Σταμπουλή προς Τζελέπη: όψιμοι τιμητές όσοι είναι συνυπεύθυνοι για το μάδημα της βιομηχανίας Ζάχαρης

Διαμάχη βουλευτών των Σερρών για το ποιος θα πρωτο-σώσει της πολύπαθη ΕΒΖ

Σταμπουλή προς Τζελέπη: όψιμοι τιμητές όσοι είναι συνυπεύθυνοι για το μάδημα της βιομηχανίας Ζάχαρης

Δεν άφησε χωρίς απάντηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή την ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Μιχάλης Τζελέπης, με την οποία κατηγορούσε για «αντιδεοντολογική συμπεριφορά» τους βουλευτές της Κυβέρνησης για τον τρόπο χειρισμού για την πορεία της ΕΒΖ.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «σήκωσε το γάντι» και με ανακοίνωσή της κάνει λόγο πως  «Δεν μπορούν όμως να γίνουν όψιμοι τιμητές όσοι είναι συνυπεύθυνοι για το μάδημα της βιομηχανίας την εποχή των παχιών αγελάδων, για τις ολέθριες συμφωνίες περί ποσοστώσεων και για το πέρασμα της βιομηχανίας εν μια νυκτί στην «κακή» Αγροτική, ενώ τα δάνεια εκχωρήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μ.Τζελέπη και η απάντηση της Αφρ.Σταμπουλή έχουν ως εξής:

 

Μ.Τζελέπης: «Κυβερνητικά επικοινωνιακά παιχνίδια εις βάρος της ΕΒΖ»

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης αποδοκιμάζει τις ενέργειες των δύο Κυβερνητικών Βουλευτών του Ν. Σερρών, κ. Μαρίας Κόλλια -Τσαρουχά  και Αφροδίτης Σταμπουλή, όπως και τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Γεωργίας κ. Μπόλαρη για την αντιδεοντολογική τους συμπεριφορά και για τον τρόπο που χειρίστηκαν ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα που αφορά όλο τον Ν. Σερρών, «την πορεία της ΕΒΖ».

Συγκεκριμένα, στις 10 Απριλίου 2016, είχε συγκληθεί ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων του Νομού στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Βουλευτές του Νομού (εκτός της κ. Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία εκπροσωπήθηκε διά Αντιπροσώπου), ο Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι του Εμπορικού Επιμελητηρίου και εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών του Νομού. Σκοπός της συνάντησης ήταν ο προγραμματισμός των ενεργειών για την επίλυση του ζητήματος της αποπληρωμής των τευτλοπαραγωγών για το έτος 2015, τη λειτουργία του εργοστασίου του Νομού μας, όπως επίσης και τη χάραξη ενιαίας στρατηγικής για την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που ταλανίζουν εδώ και πολύ καιρό την εταιρεία.

Στη συνάντηση, η κ. Σταμπουλή Αφροδίτη ανέλαβε την ευθύνη της διαμεσολάβησης με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη, για τον καθορισμό άμεσης συνάντησης όλων των παρευρισκόμενων φορέων λόγω της επιβεβλημένης ανάγκης για την εξεύρεση λύσης για την πορεία της ΕΒΖ και ιδιαίτερα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου του Ν. Σερρών. Ωστόσο, την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, ενημερωθήκαμε ότι το ραντεβού καθορίστηκε για τις 10 Μαΐου 2016, ένα μήνα μετά από τη συνάντηση.

Τη ίδια στιγμή, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχει ήδη δρομολογηθεί σχέδιο πώλησης των εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία (καθοριστικό σημείο για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ) και άλλων περιουσιακών της στοιχείων, όπως επίσης και μείωση τιμών παραγωγού κατά 15%, τη μείωση του μισθολογικού κόστους 30. Συνεπώς, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι το προκαθορισμένο ραντεβού για τις 10 Μαΐου 2016 είναι πλέον ετεροχρονισμένο, άσκοπο και άκαιρο, καθώς οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.

Παράλληλα, πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο ότι η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) και Βουλευτής των ΑΝΕΛ, κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, πέραν του γεγονότος ότι δεν παρευρέθηκε στην κοινή σύσκεψη, κανόνισε μόνη της συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της ΕΒΖ και τους τευτλοπαραγωγούς του Νομού στο εργοστάσιο των Σερρών, αγνοώντας τους υπόλοιπους φορείς για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αφορά όλο τον Νομό Σερρών.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο κ. Τζελέπης προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τη δεδομένη, χρονική συγκυρία αντί να προχωρήσουμε όλοι μαζί συντεταγμένα στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για την ΕΒΖ και τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου του Νομού μας, πληροφορούμαστε ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και οι δύο Υπουργοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν να παίζουν τα δικά τους προσωπικά, πολιτικά παιχνίδια ή είναι κρυπτόμενοι Οι τευτλοπαραγωγοί ζουν καθημερινά με την αγωνία της πληρωμής για τις σοδειές του 2015, δεν γνωρίζουν πότε και αν θα πληρωθούν, όπως επίσης και αν πρέπει να ξανακαλλιεργήσουν. Οι δε εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους. Επειδή, το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης μας αφορά όλους, αιτούμαι από τους ως άνω Συναδέλφους να σταματήσουν τα επικοινωνιακά τους τεχνάσματα, να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και  να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτό το πολιτικό παιχνίδι με το ατέλειωτο κρυφτό και να πάψουν να λειτουργούν μονομερώς, ειδάλλως θα έχουν την απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη για την πορεία της ΕΒΖ και για τη μη λειτουργία του εργοστασίου στο Νομό μας. Δυστυχώς απ’ όλα όσα πληροφορούμαστε μέχρι πρότινος κανέναν αισιόδοξο σενάριο δεν ευδοκιμεί για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης».

 ———–

Αφρ.Σταμπουλή: Απάντηση  στην  ανακοίνωση  του  κου Τζελέπη  για  την  ΕΒΖ

H παρούσα κυβέρνηση έχει διακηρύξει επανειλημμένα τη βούλησή της για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, παρόλο που την παρέλαβε υπό εκκαθάριση.  Έχει στηρίξει τη χρηματοδότηση της ΕΒΖ, ακόμα και στο όριο του αποδεκτού   από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και συνεχίζει να ερευνά κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης.

Γνώμονας παραμένει η διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων τευτλοπαραγωγών και η ανάπτυξη των θέσεων απασχόλησης στη βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα η συνάντηση της νέας διοίκησης της ΕΒΖ με την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, από την οποία δεν ανακοινώθηκαν οριστικές αποφάσεις. Αντίστοιχοι θα είναι και οι στόχοι της συνάντησης με τον Υπουργό στις 10 Μαΐου, στην οποία καλό είναι να παραβρεθεί όποιος δεν την θεωρεί περιττή. Δεν μπορούν όμως να γίνουν όψιμοι τιμητές όσοι είναι συνυπεύθυνοι για το μάδημα της βιομηχανίας την εποχή των παχιών αγελάδων, για τις ολέθριες συμφωνίες περί ποσοστώσεων και για το πέρασμα της βιομηχανίας εν μια νυκτί στην «κακή» Αγροτική, ενώ τα δάνεια εκχωρήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς. Όντως ο καθένας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.