ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2015:Ο Σερραίος Χρήστος Καραμέτσος στα χνάρια του Φειδιππίδη

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2015:Ο Σερραίος Χρήστος Καραμέτσος στα χνάρια του Φειδιππίδη

Ο Χρήστος Καραμέτσος ήταν ο 1ος Σερραίος αθλητής που συμμετείχε  στο Σπάρταθλο, έναν αγώνα δρόμου που έχει ως αφετηρία την Αθήνα και τερματισμό τη Σπάρτη και οι αθλητές καλούνται να διανύσουν μια απόσταση 246χλμ σε λιγότερο από 36 ώρες.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αφετηρία του αγώνα στάθηκε η αφήγηση του Ηρόδοτου για την μάχη του Μαραθώνα. Ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας, περιγράφοντας πολλά χρόνια αργότερα, τις λεπτομέρειες της μάχης, αναφέρεται στο κατόρθωμα ενός Αθηναίου ημεροδρόμου, του Φειδιππίδη, τον οποίον οι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στην Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια της προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στην επερχόμενη ασιατική πλημμυρίδα στον Μαραθώνα. Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη ” την επομένη της αναχώρησης του” από την Αθήνα.

Χρήστος Καραμέτσος, Ο 1ος Σερραίος αθλητής που συμμετείχε στο Σπάρταθλον
Χρήστος Καραμέτσος, Ο 1ος Σερραίος αθλητής που συμμετείχε στο Σπάρταθλον

Ο Χρήστος Καραμέτσος κατόρθωσε να φτάσει μέχρι το 28ο σταθμό (από τους 75 που περιελάμβανε η διαδρομή). Ο 46χρονος Σερραίος αθλητής αγωνίστηκε για 11ώρες και 32 λεπτά πριν εγκαταλείψει την προσπάθεια μετά από 100 σχεδόν χιλιόμετρα.

Στον αγώνα μετείχαν 385 αθλητές και αθλήτριες  από ολόκληρο τον κόσμο (50 χώρες) και η εκκίνηση δόθηκε στις 07.00 το πρωί της Παρασκευής 25/9.

Να σημειωθεί πως οι αθλητές που αγωνίζονταν είχαν και χρονοδιαγράμματα τα οποία θα έπρεπε να τηρούν για να φτάνουν σε συγκεκριμένους σταθμούς σε έναν μέγιστο χρόνο, τον οποίο αν ξεπερνούσαν αυτόματα έβγαιναν εκτός διαδρομής. Ο συνολικός χρόνος που θα πρέπει να κάνει ένας αθλητής πρέπει να είναι μικρότερος από 36 ώρες για όλη την απόσταση των 246 χλμ!

Πρώτος αθλητής τερμάτισε ο 31χρονος Γερμανός Reus Florian (Νο324) σε χρόνο 23ώρες και 43 λεπτά. Πρώτος Ελληνας (13ος στη γενική κατάταξη) τερμάτισε ο 46χρονος Νίκος Πετρόπουλος (Νο 8) σε χρόνο 27 ώρες και 40 λεπτά.

Πρώτη γυναίκα (4η στη γενική κατάταξη) η 36χρονη Αμερικανίδα Nagy Katalin με χρόνο 25 ώρες και 7 λεπτά

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ο 100ος αθλητής τερμάτισε σε χρόνο 34 ώρες και 21 λεπτά

Συνολικά τερμάτισαν 174 αθλητές και αθλήτριες (20 γυναίκες και 154 άνδρες) στο χρονικό όριο των 36 ωρών, από τους 385 που έλαβαν μέρος.