«Η Σταλαχτή και ο Ντόζυ» : Ένα παραμύθι που δεν είναι παραμύθι…

«Η Σταλαχτή και ο Ντόζυ» : Ένα παραμύθι που δεν είναι παραμύθι…

Κυρμανίδου-Ορφέας_παρουσίασηΜία ακόμη πετυχημένη βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, από τον Όμιλο «Ορφέας» Σερρών, στην αίθουσα του Ομίλου, μ’ αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου της συγγραφέως Σωτηρίας Κυρμανίδου, δύο εικονογραφημένων παραμυθιών «Η Σταλαχτή και ο Ντόζυ» και «Ο κυρ-Δρόμος, οι οδηγοί και όλοι εμείς».

Για την συγγραφέα και το έργο της αναφέρθηκε η πρόεδρος του «Ορφέα» κ. Γιούλη Σπυρίδου, ενώ για το βιβλίο μίλησε η κ. Σύλια Ζέττα, φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Σερρών, η οποία στην ομιλία της μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η «Η Σταλαχτή η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας είναι μια ηρωίδα που η ευαισθησία και η πολύχρονη εμπειρία της συγγραφέως για τα κοινωνικά και ψυχολογικά θέματα την έχουν απογειώσει σε μια οικεία, ανθρώπινη και ιδανική ταυτόχρονα μορφή ενός κοινωνικού προτύπου. Η Σταλαχτή είναι η αγαπημένη  συμμαθήτρια, η καλή φίλη που όλοι θα θέλαμε να έχουν τα παιδιά μας. Είναι μια ηρωίδα που δε σε γεμίζει φόβο και ανησυχία μήπως τη μιμηθεί το παιδί σου. Αντίθετα τολμώ να πω το επιθυμείς  με υπερηφάνεια. Επιθυμείς να επηρεαστεί το παιδί και να διδαχτεί από τη συμπεριφορά, τις αρχές, τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες της Σταλαχτής. Πέρα από όμως από τους ήρωες και τη μοναδική Σταλαχτή που γεμίζει με θαυμασμό και συγκίνηση τις ψυχές μας το ίδιο το κείμενο μας κρατά και μας προσκαλεί κοντά του.»

Η κ. Ζέττα στην ομιλία της ανέφερε ότι «Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το βιβλίο δεν μπορώ να μην παραδεχτώ την απλότητα της γραφής της συγγραφέως.  Με λόγο λιτό, καθαρό, η κ. Κυρμανίδου δίνει με απόλυτα κατανοητό τρόπο τα μηνύματα της. Αξιοπρόσεκτος για μένα και ο σεβασμός στη γλώσσα μας. Η γραφή της πλούσια σε εκφραστικά μέσα δε βοηθά τον αναγνώστη μόνο να ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρέα με τη Σταλαχτή και το Ντόζυ, αλλά ταυτόχρονα να ακούσει καθάριο ελληνικό λόγο που τόσο αναζητούμε σήμερα για τα παιδιά μας.  Δεν κάνει συμβιβασμούς η συγγραφέας για να διαβαστεί από τα παιδιά. Δε τους ξεγελά υποβαθμίζοντας το γλωσσικό κώδικα.  Αντίθετα με ειλικρίνεια τους οδηγεί σε μια μαθητεία,  καθώς τους αντιμετωπίζει με σεβασμό παρά το νεαρό της ηλικίας τους. Γι αυτό και διαβάζεται το βιβλίο τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους παραδίδοντας μαθήματα ζωής».

Για τη θεραπευτική ιππασία και την σημασία της μίλησε η κ. Μαρία Λίγκα, φυσιοθεραπεύτρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σερρών, ενώ συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η θεολόγος κ. Ζωή Ιωαννίδου.