει σφηνώσει
  • Οξεία χολοκυστίτιδα με πόνο και πυρετό. Είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση
  • Αποφρακτικός ίκτερος με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα.
  • Παγκρεατίτιδα, όπου αποφράσσεται το σωληνάκι στο πάγκρεας, πολύ σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο

Κλείστε ραντεβού με έναν εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με πέτρες στην χολή ή κήλες. Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην ιατρική ιστοσελίδα.